Programok

2023/24-es tanév

Farsang:
2024. február 9-én rendeztük hagyományos iskolai farsangi bálunkat. A 16 órakor kezdődő mulatságon az osztályok produkciói után a jelmezverseny következett, majd diszkó és tombolasorsolás zárta a bulit. A diszkó alatt büfé üzemelt az SZMK szervezésében, arcfestések és csillámtetoválások készültek.
Díjazott csoportos produkciók:
A legmókásabb csapat: 2. és 4. osztályosok közös produkciója
A legkékebb csapat: 6. osztályos hupikék törpikék tánca
A legsportosabb csapat: 7. osztályosok focimeccse
A legjobb világjárók: 8. osztályosok zenés utazása
Díjazott jelmezesek:
Iskolások:
A legnagyobb arcok: 5. osztály
Különdíj: léghajó
I. Hőlégballon (Vad Boglárka)
II. Virágbox (Kailbach Nóra)
III. Őzike (Berg Míra) és a Varjú (Tóth Kamilla)
IV: Popcorn (Bélik Boglárka)
V.Tic tac (Korencsi Eszter)
VI. Charleston lány (Lelkes Zoé) és Boszorkány (Borbély Lívia)
Ovis különdíj:
Bohóc, T-Rex, Batman

A farsangon készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

Karácsonyi programok:
Iskolai karácsonyi ünnepségünket tartottuk 2023. december 20-án. Az ünnepségre minden osztály kis műsorral készült, hangszeren játszott: Kurcsics Lara és Szalczinger Ádám, mindketten a tatai Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.
Kedves hagyományt elevenítettek fel hatodikos tanítványaink: 2023. dcember 18-án este házról házra járva betlehemeztek a faluban. Köszönjük a vendéglátást a családoknak.
Robotikaszakköröseink az Abacusan Vándorobot Program zárásaként karácsonyi várost építettek ArTeC robotokból. 2023. december 18-19-én integető zenélő Mikulás, világító karácsonyfa, csillagot, hóembert, gyertyát szállító kisvonat és konzollal irányítható rénszarvas várta a robotos foglalkozásra érkező nagycsoportos óvodásokat és alsós tanulóinkat, akik nagy érdeklődéssel figyelték a bemutatót, ügyesen megoldották a kihívásokat és végül játszottak a rénszarvas-robottal.
Iskolánk hatodik osztályos tanulói 2023. december 16-án a Falukarácsonyon előadták betlehemes pásztorjátékukat szlovák dalokkal és Advent második vasárnapján a templomban. A műsort összeállította és betanította: Kissné Török Erika.
2023. december 15-én iskolai karácsonyi vásárunk ismét nagyon jól sikerült. Az osztályok kézműves vásárát barkácsolás színesítette. Méhviaszgyertyák, dekorgumi-angyalkák és patchwork karácsonyi gömbök készültek. Köszönjük a szülők segítségét, az iskola anyagi támogatását, a pedagógusok aktivitását.
Alsó tagozatos diákjaink megtekintették a Palánta Misszió karácsonyi bábelőadását 2023. december 14-én, és 2023. december 5-én a Gulliver társulat előadásában a Kis angyalok című darabot láthatták.
Adventi koszorú készítő foglalkozás volt 2023. december 1-én délután a diákönkormányzat szervezésében. Köszönjük a segítséget Beró Attiláné Gyöngyi néninek és Nagy Vendelné Zsuzsa néninek.


Mikulásvárás:
Hagyományos Mikulástúrát szervezett a túraklub. 2023. december 9-én gyönyörűséges havas erdőben gyalogoltunk a bányához. A hógolyók, a hóangyalok, a csúszkálás sem maradhatott el. A Bányahegyi erdészházban finom sütivel, forró teával vártak minket. A gyerekek vidám éneklésére megérkezett a Mikulás, aki csomaggal ajándékozta meg a túrázókat. Köszönet a támogatásért a Budai családnak és Gieber Angélának, a lebonyolításban nyújtott segítségért Saródi Zsoltnak.
2023. december 6-án a diákönkormányzat Mikulása fogadta az iskolába érkezőket. Szaloncukorral és mandarinnal jutalmazta a tanulókat, pedagógusokat.
2023. december 5-én az 1-2. osztályosok meglátogatták az ovisokat és vidám Mikulásváró dalokat, verseket adtak elő egymásnak.
Mikulásváró sportdélután volt 2023. december 4-én iskolánkban. Szaloncukorkeresés, szánhúzás, óriás szaloncukorral célbadobás is szerepelt a jóhangulatú foglalkozáson. A végén a Mikulás is ellátogatott a sportos gyerekekhez. Köszönet Gál Ilona tanárnőnek a szervezésért.


Nemzetiségi hét:
Hétfő délelőtt hon- és népismeret órákon a népi építészettel, a szlovák tájházak berendezéseivel foglalkoztak a tanulók. Délután szlovák szavakat kerestek akadálypályán a tömegsport-foglalkozásokon. Kedden matematikaórákon is előfordult a nemzetiségi téma: párhuzamosok, merőlegesek, szimmetria a népi építészetben, népi motívumokban illetve szöveges egyenletek. Diákjaink technika és rajz órákon a népi motívumokkal és a szövés technikájával ismerkedtek a nemzetiségi hét jegyében.
Szerdán iskolánk adott otthont a vármegyei szlovák szavaló és tanulmányi versenynek.
Csütörtökön a nemzetiségi hét keretében az alsósok szlovák meséket néztek és táncházban voltak. Köszönjük a táncházat Nagy Imréné Ibolya néninek és Nagyné Szileszki Dóra néninek.
Pénteken a szlovák konyhával ismerkedtek diákjaink. Nudlit és krumplis pogácsát készítettek a nyugdíjas klub tagjaival. A program megvalósításáért köszönet a Derűs Alkony Nyugdíjasklub tagjainak és a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak. KTO HL’ADÁ, NÁJDE! KTO NÁJDE, VYHRÁ! (Aki keres, talál! Aki talál, nyer!) Szlovák Natur-bingót játszottak a 3. osztályosok a nemzetiségi hét keretében.

Iskolai Halloween-party
2023. október 27-én, az őszi szünet előtti utolsó iskolai nap délutánján Halloween-party volt a DÖK szervezésében. Tök jól sikerült a buli. 16 órától játékos csapatverseny volt, ahol hat csapat mérte össze ügyességét és tudását. Betűhálóban kerestek szavakat, puzzlet raktak ki, WC-papír múmiát készítettek, tökfejre céloztak kislabdával, boszorkányseprűs szlalomfutáson vettek részt. Ezután következett a tökfaragó verseny. 25 tököt faragtak ki a párok, triók. A legkreatívabb, legmunkásabb, legaranyosabb, legföldönkívülibb, légszúrósabb és a legcikcakkosabb tökök alkotóit díjazta a zsűri. Jutalomban részesültek a jelmezben érkezők is. A buli fénypontja a diszkó volt. Tombolahúzás zárta a napot. A szülők a party ideje alatt büfét üzemeltettek. Köszönet a támogatóknak: Tardos Község Önkormányzatának, a Szülői munkaközösségnek, a szervezésben, lebonyolításban segítő pedagógusoknak.

Pályaorientációs nap
2023. október 27-én tartottuk iskolánkban a pályaorientációs napot. Az ötödikesek Tatán a BGY 189 Kft. síklemez-megmunkáló, lézervágó üzemében tett látogatást, míg a hatodikosok a Hagens Hungary cégcsoport tardosi rugógyártó (korábbi Balyfa) üzemét keresték fel. A többi osztály az iskolában vett részt foglalkozásokon. A 8. osztály hídépítő projektet valósított meg kipróbálva a mérnökök, pénzügyi szakemberek és a kivitelezők munkáját. Az elsősöknél Gyalogos-Banda Zita tartott beszámolót a munkaköréről. A foglalkozásokon a tanulók feladatlapokat, teszteket töltöttek ki és játékos formában ismerkedtek a különböző foglalkozásokkal, szakmákkal.

Állatok világnapja
2023. október 5-én az állatok világnapja alkalmából a diákönkormányzat állatsimogatót és állatszépségversenyt rendezett az iskola udvarán. 20 kiskedvencet csodálhattunk, simogathattunk meg lelkes tanulóinknak köszönhetően. A tanárnénikből álló zsűri szavazata alapján a legszebb cica Kormi (Szalczinger Ádám), a legszebb kutyusok Artúr (Árendás Csenge) és Whisky (Somogyi Balázs) és a legszebb hobbiállat Predátor gekkó (Szénási Zalán) lett. Ezen a napon adomány gyűjtést hirdettünk a Rex Komáromi Állatvédő Egyesület menhelyének.

Pákozdi akadályverseny
2023. szeptember 29-én a Magyar Diáksport Napján rendeztük hagyományos Pákozdi akadályversenyünket. A közös sportos bemelegítés után az osztályok egy hét állomásos akadályversenyen vettek részt, melyet a 8. osztályos tanulók szerveztek. Az állomások nevei már utaltak a feladatok jellegére: volt ágyúgolyószedés, huszár-puzzle keresés és összerakás, keresztrejtvény, akadályfutás, célba lövés és hadüzenet továbbítás is. Énekeltünk a ’48-as huszárokról és csodálatos menetlevelek készültek. Az alsósok versenyét a 3. osztály, a felsősök versenyét a 7. osztály nyerte.

Autómentes nap
2023. szeptember 25-én tartottuk iskolánkban az autómentes napot. Ezen a napon autómentesen: gyalog, biciklivel, rollerrel, járatos busszal érkezők jutalomba részesültek. Délután kerékpáros/ rolleres ügyességi versenyt rendeztünk az iskola udvarán. Több ügyes tanuló teljesítette Gál Ilona tanárnő által felállított akadálypályát. A kerékpárok biztonságos és a KRESZ-szabályainak megfelelő felszereléséről is tájékoztatást kaptak a gyerekek. Három napon át tölthették ki az online KRESZ-totót, melyben a gyalogos és kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályok helyes ismeretéről kellett számot adni.

2022/23-as tanév

DÖK tábor Tardoson a nemzetiségi értékekről
2023. augusztus 7-11-ig az iskolai diákönkormányzat szervezésében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg az a napközis tábor, melynek táborozói a csapatépítés, a szórakozás, a játék és sportolás mellett a szlovák népi kultúra megismerésével és a hagyományok megőrzésével is foglalkoztak.  Minden reggel egy szlovák dalra táncoltunk, majd a finom reggeli elfogyasztása után érdekes és izgalmas foglalkozások következtek. Első nap csapatok alakultak, majd a csapatok színes pólókra készítettek mintákat és a Barangolás Szlovákiában elnevezésű élő társasjátékot játszották. A játék során megismert várakról és kastélyokról Kahoot kvízben mérték össze tudásukat. Délután népi motívumos pörgettyűt barkácsoltak, melyeket meg is versenyeztettek. Kedden festett kövekből mozaikokat készítettek a gyerekek. Készült címer, zászló és madárka is a színes kövekből, majd a tardosi falumúzeumba látogattunk, ahol megismerkedtünk a régi lakóházzal. A csapatok QR-kódos vetélkedőn mérték össze tudásukat, az elrejtett kódok egy-egy kérdést tartalmaztak, a helyes válaszok pedig segítettek eljutni a megfejtéshez. Délután egy helyi specialitás, loksa készült. A recept megismerése után Kati néni és Marika néni segítségével a gyerekek meggyúrták a tésztát, kisodorták, szaggatták, megtöltötték és kisütötték a finom lekvárral töltött krumplis tészta. Hét közepén buszos kiránduláson a vértesszőlősi tájházat, a bánhidai skanzent tekintették meg a táborlakók, ahol egy száz évvel ezelőtti iskolai órán is részt vettek. Délután sárkányhajózás volt a program a tatai Öreg-tavon. A rossz idő miatt strandolás helyett a tatai Fényes tanösvényen és a Malomkert vízi játszóterén töltötték a csütörtöki napot a táborozók, majd a tábor utolsó napjának délelőttjén a csapatok Ki mit tud? vetélkedőn mérték össze tehetségüket. Grimaszok, szoborcsoportok, működő háztartási gépek elevenedtek meg, láthattunk vicces jeleneteket, táncos produkciókat és daloló táborozókat. A vidám délelőtt után a Malomvölgyben töltöttük a délutánt, ahol kétfordulós rókavadászatot rendeztünk.
Az idei nyár második iskolai napközis tábora is jól sikerült. A kedvezőtlen időjárás ellenére is tartalmas és vidám napokat töltöttek együtt a táborozók. A tábor programja a NTAB-KP-1-2023/1-000269 számú, Nemzetiségi értékeink Tardoson és a vármegyében című sikeres pályázat alapján valósult meg. Pedagógusok: Hédi Katalin, Kissné Török Erika, Sárközi Hajnalka. Középiskolás segítők: Kiss Dorina és Szalczinger Anna. Köszönjük a segítséget Mészárosné Ricsmann Máriának, Vizvári Árpádné Kati néninek és Pintér Vendelné Marika néni illetve a Vértesszőlősi közösségi ház munkatársainak.

Túratábor Tardoson
2023. július 3-7. között napközis túratábor valósult meg a tardosi általános iskolában az Erzsébet-táborok keretén belül. 25 gyermek és 3 kísérő pedagógus töltött együtt öt, élményekben és kilométerekben gazdag napot. A tábor vezetője Hédi Katalin tanárnő volt, aki a helyi túraklub szervezője. A táborozó gyermekek is a túraklub tagjai, a túrák aktív résztvevői. A hatodik alkalommal megrendezett táborban a gyerekek a sok-sok játék mellett készítettek makramé karkötőt és kulcstartót, PET palackból ügyességi játékot, voltak a tardosi falumúzeumban kincskereső játékon, számháborúzni a Malomvölgyben, sziklát mászni a Gerecsén, akadályversenyen a Gorbán, vitorlázni és dottózni Tatán. Kirándultak a lábatlani Dunamente Ökocentrumba, a cementgyári emlékházba, a botanikus kertbe, meglátogatták a neszmélyi arborétumot és a tatai geológiai kertet. Ki tud többet a természetről? csapatvetélkedőn is részt vettek a táborozók. Az aktív pihenés, a kikapcsolódás és a természetvédelem jellemezte a tábori napokat.

Tanévzáró ünnepség
2023. június 22-én 17 órakor tartottuk tanévzáró ünnepségünket. Kovács Tiara és Árendás Emma szavalata, illetve az 5. osztályosok szlovák dala színesítették az ünnepséget. Kissné Török Erika beszéde után a jutalomkönyvek és díjak átadása következett, majd Csiszár Sára és Bán István nyugdíjba vonuló kollégáktól illetve Sárközi Hajnalkától búcsúztunk, aki szeptembertől a tardosi óvodában fog dolgozni.


Ballagás
2023. június 16-án tartottuk iskolai ballagási ünnepségünket. Tizenhat végzős diák és osztályfőnökük, Bán István tanár úr búcsúzott a tardosi iskolától. Varga Edit igazgatónő, Kissné Török Erika tagintézmény-vezető gondolatai után Szalczinger Péter és Radis Aristotelis búcsúztatta a ballagókat. A Fekete Lajos díjat Szalados Botond és Németh Ábel kapta, míg a Diákönkormányzat díját Dancsák Barbara vehette át. Az ünnepségen vehette át Csiszár Sára Anna tanítónő a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, melyet közelgő nyugdíjazása alkalmából kapott.
„Megcélozni a legszebb álmot,
Komolyan venni a világot,
Mindig szeretni és remélni,
Úgy érdemes a Földön élni.” (Papp Lajos)


Fekete Lajos Nap
Június 12-én emlékeztünk meg iskolánk névadójáról, Fekete Lajosról. Diákjaink osztályfőnökükkel ellátogattak a múzeumba, megismerték Fekete Lajos életét, majd múzeumi totót töltöttek ki.

3 ország találkozója
Június 1-3-ig iskolánk diákjai a csehországi Brandýs nad Orlicí településen vettek részt a 3 ország találkozóján. A cseh, a szlovák és a magyar diákok közös nyelve a szlovák volt. Sok színes, tartalmas program várta diákjainkat. Köszönjük szépen támogatóinknak, hogy lehetővé tették a programon való részvételt!

Gyereknap
Iskolatáskamentes nappal és utazó planetáriummal hangolódtunk a gyereknapra, melyet május 26-án pénteken tartottunk. Az egész napos rendezvényt diákközgyűléssel kezdetük, majd teremkerékpáros bemutató, rendőrkutyák, tűzoltók, ugrálóvár, buborékfoci, csillámtetkó, kézműveskedés, just dance és a felülmúlhatatlan gulyásleves, palacsinta-party következett. A napot gyerekdiszkóval zártuk. Köszönjük a közreműködést Nagy Györgyi néninek és a baji iskola diákjainak, a Tardosi Önkéntes Tűzoltóknak és Freyának, Elek Gábor r. alezredesnek és kutyáinak, a szülői munkaközösségnek, a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak és a nyugdíjasklubnak!

A népviselet napja
Április 24-én többen népviseletben érkeztek az iskolába. Bednárik Judit tanárnő előadást tartott a magyar népviseletekről, a gyerekek ehhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg. Külön köszönet Nagy Imréné- Ibolyának, aki a gyermekek részére a népviseleteket összeállította és biztosította!

Fenntarthatósági témahét

Az iskola tantestülete a 2022/23-as tanév kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos életre nevelést, különösen a települést körülvevő természeti kincsek megismerését és azok megőrzését. Az országos felhívás alapján a programhét kiemelt témái ebben a tanévben az energia, a biodiverzitás, a fenntartható értékek és a hulladék. Az iskola minden tanulói részt vett a lábatlani Dunamente Ökocentrum munkatársai által tartott rendkívüli természettudomány órán, melyen a megújuló energiákról és az energiatakarékosságról volt szó. Április 22-én, a Föld napján túrázni indultak az iskolások szüleikkel. A falu mellett fekvő Bányahegyen megtisztították a szeméttől a túraútvonalakat, és megmászták a Nagy-Gerecse csúcsot. A tévétorony és geodéziatorony megtekintése után a csodálatos tavaszi erdőben ereszkedtek le a faluba. A héten volt közös éneklés, amikor a lelkes diákok együtt dalolták Bagdi Bella: Gyújts egy gyertyát a Földért című népszerű dalát. A tanítási órákon is középpontba kerültek a főtémák: rajzórán a biológiai sokféleségről készültek remekművek, technikaórán a hulladékok újrahasznosítása folyt, dísztárgyakat, játékokat alkottak kupakokból a gyerekek. Robotok a fenntarthatóságért címmel láthatott videós előadást minden felső tagozatos osztály. A témahét szemétszedéssel zárult, melyen az országos Te szedd! hulladékmentesítési akcióhoz csatlakozva az iskolások a falu utcáit és köztereit tisztították meg az eldobott szemetektől. Bár a témahét 2023. április 28-án lezárult, a tardosi iskola környezettudatos programjai nem értek véget. A közelgő Madarak és fák napjára fotópályázattal és rajzokkal készülnek az iskolások, és folyamatosan zajlik az iskolában a szelektív szemétgyűjtés is.

Magyar költészet napja:
Iskolánk diákjai 2023. április 12-én magyar költők verseit szavalták az óvodában, a polgármesteri hivatal, a posta és a bolt előtti téren, hogy ezzel népszerűsítsék a magyar költészetet.
Húsvéti programok:
2023. április 3-án rendeztük a hagyományos tojáskereső futást a Kálvária feletti dombon. A megtalált papírtojásokat csokinyereményekre váltották be a gyerekek. Április 5-én, a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap délelőttjét a diákönkormányzat szervezésében húsvéti sorversennyel, népismereti totóval, barkácsolással töltöttük. A program megvalósulását a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatta.

Pénzügyi témahét

Iskolánk többedik alkalommal csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Az idei témahét kiemelt témája a korszerű és biztonságos fizetőeszközök használata volt. A Pénzügyi Iránytű Alapítványtól kapott tananyagot követve minden felső tagozatos diák megismerkedett készpénz mellett már egyre gyakrabban megjelenő bankkártya és a hozzákapcsolódó okoseszközös applikációk használatával, a netbank előnyeivel és az online vásárlás, digitális fizetés biztonságos módjával. A tanulók csoportokban dolgoztak, plakátokat, folyamatábrákat,pénzügyi számításokat, diagram és bankszámlakivonat-elemzéseket végeztek. Ismereteiket prezentációkészítő versenyen és csapatvetélkedőn kamatoztatták. A pénzkezeléssel és a gazdálkodással kapcsolatos fogalmak szlovák és angol nyelvórán szövegértési feladatok formájában jelentek meg, míg történelemórán a bankjegyeken látható hírességekkel tevékenységeivel ismerkedtek a diákok. Alsó tagozatos diákjaink a robotok segítségével az eurók összeadását gyakorolták és közmondásokat gyűjtöttek. Az iskola minden tanulója részt vett a QR-kódos kincskereső sétán, amely során a település pénzintézeteit keresték fel és az ott elhelyezett QR-kódok leolvasva rejtvényeket oldottak meg. A tanulók rajzórán bankkártyát terveztek, technikaórán pénztárcát, bankkártyatartót készítettek bőrből, filcből. Énekórán pedig olyan dalokat énekeltek, mely a vásárlással kapcsolatos. Természetesen a játék sem marathatott ki a programokból. Délután napköziben és tanulószobán társasjátékok és kártyajátékok segítségével gyakorolták a pénzkezelést a gyerekek.

A hagyományos programsorozat minden évben nagy sikert arat iskolánkban. Az idei tanévben sem volt ez másként. A 2023. március 6-13-ig tartó időszakban több mint 40 tanórában folytattak a pedagógusok és diákok pénzzel, bankolással kapcsolatos tevékenységet.

Februári programok:
Február 22-én Sapka-sál nap volt az iskolánkban. Szelfik készültek a különleges sapkákról, a színes sálakról. A legek jutalmaztuk.
2023. február 18-án iskolánk tanulói énekeltek és szavaltak a XXIII. Doni Hősök Emléktúra záróeseményén. A megemlékezésen Dancsák Barbara és Nagy Benedek mondott verset, a dalokat Sárközi Hajnalka tanította be.
2023. február 14-én Valentin-napot tartottunk a diákönkormányzat szervezésében. Reggel névreszóló piros szívek várták diákokat és tanárokat az iskolaudvaron egy-egy idézettel. Zenés tízóraihoz szívalakú desszertet kaptak az iskolások. Szívmintás zokniban, nadrágban, pólóban, fülbevalóval, nyaklánccal, gombbal érkeztek kicsik és nagyok ezen a napon az iskolába.
2023. február 7-én volt a Biztonságos Internet Napja. Faliújságon hívtuk fel a diákok figyelmét a biztonságos internethasználat szabályaira. Digitális kultúra órákon az internethasználatról tanultak diákjaink, majd online szabadulószobás feladatok megoldásával bizonyították tudásukat.

Farsang:
2023. február 3-án az iskola tornatermében rendezte meg a diákönkormányzat az idei farsangi bálját. A kiszebábot és vele együtt a telet is elbúcsúztattuk, majd a jelmezverseny és csoportos vidám produkciók versenye következett. A gyerekdiszkó fergeteges hangulatáról Dj Bróda Balázs gondoskodott. A diszkó alatt szebbnél szebb arcfestések és csillámtetkók készültek. A mulatságot tombolahúzással zártuk. Az est sikeréhez hozzájárultak a szülői munkaközösség lelkes és aktív tagjai, Györfi Ilonka arcfestő. Köszönjük a zsűritagok: Kissné Török Erika, Dudás Magdolna, Szarkáné Csapó Zsuzsanna, Zhoreláné Asztalos Erika és Nasser Vivien munkáját! Köszönjük továbbá a tombolafelajánlásokat a szülőknek, a Kiss Méhészetnek, a Praktika kézműves boltnak, Pintér Gyulánénak!

Januári programok:
A magyar kultúra napja alkalmából osztályszintű megemlékezéseket tartottunk. A Himnusz szavalása, éneklése után a faliújságra elhelyezett ismertetőket tanulmányozták a gyerekek, majd az alsó tagozatosok totót, a felső tagozatosok rejtvényt oldottak meg. A legügyesebbeket jutalmaztuk.

2023. január 7-én újévi túrán voltak iskolánk túraklubos tanulói. A kisvasút nyomvonalán sétáltak a bányahegyi tisztásig, majd a sziklamászó hely érintésével a régi bánya sáncáról néztek le a falura. A túra végén a Tardosi Önkéntes Tűzoltóegyesület látta vendégül a túrázókat.


2022/23-as tanév


Karácsonyi programok

Hédi Katalin tanárnő sikeres pályázatának köszönhetően iskolánk 4-5. osztálya három napot töltött Zánkán az Erzsébet-Karácsony programsorozat keretében. A gyerekek nagyon sok élménnyel, ajándékokkal tértek haza. Az ingyenes programok között volt karácsonyi futam (játékos sorverseny), cirkuszi előadás, lézerharc, korcsolyázás, betlehemi bábelőadás, Kocsis Tibor koncertje, látogatás a hadi parkban.

2022. december 16-án a diákönkormányzat iskolai karácsonyi vásárt szervezett, ahol az osztályok kézműves vására mellett karácsonyi ajtódísz, asztaldísz barkácsolása, mézeskalácsdíszítés és közös éneklés is volt. 2022. december 19-én zöldbe öltözve vártuk a karácsonyt és kihirdettük a karácsonyi dekorációs verseny eredményét, melyet a 3. és az 5. osztály nyert.

2022. december 20-án tartottuk iskolai karácsonyi ünnepségünket. A műsor Kissné Török Erika tagintézmény-vezető köszöntőjével kezdődött. A Karácsonyi álom című mese eljátszásában közreműködtek a néptáncosok, a 4. és 5. osztályosok, Varga Bernát és Szalczinger Ádám zongorán, Vad Boglárka gitáron, Schruff Marcell, Nagy Dominik, Fülöp Dominik és Hornyák Balázs 3. osztályos tanulók, a gyermek és tanári kórus. A műsor szervezője, a mese írója és a narrátor Hédi Katalin tanárnő volt.

A műsor videofelvételét Nagy Imre készítette. Ide kattintva a felvételek megtekinthetők.


Mikulásvárás

Mikulástúra: A Tardosi Túraklub szervezésében 2022. december 3-án reggel mintegy 30 gyermek kelt útra, hogy gyalogosan felkeresse az alsóvadácsi vadászházat, ahol nem csak meleg teával, finom süteménnyel várták a csapatot, hanem a „nagyszakállú” is megajándékozta gyermekeket. Ezúton is köszönjük Budai Attila támogatását és segítségét.

2022. december 5-én mikulás napi játékos sportversenyt rendezett Bán István tanárúr. A verseny győztesei a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Diákönkormányzat jóvoltából édes jutalomban részesültek.

2022. december 6-án pirosba öltözve vártuk a Mikulást. Reggel a diákönkormányzat Mikulásától a gyereke és a tanárok mandarint, szaloncukrot, csokinyalókát kaptak ajándékba. (A DÖK és a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatásának köszönhetően.) Ezen a napon az 1. és 2.osztályosok ellátogattak az óvodásokhoz. Közös éneklés tette szebbé a délelőttöt. Köszönjük a szíves vendéglátást, nagyon jól éreztük magunkat!


Mézes reggeli

2022. november 24-én az Európai Mézes Reggeli kampány alkalmából mézes reggeli volt iskolánkban a Kiss Méhészet közreműködésével. Dr. Kiss Edina megismertette a tanulókat a méhek életmódjával, hasznosságával és a méhek által előállított méhészeti termékekkel. A gyermekek megismerhették a méhészek tevékenységét, főbb feladatait is. Kvízjáték is segítette a hallott információk elmélyítését. Majd mézes kenyeret és apró ajándékokat kaptak.


Őszi túrák

A tardosi iskola tanárnője, Hédi Katalin 2016 óta szervezz túrákat az iskola tanulóinak. A túrák hétvégenként vannak és a gyerekek szülei, nagyszülei, testvérek és barátok, ismerősök is csatlakoznak a rövid, de annál tartalmasabb kirándulásokhoz. A tanulók a tanév első túráján túraigazolványt kapnak, melyben minden sikeresen teljesített túra végén pecsét kerül. A pecséteket kis ajándékokra válthatják illetve a rendszeres túrázók, akik legalább négy pecsétet begyűjtöttek, a tanév végén táborban vehetnek részt. A rendezvények állandó támogatója a Tardosi Vörösmárvány Alapítvány. Anyagi támogatásuknak köszönhetően messzebbre is el tudnak kirándulni a klub tagjai és közös bográcsozással színesíthetik programjaikat.

A kirándulások célja a kikapcsolódás, a szabadidő hasznos eltöltése, Tardos környékének felfedezése mellett a természetismeret átadása, a tudásbővítése. Ezért csatlakozott a túraklub a nemzetiségi témahéthez. 2022. november 18-án a lombkorona tanösvény közelében lévő vízeséshez gyalogoltak a gyerekek, miközben szlovák nyelvű bingó játékot játszottak. Indulás előtt mindenki kapott egy papírlapot, melyen termések, növények, állatok szlovák nevei szerepeltek táblázatba rendezve. Ha valaki az őszi erdő kincsei közül valamelyiket észrevette, akkor jelölte a papírján. Vízszintesen vagy függőlegesen vagy átlósan négy jelölés egymás mellett egy bingót ért. A gyerekek nagy örömmel keressétek a megnevezett élőlényeket. Kto hĺadá, nájde! Kto nájde, vhyrá! ami azt jelenti magyarul: Aki keress, talál! Aki talál, nyer! Ennek megfelelően jutalomban részesültek azok a gyerekek, akik láttak kincseket és volt találatuk a játékban. Csodálatos tájon, szép tiszta időben töltöttük ezt a délelőttöt.

2022. november 26-án Tatára kirándult a túraklub. Busszal érkeztünk, körbe sétáltuk az Öreg-tavat, majd részt vettünk a Vadlúd sokadalom programjain. Délután közös sütizéssel zártuk a kirándulást.


Szlovák nemzetiségi hét

Iskolánk 2022. november 14 és 19 között nemzetiségi hetet rendezett. A nemzetiségi hét célja, hogy a tanulók a lehető legtöbb tanórán használják az iskolában oktatott nemzetiségi nyelvet. A program során a tanulóknak lehetőségük van a már elsajátított ismereteik felhasználására, de a kiegészítő programok által tovább bővülnek nyelvi ismereteik. Magáról az anyaországról, Szlovákiáról is hasznos információkkal, tudnivalókkal gazdagodnak. Hétfőn iskolai szintű szavalóverseny volt a fő program. A versenyen 14 alsó tagozatos diák indult. A legjobban teljesítő tanulók képviselték az iskolát a megyei szintű versenyen. A gyermekek szlovákiai költők verseit adták elő. A zsűri megfelelőnek találta a versválasztást és elismerően nyilatkozott a tanulók kiejtéséről is. Tömegsport órán szlovák szókereső verseny akadálypályán volt a feladat. A robotika-szakkörösök szlovák nyelvű meséhez építettek és programoztak robotokat, majd filmet forgattak. Felső tagozaton a szlovák órákon kedden szlovák nyelvi vetélkedő volt , csütörtökön pedig Ki tud többet Szlovákiáról? témában mérkőztek meg egymással a tanulók a Kahoot alkalmazás segítségével. Matematika órán Szlovákia térképén két adott várostól egyenlő távolságra lévő települések keresése volt a feladat a 6. osztályban. Földrajz és természetismeret órán a felső tagozatos tanulók alaposabban megismerték Szlovákia földrajzát, nevezetességeit. Technika órán a népi motívumokkal foglalkoztak a tanulók. Az alsó tagozatosok szlovák népi motívumokkal papírtányért díszítettek, a felsősök pedig kék filcből tűpárnát varrtak. Digitális kultúra órán rajz-és szövegszerkesztő verseny volt a diákoknak, melynek a témája a Magas-Tátra élővilága volt. Hasonló témában dolgoztak a héten a rajz órákon is. Csodálatos alkotások születtek, melyek gyönyörűen ábrázolják a Tátra növény ás állatvilágát is. Pénteken délelőtt pedig táncház volta tornateremben, ahol a gyermekek megismerkedhettek a tardosi szlovák gyermekjátékokkal és néptánc elemekkel.

A nemzetiségi hét fő rendezvénye a szerdai megyei szintű szlovák versmondó és tanulmányi verseny volt. A megyei szintű versenyt 2007 óta rendezi meg a tardosi iskola. A verseny fő célja, gondolata az volt, hogy legyen egy olyan rendezvény a megyében, melynek során nemcsak a tanulók, de a szlovák nyelvet oktató pedagógusok is találkozhatnak egymással. A versenynek a kezdetektől egyre több résztvevője lett. Az alsó tagozatosok versmondásban, a felső tagozatosok pedig tanulmányi versenyen mérhetik össze tudásukat. Az idei évben a versenyre 72 tanuló jelentkezett Piliscsévről, Kesztölcről, Mogyorósbányáról (Tátról), Vértesszőlősről, Tatabánya-Bánhidáról, Tardosról, de még a Veszprém megyei Jásdról is érkeztek tanulók a versenyre. A verseny után az eredményekre való várakozás perceit megkönnyítve kézműves foglalkozás várta a tanulókat. Készíthettek ékszereket, textil tulipánt és hűtőmágnest is. A verseny fő támogatója a kezdetektől a Komárom-Esztergom Megyei Szlovák Önkormányzat és a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat valamint a Tatabányai Tankerületi Központ is. A támogatóknak köszönhetően a versenyen résztvevő minden tanuló szerény jutalomban részesült és a helyezettek pedig értékes szlovák könyvekkel térhettek haza.

A tardosi iskola sikeres témahetet tudhat maga mögött, melyen sok-sok program színesítette a tanítási napokat. Az iskola pedagógusai törekedtek arra, hogy a nemzetiségi héten sok-sok szlovák szó, Szlovákiával kapcsolatos ismeret gazdagítsa a nemzetiségi iskolába járó tanulók életét és mindenki számára legyen olyan program, melyen szívesen vett részt.

További fotók a nemzetiségi hétről ide kattintva megtekinthetők

Márton nap

2022. november 11-én Márton-napi felvonulást szervezett iskolánk. Az iskola udvarán gyülekeztek kicsik és nagyok, majd a lámpások meggyújtása után közösen vonultak a Templom-térre, ahol libás dalokat énekelve járták körbe a templomot. A felvonulás után zsíros kenyér és tea várta a gyerekeket a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatásának köszönhetően.

Tudomány napja

A kezdeményezés egy 1999-es budapesti tudományos konferenciához köthető, a jeles napot 2002 óta ünnepeljük. A tudomány világnapján különféle rendezvénysorozatok keretében ünnepelik és mutatjuk be a tudományt az érdeklődőknek világszerte. 2022. november 10-én, a tudomány napja alkalmából „játszóházat” szerveztünk az érdeklődő tanulóknak. Először a nyolcadik osztályosok mutattak be érdekes kémiai kísérleteket Juhász Péterné Edit néni vezetésével. Ezután négy teremben folyt tovább a program. Rakétát és pompom kilövőt barkácsoltak a gyerekek Nagy Vendelné Zsuzsa nénivel és Sárközi Hajni nénivel. Biológiai vizsgálatokat mutatott be Bergendi Péter bácsi. Az informatika-teremben robotokkal játszhattak a diákok Hédi Kati nénivel.

Halloween Party

Idén először volt Halloween Party az iskolában. 2022. október 28-án, pénteken délután 16 órai kezdettel játékos vetélkedő, majd tökfaragó versenyre és zenés, táncos mulatság várta a gyerekeket. A program zárásaként a vetélkedők eredményhirdetése és a tombolasorsolás került sor. Köszönjük a szülői munkaközösség segítségét, a rengeteg tombolafelajánlását, a finomságokat a büfében és az önkormányzat támogatását a tökvásárlásban!

Sportlegendák az iskolában

2022. október 19-én iskolánk adott otthont az önkormányzat által szervezett találkozónak, ahol a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének köszönhetően Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, az egyesület elnök asszonya és Jónyer István, négyszeres világbajnok asztaliteniszező volt a vendég. A szervezet vezetője Füleky András röviden bemutatta a közösséget, melynek a legnagyobb sportolóink a tagjai. Ezután tanulók által összegyűjtött kérdésekre válaszolt Tímea, és István. Közben mindenki megtapogathatta, „Titi” olimpiai aranyérmét. Hallhattunk történeteket sikerekről, motiváló kudarcról, sok-sok munkáról, egyéni és csapat győzelmek különbözőségéről. A beszélgetés végén volt egy rövid kérdés-felelet játék, melynek győztesei a HMSE ajándékait kapták meg. Dedikálás és a fotózás zárta a jó hangulatú találkozót.

Iskolai ünnepség

2022. október 21-én 10 órakor tartottuk iskolai ünnepségünket, melyen 1956. október 23-ára emlékeztünk. A műsort a 8. osztályosok adták, a műsort betanította Izing Borbála tanárnő.

Pályaorientációs nap

2022. október 15-én, a pályaorientációs napon az alsó tagozatosok tanítóik vezetésével foglalkozásokon vettek részt, míg a felső tagozatosok különböző előadásokat hallgattak. Dr Fenyvesi Olivér az építőmérnökök képzését mutatta be, dr Kiss Edina, iskolánk volt tanítványa az orvosi hivatásról beszélt és Hédi Zoltán, nyugalmazott mérnöktanár az építőipar szakmáit ismertette a tanulókkal. Végül a Tappancs Menhely munkatársainak átadtuk az összegyűlt adományokat.

Állatok világnapja

Október 4-én van az állatok világnapja. Ezen a napon a diákönkormányzat szervezésében adománygyűjtés indult a tatabányai Tappancs Állatotthonnak. A szülők felajánlásából sok állateledelt, tisztítószert, takarókat, törölközőket tudtunk a menhely dolgozóinak átadni. A délután folyamán a gyerekek behozhatták az iskolába házi kiskedvencüket is. Állatbemutatót tartottunk, majd internetes szavazást indítottunk az iskola facebook-oldalán. A verseny Zsömi, Baudentisztl Natália kiskutyája nyerte, akit jutalomfalatokkal jutalmaztunk. Az állatszépségversenyen résztvevő gazdik és kutyák, cicák, nyuszik, csibék, teknősök, hörcsög, sáskák és pókok emléklapot kaptak.

Magyar Diáksport Napja

A tanévrendjéről szóló miniszteri rendelet szerint a Magyar Diáksport Napja 2022. szeptember 30-ára esett. Ezen a napon iskolánkba látogatott a tatai Talentum iskola hét tanulója, akik ugróköteles bemutatót tartottak diákjainknak. Köszönjük Fogel Zsolt igazgatóúrnak a lehetőséget!

Kutatók éjszakája

Iskolánk pedagógusai, Kissné Török Erika és Hédi Katalin kirándulást szerveztek Tatára, az Eötvös József Gimnáziumba a Kutatók éjszakája programra. 2022. szeptember 30-án az ország számos településén éjszakába nyúló tudományos rendezvények várták az érdeklődőket. A tatai gimnázium által szervezett programon 14 diákunk vett részt. Érdekes kémiai, fizikai kísérleteket láthattunk, részt vettünk robotprogramozáson és a „boszorkánykonyhában” teakeverékeket, krémeket állíthattunk össze természetes anyagokból, gyógynövényekből.

Községi rendezvények

Iskolánk tanulói a Tardosi Vörösmárvány Táncegyüttes Kikerics és Márványka csoportjának tagjaként sikeresen szerepeltek a Tardosi Szlovákok Napján 2022. augusztus 27-én, a nyárzáró partin szeptember 3-án és a táncegyüttes jubileumi ünnepségén szeptember 17-én. Sárköz Hajnalka és az iskola tanulói kedves kis műsorral köszöntötték a harmincéves Derűs Alkony Nyugdíjasklub tagjait szeptember 23-án, majd falunk időskorú lakóit a Tisztelet és törődés napján, melyet idén október 7-én tartott az önkormányzat.

Pákozdi akadályverseny és emléktúra

1848. szeptember 29-én vívták Pákozd mellett az 1848-49-es magyar szabadságharc első jelentős ütközetét. Erre a csatára emlékezünk minden évben a pákozdi akadályversennyel. Idén az akadályverseny a tornateremben került megrendezésre, ahol a nyolcadik osztály tanulói egy hét állomásból álló akadálypályát állítottak össze osztályfőnökük Bán István tanárúr vezetésével. Az ügyességi feladatok mellett a huszárok életével kapcsolatos rejtvényeket is meg kellett oldania a csapatoknak. A verseny kiegészült Sztanek Sándor, szkanderbajnok bemutatójával. Izgalmas és kellemes délelőttöt töltöttünk a tornateremben 2022. szeptember 28-án, szerdán.

Autómentes nap

2022. szeptember 22-én volt az Európai Autómentes Nap, melyhez iskolánk diákönkormányzata is csatlakozott. A gyalog, kerékpárral, rollerrel, tömegközlekedési eszközzel érkezőket egészséges desszerttel, müzliszelettel jutalmazta a diákönkormányzat. A KRESZ-totót legjobban kitöltők között apró ajándékokat osztottunk ki. Ajándékot kaptak:
1. osztály: Mester Mirkó, Kailbach Nóra és Rácz Petra
2. osztály: Baudentisztl Natália, Tóth Izabella és Pintér Zétény
3-8. osztály: Szalados Botond, Szalczinger Péter, Szalczinger Ádám, Németh Ábel, Heidler Bernadett, Árendás Máté

Délután kerékpáros ügyességi verseny volt az iskola udvarán. A nap folyamán a diákönkormányzat kérelmet fogalmazott meg a tagintézmény-vezető felé, melyben az iskola előtti kerékpártároló bővítését és a gyalogos forgalomra figyelmeztető tábla elhelyezését kérték a tanulók.

Erdei iskola Szlovákiában

Szeptember 4-11-ig iskolánk 8 diákja vett részt Szlovákiában, erdei iskolában. A délelőtti tanítási órákon kívül sok izgalmas és tartalmas szabadidős program várta a résztvevőket. Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek és Kissné Török Erika tanárnőnek!

Gólyatábor

Iskolánk ötödik osztályosai gólyatáborban vettek részt osztályfőnökükkel és osztályfőnök-helyettesükkel 2022. szeptember 2-3. között. A tábor célja az ismerkedés mellett a csapatépítés volt. Játékok, kincskeresés, gólyás póló készítése, disco, bográcsozás, tábortűz, szelfiképkeret készítése színesítette a két napos tábort. A tábor végén a DÖK képviseletében négy végzős tanuló (Dancsák Barbara, Sotkovszky Luca, Árendás Máté, Sárközi Benjamin) felavatta a gólyákat, akik négypróbás feladatokat hajtottak végre sikeresen, majd esküt tettek. A kétnapos tábor a Malomvölgyi vendégházban került megrendezésre. Köszönjük a helyszínt Tardos Község Önkormányzatának. Pedagógusok: Hédi Katalin és Izing Borbála

Papírgyűjtés

2022. szeptember 2-án sikeresen lezajlott az iskolai papírgyűjtés. Összesen 4300 kilogramm karton és újságpapír került leadásra. Köszönjük mindenkinek a DÖK nevében!

Tanévnyitó ünnepség

2022. szeptember 1-én ünnepélyes keretek között megnyitott a 2022-23-as tanévet Kissné Török Erika tagintézmény-vezető. Az ünnepségesn a második osztályosok szavaltak és a nyolcadik osztályosok kis ajándékkal köszöntötték az első osztályosokat.


        2021/22-es tanév


Erzsébet napközis robotikatábor

A nyári szünet utolsó hetében, 2022. augusztus 22-26-ig Erzsébet napközis robotikatábor volt a iskolánkban. 24 tanuló vett részt az öt napon át tartó tematikus szakmai táborban.

A délelőtti foglalkozásokon Hédi Katalin irányításával dolgoztak a gyerekek a robotokkal. Hétfőn egy-egy mese szereplőit építették meg és programozták be, majd elkészítették a mesefilmet, melyben a robotok voltak a színészek. Szerdán környezetbarát szélkerekeket, napelemes robotok szereltek össze a táborozók és a szelektív hulladékgyűjtést gyakorolták a padlórobotokkal. Csütörtökön a sport volt a téma. Boxoló, kosarazó, diszkoszvető robotokat és Forma-1-es autókat alkottak, míg pénteken a művészeté volt a főszerep: rajzoló, táncoló, éneklő robotok készültek a táborban. A résztvevők digitális kompetenciáit, algoritmikus gondolkodást számítógépes programozási játékokkal, logikai feladatokat tartalmazó online szabadulószobával,3D-s színezőkkel és társasjátékokkal fejlesztették a pedagógusok Sárközi Hajnalka és Hédi Katalin.

A délutánok során aktív szabadidős programok várták a gyerekeket. Volt jógafoglalkozás és tartásjavító torna Molnárné Kovács Mónika vezetésével, QR-kód kereséssel és rejtvényfejtéssel egybekötött honismereti séta a faluban és mobiltelefontartó zsákok is készültek. A tábor ideje alatt két kirándulást szerveztek a táboroztatók. Kedden Budapestre utaztak a táborozók, ahol az Álmok álmodói interaktív kiállításon a magyar találmányok sokasságát nézték meg, majd dottóztak a Margit-szigeten. Csütörtök délután Tata volt az úti cél, ahol az Eötvös József Gimnázium robotikaszakkörösei tartottak bemutatót tanáruk Szeidemann Ákos vezetésével.

Gyorsan, izgalmasan és rendkívül hasznosan telt el a tábor öt napja, a nyár utolsó napjai. Mind a tanulók, a középiskolás segítők (Hornyák Kevin és Szalczinger Anna) és a kísérő pedagógusok is élményekben gazdagon tértek haza pénteken a táborzárás után.

SZLOVÁK NYELVI TÁBOR

Iskolánk 15 tanulója 2022. június 27-július 1-ig szlovák nyelvi táborban vett részt Révfülöpön a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt NTAB-KP-1-2022/1-000311 számú sikeres pályázatának köszönhetően. A program fő célja a szókincsbővítés, nyelvi ismeretek bővítése és a kommunikációs képességek fejlesztése volt. A tábor ideje alatt a gyermekeknek minden nap voltak szlovák nyelvi foglalkozásai. A feladatok között volt szógyűjtés, szókereső, képleírás és szlovák daltanulás is, a nyárnak megfelelően játékos formában.
A helyszín megkönnyítette a tábori szabadidős foglakozások megszervezését. Minden nap volt strandolás a programok között. Ezen kívül sétahajókázás, számháború, kincskereső verseny, lufidarts és sportfoglalkozások tették emlékezetessé a táborban töltött napokat. A diákok ellátogattak Balatonrendesre a Csibész tanyára és a balatonedericsi Afrika Múzeumba is. A szlovák nyelvi ismeretek bővítésén kívül a tábor jó lehetőséget adott a csapatépítésre, az együttműködésre is. A tábor végén egy jól összeszokott, egymást segítő közösség tért haza sok-sok ismerettel és élménnyel gazdagabban.

TÚRATÁBOR

Táborral indult a vakáció a tardosi gyerekeknek. A napközis túratábor a nyári szünidő első hetében, 2022. június 20-24. között került megrendezésre két kísérő pedagógus, két közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás és 23 gyermek részvételével.

Az első napon sokat játszottunk, csapatokat alakítottunk és a csapatok délelőtt a falumúzeumban versenyeztek, délután a focipályán mérték össze ügyességüket, gyorsasságukat. A falumúzeum udvarán csodaszép bőrkarkötőket és kulcstartókat is készítettek a táborozók.

Kedden buszos kirándulásra indultunk. Az oroszlányi szabadtéri bányászati múzeumba mentünk, ahol egy élménydús délelőttöt töltöttünk, majd a kocsi állatsimogatóba utaztunk.

A harmadik napon a közeli Malomvölgyi Tanösvényt kerestük fel, ahol a Natúr Bingó nevű kincskereső játékot játszottuk. Délután a tardosi Bányahegyen számháborúztak a gyerekek.

Csütörtökön kicsit hosszabb sétára vállalkozott a lelkes csapat. Az úti cél ezúttal az agostyáni arborétum volt. Az arborétum vezetője, Rozmann Hajnalka sok-sok érdekességet mesélt a növényekről és állatokról. Délután az iskolában Ki tud többet a természetről? vetélkedőn ezeknek az ismereteknek nagy hasznát vették a tanulók, hiszen csapatokban, játékos feladatokon keresztül mérhették össze tudásukat.

Az utolsó napon a helyi önkéntes tűzoltóknak voltunk a vendégei. A tűzoltószertár megismerése után az egyik helyi tűzoltó tartott kutyás bemutatót, majd felpróbálhatták és kipróbálhatták a tűzoltó eszközöket a gyerekek. Délután kézműveskedéssel és udvarrendezéssel, szemétszedéssel zártuk az utolsó tábori napunkat. Pet-palackból vidám virágtartókat készítettünk, melyekbe virágot is ültettünk.

Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat a jubileumi V. Tardosi Túratáborban. Egészen biztos, hogy lesz folytatás, terveink szerint jövőre már nem napközis, hanem ottalvós táborral.

TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉG

2022. június 24-én tartottuk tanévzáró ünnepségünket. A tanév eseményeit képes prezentációval idéztük fel, verset mondtak a negyedik osztályosok, jutalmat kaptak a jó sportolók, a kitűnő és jeles tanulmányi eredményű tanulók, ünnepi beszédet mondott Kissné Török Erika tagintézmény-vezető.

BALLAGÁS

Tíz nyolcadik osztályos tanuló végezete el az általános iskolát Tardoson a 2021/22-es tanévben. A végzős diákok emlékfát ültettek, babatablót készítettek, szerenádot adtak tanáraiknak, bolonballagást szerveztek és bankettet tartottak. Az ünnepélyes búcsúra 2022. június 17-én került sor. A ballagók először megkoszorúzták iskolánk névadójának, Fekete Lajosnak az emléktábláját, majd iskolatársaiktól vettek búcsút a belső ballagáson. A ballagási ünnepségen Varga Edit intézményvezető, Kissné Török Erika tagintézmény-vezető és Németh Ábel 7. osztályos tanuló búcsúztatta a nyolcadik osztályosokat. A végzősök nevében Szalczinger Anna búcsúzott. Fekete Lajos Díjban részesült a nyolc éven át tartó kiemelkedő tanulmányi munkájáért, példamutató magatartásáért, szorgalmáért Kiss Dorina és Szalczinger Anna. Középiskolai tanulmányaikat a Tardosi Vörösmárvány Alapítvány támogatja.

GYEREKNAP

2022. május 30-án rendezte meg a diákönkormányzat Sárközi Hajnalka irányításával az iskolai gyereknapot. A program a házi pingpong-bajnokság döntőjével indult, ahol Szalados Botond lett a bajnok. Ezután a ballagó nyolcadik osztályosok az iskola elé egy emlékfát ültettek. Majd az iskola összes tanulója a tardosi focipályára ment, ahol rengeteg program várta őket: csillámtetkó, arcfes-tés, kézműveskedés, népi játékok, puzzle, madárles, íjászat, zenés kívánságműsor, rendőr, mentő és tűzoltó bemutató, tanár-diák kosármeccs, diák-diák focimeccs. A tanulók, palacsintát, fagyit, üdítőt kaptak ajándékba.

A nap sikeréhez hozzájárult Zhoreláné Asztalos Erika (Süttő ÖTE) Zhorela Zsolt, Póta Márk (Tardos ÖTE), Hornyák Mihály (hivatásos tűzoltó Tatabánya) és Elekes Zsolt mentőápoló, Major Zoltán motoros rendőr, Zsebők Zoltán íjász. Árendás József (Bakesz) a büfé helységet biztosította és a tardosi nyugdíjas klub tagjai sütötték a palacsintákat. Köszönet mindannyiuknak.

Fenntarthatósági témahét

2022. április 24-29-ig tartott a tanév rendje szerint az országosan meghirdetett témahét, ami során a klímatudatosságra, és a környezetvédelem fontosságára hívtuk fel a diákok figyelmét. Az idei esztendőben a víz jelentőségének kérdését vizsgálták meg részletesebben a gyerekek a tanórák alkalmával. A hét folyamán különböző tematikus feladatok is várták a tanulókat.

Az első napon  vendégségben volt nálunk Napcsiga, a napelemes jármű. Dr Dőry István a tatabányai Edutus Egyetemről érkezett hozzánk és minden osztálynak és az ovisoknak is bemutatta a járművet. A 7-8. osztályosoknak külön előadást tartott a működéséről és a legügyesebbek még utazhattak is benne.

A 2022. évi Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái a víz, az egészségvédelem, a felelős fogyasztás és a hulladék voltak. Bergendi Péter tanár úr különös hangsúlyt fektetett a víz témakör feldolgozására. A hét folyamán különböző tematikus feladatok is várták a tanulókat. A témahétre készülve a gyerekek különböző nyelvű felirataiból készült kiállítás az első emeleti faliújságra. A téma a természettudományos órákon minden osztályban feldolgozásra került. Voltvíz-kvíz, szókereső és „eltűnőben” lévő felszíni vizek felismerése. Az alsósoknak pedig vízcsepp-kereső verseny az udvaron és a tornacsarnokban. Készültek plakátok magyarul és angolul. Technikaórákon madáritatót barkácsoltak a tanulók PET palackból. Matematikaórákon a környezetvédelmi logók jelentésének és szimmetriájának vizsgálata illetve megismerése, a környező források távolságmérése térképen, „zöld” szöveges feladatok megoldása zajlott. A hét zárásaként pénteken kékbe ötöztünk, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet Földünk egyre fogyatkozó vízkészletének védelmére.

A témahéthez kapcsolódó iskolai szintű internetes kereső verseny idén levelezős formában valósult meg.

NÉPVISELET NAPJA

Április 26-án, kedden a népviselet napja alkalmából sok diák és tanár vett olyan ruhadarabot, kiegészítőt, ami a magyar vagy szlovák népviselet része. A beöltözöttekről szelfikeretes fényképeket készítettünk.

Iskolai ünnepség

1848. március 15-ére emlékeztünk iskolai ünnepség keretében. 2022. március 11-én délelőtt az iskolaudvaron a tanulók a kabátjukra tűzött kokárdával gyülekeztek, majd a nyolcadik osztályosok műsorát megtekintve és Varga Bernát szavalatát meghallgatva felidézték a forradalom első napjának eseményeit. A műsort Csiszár Sára tanította be.

Pénzügyi témahét

2022. március 7 és 13. között zajlott Európa szerte közel 30 országban egy időben az European Money Week, magyarul pénzhét. Ezen a héten a diákok pénzügyi ismereteinek bővítése és a mindennapi pénzügyi tudatosság fontosságának hangsúlyozása a cél. A tardosi iskolánkban hatodik alkalommal került megrendezésre a témahét, melynek idén a megtakarítás és a pénzügyi tervezés volt a témája.

A Pénziránytű Alapítványtól kapott segédanyagokkal, feladatlapokkal és tananyagokkal az osztályfőnökök a tudatos pénzkezelésről, a takarékoskodás fontosságáról tartottak osztályfőnöki órákat, míg matematikaórákon pénzügyi számításokat végeztek a diákok Sághi Péter banki önkéntes segítségével. A szaktárgyi órákon is előtérbe kerültek a pénzügyi ismeretek: a tanulók történelemórán régi pénzérméket tanulmányoztak és bankjegyeket terveztek, technikaórán perselyeket készítettek, rajzórán plakátokat rajzoltak, míg nyelvi órákon szövegértési feladatokat oldottak meg. A tanulószobán és a napköziben is elkerült a „Gazdálkodj okosan!„ és a „Monopoly társasjáték”. A felső tagozatosoknak online vetélkedőt szerveztünk Ki tud többet a pénzről? címmel, ahol a héten megszerzett ismereteiket kamatoztathatták.

Büszkék vagyunk rá, hogy a résztvevő magyar 1100 iskola egyik lehettünk ezen a héten. Szakmai programokkal, játékos versenyekkel hozzájárultunk ahhoz, hogy az iskolánkba járó fiatalok pénzügyi ismeretei bővüljenek, és pénzügyi kultúrájuk gazdagodjon.

Farsang

2022. február 17-én volt az alsó tagozatosok farsangi bálja. A kicsik osztálytermükben osztálytanítójuk vezetésével vidám, táncos játékokat játszottak. Jelmezben mulattak 16 óráig, majd az iskola udvarán közösen elégették a kiszebábot és a papírlapokra felírt félelmeiket.

A felső tagozatosok február 23-án a tornateremben gyűltek össze, hogy a jelmezes zenés produkciójukat előadják társaiknak és sportos, vicces versenyszámokban mérjék össze ügyességüket.

Biztonságos Internet Nap

A tardosi iskolában már hagyománnyá vált, hogy a világméretű mozgalomhoz csatlakozva az év második hónapjának második hetének második napján tartjuk a Safer Internet Day-t, azaz a biztonságos internet napját.

Ezen a napon több programon is felhívjuk a tanulók a figyelmét az internet előnyeire és veszélyeire. Iskolarádiós adásban hallhatták Hédi Katalin tanárnő tanácsait és el is olvashatták ezeket a faliújságon. A legkisebbek rendkívüli tanórán ismerkedtek az internetezés szabályaival és tanmesék segítségével beszélték meg a netikett főbb pontjait. A nagyobbak szabadulószobás játék során keresték meg a biztonságos internet „kulcsát”. Ez a kulcs nem más, mint azok a tippek, melyeket betartva biztonságban lesznek személyes adataink, levelezésünk, ügyintézésünk, vásárlásunk vagy a szórakozásunk a neten. A kulcsot rejtő széfet egy nyolcjegyű számkóddal tudták kinyitni a tanulók. A helyes kódhoz vezető logikai feladványokat egy-egy számzáras lakattal lezárt dobozban találták meg, a lakatokat pedig az interneten található rejtvények, feladványok megfejtésével tudták meg. A járványhelyzet miatt minden osztályterembe a diákokhoz „mentek” a fertőtlenített eszközök. Köszönjük támogatóinknak a laptopokat és tableteket, melyek segítségével meg tudtuk valósítani interaktív nyomozós játékunkat.

Szeretnénk, ha tanulóink hatékonyan tudnák használni az internetet, ezért tartjuk fontosnak, hogy a netezés közben okos döntéseket hozzanak és tudják, hogy ha a virtuális világban problémájuk akad, akkor van kihez fordulniuk segítségért. Bízunk benne, hogy programjaink hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek magabiztosan fedezzék fel az online világot.

ADVENTI PROGRAMOK

Adventi koszorú készítése

2021. november 26-án közös kézműves-kedésre hívta a diákönkormányzat a gyerekeket. A délután során csodaszép adventi koszorúk és díszek készültek.

A koszorúkészítéskor készült további fotók ide kattintva megtekinthetők.

Gyertyagyújtás

November 29-ére elkészült az iskola adventi koszorúja. Minden adventvasárnap előtti pénteken összegyűltünk a koszorú köré az udvaron és közösen meggyújtottuk a gyertyákat. A gyertyagyújtásra verssel és dallal készültek a 3., 7. és 8. osztályosok.

A gyertyagyújtásokon készült fotók és videók ide kattintva megtekinthetők.

Idén iskolánk karácsonyfáját a 8. osztályosok díszítették fel. Köszönjük a fát Marics Matyi bácsinak, a díszeket a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak.

Gingerbread party

Mézeskalácsos délután volt a felső tagozatos tanulóknak 2021. december 16-án. Totó, kvíz, mézeskalács-készítés, videó, zene, tánc volt a program a karácsony jegyében.

Karácsonyi ünnepség

Idén a járványhelyzet miatt ismét iskolarádión keresztül tartottuk karácsonyi ünnepségünket. A műsorban hangszeres előadások, énekek, versek és mese is elhangoztak. Az előadás végén Csiszár Sára megbízott tagintézmény-vezető ünnepi köszöntőjét hallhatták az iskola tanulói, tanárai, majd az iskolaudvarán karácsonyfa alakban felállva közösen énekeltünk. Ezen a napon többen zöldbe öltözve ünnepelték a Karácsonyt.

Karácsonyi ajándék

A Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 3 tabletet ajándékozott iskolánknak. Így már nyolc táblagép áll tanulóink rendelkezésére, melyeket a téli szünet előtti utolsó matekórákon nagy örömmel használtak a felső tagozatos tanulók.

A karácsonyi programokról készült további fotók ide kattintva megtekinthetők.

Mikulás napja

Havat, szaloncukrot, mandarint és jókedvet hozott a Mikulás 2021. december 6-án reggel az iskolásoknak, akik a DÖK felhívására pirosban öltözve várták a nagyszakállút. Köszönjük a Mikulásnak és a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak!

Ezen a napon Mikulás-hétpróbán mérték össze ügyességüket, gyorsaságukat a gyerekek. Osztályonként jutalmaztuk a 3 legügyesebb tanulót. Eredmények:

 1. osztály: I. Mészáros Dóra II. Szénási Zalán III. Árendás Botond
 2. osztály: I. Weiszgerber Levente II. Bancsók Noel III. Kincses Odett
 3. osztály: I. Szénási Lilla II. Kurcsenka Noel III. Bélik Boglárka
 4. osztály: I. Sike László Péter II. Bancsók Ferenc III. Vad Boglárka
 5. osztály: I. Árendás Patrik II. Tóth Barnabás III. Nagy Anna
 6. osztály: I. Gulyás Dániel II. Bélik Kamilla III. Szalczinger Péter
 7. osztály: I. Budai Attila II. Németh Ábel III. Szalados Botond
 8. osztály: I. Stofa Kornél II. Fenyvesi Bálint III. Sike Lili

Idén a járványhelyzet miatt nem tudtuk megtartani az ovisokkal közös hagyományos (iskolacsalogató) Mikulásvárást. Az ajándékozás nem maradt el, a tanítók által készített mikulásbatyukat december 6-án kapták meg a leendő első osztályosoknak, a tardosi nagycsoportos ovisok.

Hagyományos Mikulás-túránkra december 4-én került sor, melyen 21 gyermek vett részt. Bányahegyről indultunk a kisvasút nyomvonalán. Lombkorona-tanösvényen megpihentünk, majd Alsóvadácson Csövi, a barátságos vadkan üdvözlése után a vadászházban találkoztunk a Mikulással. Köszönjük Budai Attilának és Budainé Kurucz Andreának a támogatást, a segítséget, a vendéglátást.

A Mikulás-hétről készült további képek ide kattintva megtekinthetők.

Stúdiólátogatás

A Körzeti Televízió Tata stábja első alkalommal hirdetett versenyt, amivel a térség iskoláit szólította meg. A Tök Jó Program felhívására 19 pályamű érkezett be. Egy hét alatt iskolánk nyolcadik osztályosai gyűjtötték össze a legtöbb lájkot, ezzel egy stúdió látogatást nyertek, melyre 2021. december 16-án került sor.

Színházlátogatás

A Lázár Ervin program keretében első osztályosaink 2021. november 12-én Tatán voltak színházban, míg a második osztályosok Tatabányán az Agorában néztek meg egy színdarabot.

Üzemlátogatás

2021. november 3-án a 7. és 8. osztályosok üzemlátogatáson voltak a tatabányai ASG Kft. Gépgyártó üzemében. A pályaorientációs céllal megszervezett programon megismerték a gyárat, a tanműhelyt és a szakmunkásképzést.

Tudomány napja 

2001-ben az UNESCO november 10-ét A TUDOMÁNY VILÁGNAPJÁvá nyilvánította. E nap célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány fontosságára és szorgalmazza a szakadék csökkentését e terület és a társadalom között. Ebből az alkalomból iskolánk tudományos bemutatókat szervezett a gyerekeknek. 2021. november 16-án az alsó tagozatosok a Digitális Élményközpont program keretében ismerkedtek a 3D nyomtatóval, VR-szemüveggel, Lego robottal és drón működésével. A közel egy órás foglalkozáson nem csak kipróbálhatták ezeket az eszközöket, hanem hallhatták a feltalálásuk történetét és tudományos magyarázatot is kaptak a működésükről. Ugyanezen a napon, délután Tardosra érkezett a Gördülő Energia Program keretében az MVM támogatásával megvalósuló, az oktatási intézmények számára ingyenes „fizika-show”, melyen az iskola felső tagozatos tanulói vettek részt. A látványos kísérleteket bemutató előadást rendkívül nagy érdeklődéssel nézték a tanulók. Tóth Pál szentendrei matematika és fizika szakos tanár minden kísérlethez részletes magyarázatot fűzött. Az interaktív foglalkozáson a fizika mellett más természet-tudományágak is jelen voltak: kémiai, matematikai, műszaki ismeretekkel gazdagodtak a diákok. A megszerzett tudásukat be is bizonyíthatják. Mivel az előadás után természettudomány- illetve fizikaórákon a tanulók totót töltöttek ki, és a legjobbak értékes jutalomban részesültek.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Őszi túrák

Spoznájme, kde bývame! A nemzetiségi héten az iskolától indulva a Malom felé a Gorba tetőre kirándultunk, majd a fehér mészkő bányát és a szénégetőket megtekintve az Ófalun át a Templom térre érkeztünk. Közben megismerkedtünk a régi szlovák nevekkel. Tanultunk térképolvasást, iránytűhasználatot és a turistajeleket is megismertük. Túránk végén a gyerekek totót töltöttek ki, majd finom pizzával és teával zártuk a kellemes délelőttöt. Köszönjük a Tardosi Túraklubnak a szervezést és a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak a vendéglátást illetve a Gorba Bisztrónak a forró teát.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

2021. november 6-án Bányahegyi túrán voltunk a túraklubosokkal. Túránk során megtekintettünk három régi bányát. Beszélgettünk a kőfejtésről, az őszi erdőről és a határban élő dámszarvasokat is megnéztük. Köszönjük a túravezetést Zámbó Zoli bácsinak.

Nemzetiségi hét 

Iskolánkban az idei tanévben ismét megrendeztük a nemzetiségi hetet. Célunk az volt, hogy a nemzetiségi nyelv, hagyományok a lehető legtöbb tantárgyban helyet kapjanak. Az alsó tagozatosoknak november 8-án, hétfőn szépolvasó versenyt rendeztünk. Szerdán az alsósok a csehszlovák mesevilággal ismerkedtek. A felső tagozatosoknak kedden délután Ki tud többet Szlovákiáról műveltségi vetélkedő volt a Kahoot program segítségével. Szerda délután népismereti óra volt a múzeumban, melyet Árendás Zoltánné tartott, utána pedig QR kód kereső verseny volt.

A tömegtestnevelés órán szlovák szókereső verseny volt. A szavak a felállított akadálypálya mentén voltak elrejtve. Rajz és technika órán a tanulók a szlovák népi motívumokkal ismerkedtek. Informatika órán kép és szövegszerkesztő verseny volt. A téma: Márton napi népszokások és ételek Szlovákiában.

Pénteken a Derűs Alkony Nyugdíjasklub segítségével a tardosi szlovák konyha burgonyából készület ételeivel ismerkedtek a gyerekek. A felső tagozatosok részt vettek az ételek elkészítésében is. A konyhában készült burgonyagombóc, nudli, pogácsa, szilvásgombóc és a tardosiak népszerű étele loksa is. minden tanuló kapott kóstolót az elkészült ételekből.

A nemzetiségi héten szokta iskolánk megrendezni a megyei szlovák szavaló és tanulmányi versenyt is. Idén ez a verseny online formában valósult meg.

A programsorozatunk támogatók nélkül nem valósulhatott volna meg. Fő támogatóink voltak: Országos Szlovák Önkormányzat, Komárom-Esztergom Megyei Szlovák Önkormányzat, Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, Tatabányai Tankerületi Központ, Derűs Alkony Nyugdíjasklub.

További képek ide kattintva megtekinthetők

Márton-nap

Az idei tanévben iskolánk alsó tagozatos tanulói technikaórán készítették el a hagyományos lámpásaikat. A leendő első osztályosok, a nagycsoportos óvodások 2021. november 11-én délután vendégeink voltak az iskolában, ahol a tanító nénik, az óvó nénik és a két felső tagozatos diák segítségével elkészítették saját kis lámpásukat. A napot a közös felvonulással zártuk. Libás dalokat énekelve, lámpásainkat tartva az iskolától a templomig vonultunk közösen.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Iskolai ünnepség

2021. október 22-én reggel 8 órakor a Közösségi Házban tartottuk iskolai ünnepségünket, melyen 1956. október 23-ára emlékeztünk. Csiszár Sára megbízott tagintézmény-vezető köszöntötte az ünneplőbe öltözött diákokat és tanárokat. Ünnepi beszédében megemlékezett az ’56-os forradalom hőseiről, majd a 8. osztályosok műsora következett, melyet Izing Borbála történelem-tanár rendezett.

A műsorról készült további képek ide kattintva megtekinthetők.

Őszi kézműveskedés

2021. október 20-án a diákönkormányzat szervezésében őszi kézműveskedés volt. A nyolcadik osztályos lányok (Kiss Dorina, Mészáros Panna, Szalczinger Anna és Tóth Panka) és Sárközi Hajni néni segítségével a gyerekek boszorkányos ajtódíszt, színes falevél-forgót és tobozmókuskát készítettek.

Tardosi Szlovákok Napja

2021. október 9-én rendezte meg a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományos Tardosi szlovákok napját. Ezen a napon a gyermekeknek népi játszóházat szerveztek.  Iskolánk tanárai kézműves foglalkozást tartottak.  Délután 16 órakor kezdődött a kulturális műsor.  Iskolánk szlovák szakkörös tanulói népdalcsokorral és modern tánccal szerepeltek. A szereplők a hagyományörző szlovák bálban is résztvettek.

Tanévnyitó túra

2021. október 2-án a túraklubos gyerekek és szülők a Malomvölgybe, a „szilvásokhoz, majd a Szél-hegyre kirándultak. Az őszi erdő szépségei mellett megismertük a malomvölgyi tó történetét. A tanévnyitó túránkon 17 gyermek vett részt. Köszönet Zámbó Zoli bácsinak a túravezetésért.

Tisztelet és törődés napja Tardoson

2021. október 1-én köszöntötték községünk szépkorú lakóit a Művelődési Házban. Az ünnepségen a 4. és 7. osztályosok szerepeltek. A műsort betanította: Sárköz Hajnalka

Papírgyűjtés

2021. szeptember 28-án sikeresen lezajlott a papírgyűjtés. A rekordot nem sikerült megdönteni. Idén az iskola tanulói összesen 6810.5 kg-ot gyűjtöttek. A versenyt a negyedik osztályosok nyerték. Oklevéllel jutalmaztuk osztályonként a legügyesebbeket.

Pákozdi akadályverseny

Iskolánk minden évben a pákozdi csata emlékére akadályversenyt szervez. Idén ezt a programot 2021. szeptember 24-én, pénteken a Magyar Diáksport Napján rendezte meg a diákönkormányzat a nyolcadik osztályos tanulók és Bán István tanár úr közreműködésével.

Az iskola tanulóinak osztályonként 8 állomáson kellett a 1848-as forradalom és szabadságharccal kapcsolatos, játékos, ügyességi és sportos feladatokat megoldani. Az akadályverseny állomásait térkép alapján találták meg a csapatok. A memóriajáték, találós kérdések kitalálása, huszárvadászat, huszárdöntés, keresztrejtvény, betűháló megfejtése, labirintus, puzzle, katonadalok éneklése, gyógynövény és harci eszközök felismerése mellett természetesen egy igazi sportos lovashuszár-próbára is sor került.

Az osztályok közötti verseny igazán izgalmasra sikeredett és a csapatépítő feladatok megoldása közben sok-sok hasznos ismerethez jutottak a huszárok életéről, öltözékéről és a pákozdi csatáról.

ERDEI ISKOLA SZLOVÁKIÁBAN

Az iskola 10 tanulója szeptember 5-12-ig erdei iskolában vett részt a szlovákiai Bystrá településen. A gyermekeknek naponta 5 szlovák órájuk volt, délután pedig izgalmas sportprogramok és versenyek vártak rájuk. A diákoknak lehetőségük volt eljutni az Alacsony-Tátra csúcsára a Chopokra és a Magas-Tátrában a lombkorona tanösvényhez is. A kint eltöltött napok alatt diákjaink szókincse gazdagodott és sok-sok élményben volt részük. A tanórai aktivitásáért Sárközi Benjamin elismerésben és jutalomban részesült. Az erdei iskola a szlovák államnak és a Magyarországi Szlovákok Szövetségének köszönhetően ingyenes volt a résztvevők számára. Az utazást és a PCR tesztek elvégzését a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatta. Csabán Béla polgármester Úrnak köszönjük, hogy az utaztatáshoz a falu buszát rendelkezésre bocsátotta. Kísérő Kissné Török Erika volt.


2020/21-es tanév


Biciklis vándortábor

Juhász Krisztina szervezésében a tardosi iskolából 5 tanuló vett részt az állam által támogatott, 224 km-es Dráva menti biciklis vándortáborban augusztus 7-13. között a Mohács-Villány-Siklós-Barcs-Szigetvár útvonalon. A túrán mindenki kölcsönkerékpáron szállította ruhatárát, felszerelését. Mohácson belecsöppentünk a Babfőző Fesztiválba, illetve a házigazda busó történeti ismertetőjét, bemutatóját élvezhettük, s megnéztük az ország egyetlen, működő taposómalmát. A kölkedi Gólya Múzeum megtekintése után a sátorhelyi Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre tekertünk. Meglátogattuk a nagyharsányi szoborparkot, majd a siklósi várban gyönyörködtünk. A Dráva-töltésen Szaporcáig tekertünk, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park látogatóközpontjának bemutatóját élveztük. Drávagárdonyból Barcsra érkeztünk, ahol a Drávában és a termálfürdőben is fürödtünk. Az utolsó kerékpáros napon Zrínyi Miklós vára várt ránk. Aludtunk konferenciateremben, falusi vendéglátóhelyen, sátorban, csűrben, a szabad ég alatt, látogatóközpontban. Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk, új barátokra leltünk. Az oda- és visszautat Árendás Milánnak köszönjük.

Tanévzáró ünnepség

2021. június 18-án tartottuk a tanévzáró ünnepségünket. Varga Edit igazgatónő ünnepi beszédében elköszönt Juhász Krisztina tagintézmény-vezetőtől, aki  40 éves munkaviszony után nyugdíjba vonul. Csabán Béla polgármester, Budai Attila alpolgármester és dr Nagy Barbara a szülői munkaközösség vezetője is megköszönte Krisztina néni 5 éves munkáját, majd a tanulók nevében Molnár Lili, Árendás Anna, Nagy Anna és Daku Viktória búcsúzott.
Az évértékelő vezetői beszéd után a 6. osztályosok vidám tánca következett. Varga Bernát szavalata tette színesebbé a műsort. Az ünnepségen sor került a kimagasló versenyeredmények ismertetésére, a jutalomkönyvek átadására, a szülői segítségek megköszönésére.
Az ünnepség után a tanulók osztályfőnöküktől vették át a bizonyítványaikat.

Robotikaszakkör programjai

Iskolánkban 2020 szeptemberétől az „Informatikával a tehetségesekért” Alapítvány szervezésében Hédi Katalin tanárnő vezetésével egy komplex tehetséggondozó program valósul meg az NTP-KNI-20-0049 számon nyilvántartásba vett, „Robotika kicsikkel-nagyokkal a tehetségesekért” című pályázat keretében.
Tehetséggondozó programunk részeként a tanulóknak a digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló, élmény- és felfedezés központú szabadidős elfoglaltságokat is szervezünk.
Május 21-én a gyerekek a tatai moziban nézték meg „A mancs parancs” című animációs filmet, majd egy hét múlva a tatai csillagdában vettek részt egy érdekes előadáson és távcsővel a Napot vizsgálták.
Június első szombatján Moson-magyaróvárra utazott a csapat, ahol a Futura Tudományos Játszóházban tölthettek egy napot a tanulók. Csillagászati előadás, fizikai kísérletek bemutatója mellett a négyszintes interaktív kiállítás számtalan attrakcióját megtekintették és kipróbálták.
A vakáció első három napjában szakmai táborban vettek részt a tehetség-gondozó program tagjai. A foglalkozások alatt táncoló és rajzoló robotokat építettek és programoztak. Új robotokkal is megismerkedtek a budapesti Abacusan Stúdió jóvoltából. Készítettek robotos kulcstartót és hűtőmágnest, szelfi-képkeretet; társasoztak, kódfejtő feladatokat oldottak meg. Szabadidejükben számháborúztak, QR-kódos betűvadászatot játszottak, de voltak csapatépítő játékok és vetélkedő is.
2021. június 16-án sikeresen zárult komplex tehetséggondozó programunk. Köszönjük az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületének segítséget és anyagi támogatását.

Ballagás

Az utolsó tanítási napon volt nyolcadik osztályosaink bolondballagás. 2021. június 12-én, szombaton 10 órakor kezdődött ballagási ünnepségünk. Kilenc végzős diák egy szál sárga rózsával és vállukon átvetett tarisznyával, gyönyörű énekszó kíséretében, osztályfőnökük vezetésével az iskolaépületét bejárva búcsúzott a tantermektől, tanári szobától, lépcsőháztól. Az iskolaudvarán a diáktársak sorfala és az iskolazászló várta őket. Ballagási műsor részeként Varga Edit igazgatónő, Juhász Krisztina tagintézmény-vezető, Tóth Anna Lídia 7. osztályos tanuló búcsúztatta a ballagó nyolcadik osztályosokat. Kőlcsei Zsófia búcsúzott a ballagók nevében.

Pedagógusnapi kirándulás

Iskolánk tantestülete június 4-én, a pedagógusnap alkalmából – tanítás nélküli munkanapon – kiránduláson vett részt. Megismertük a tatai Tanösvény flóráját és faunáját, együtt eveztünk sárkányhajót az Öreg-tavon, s idegenvezető irányításával megcsodáltuk a felújított Esterházy-kastély lakosztályait. Nagyon szép időben, feltöltődve telt a nap – erőt gyűjtöttünk az év végi események lebonyolításához.

Gyereknap 2021.

Mivel külsős vendéget nem fogadhattunk, és az időjárás előrejelzés sem ígért sok jót, így az iskola kapuin belül rendeztük meg az idei gyereknapot. A nap első részében a ROBOTIKA SZAKKÖRÖSÖK bemutatója zajlott fél óránkénti váltással 2-2 osztály részvételével. Azok a diákok, akik nem Hédi Katalin tanárnővel robotikáztak, különböző helyszíneken múlathatták szabad idejüket:

– A KÉZMŰVES teremben vidám korong-hernyókat kelthettek életre, színes homokképeket alkothattak, és tarka karkötőket varázsolhattak kezükre a gyerekek.

– Megnyílt a JÁTÉKKASZINÓ is, ahol eddig kevésbé használt társasjátékok, kártyák csalogatták a kíváncsi nebulókat és különböző ördöglakatok megoldásain törhették fejüket.

– A TORNATEREM azokat a diákokat várta, akik szerették volna összemérni ügyességüket tanáraikkal, vegyes felállású küzdelmeken reménykedhettek a győzelemben.

– a SMINK- szobában fiúk-lányok, kicsik-nagyok kígyózó sora várta, hogy csillámtetkót varázsoljanak rájuk ügyes „kozmetikusaink”. Még az egyik dús hajzatú kollégánk is beállt a sorba, hogy a fejtetőt díszítve csillámosra koronáztassa magát…

Tízórait követően megkezdődött az osztályok közötti vetélkedő. A különböző játékos feladatok az osztálytermekben lettek lebonyolítva, ahová szigorú útvonalterv alapján juthattak/haladhattak a diákok, forgószínpadszerűen.

Kakukktojást kellett keresni, hiányos almákat utasítás alapján megrajzolni, képek közötti 12 eltérést felfedezni, különböző fűszereket illat alapján felismerni, szótagokból gyógynövények neveit kirakni, guggolásban legyőzni a többieket, pukkasztós játékban szurkolni a csapattársaknak, 1-től 100-ig sorszámozott kupakokat sorba rakni időre, hiányos madaras kép részleteit beilleszteni, időre virágot ültetni meghatározott színű cserepekbe, virágos dalszövegekbe pótolni a kiesett szavakat, + pontért énekelni, pohár-madarakat zsinóron átfújni egyik fészekből a másikba, madár-órát kirakni időre. Különböző tasakok, emblémák, címkék segítségével szét kellett válogatni, mely étkek egészségesek, melyek károsak számunkra, mindamellett, hogy fogyasztjuk/szeretjük ezeket is.

Természetesen nem feledkeztünk meg iskolánk névadójáról sem, TOTÓ kitöltésével bizonyíthatták a gyerekek, mennyire ismerik Fekete Lajos életét, munkásságát, valamint puzzle kirakóval megjeleníthették arcképét is.

Az udvari távolugró gödörbe a homok hőmérsékletét vizsgálhatták meg azon diákok, akiket társaik talicskával odaszállították és nagy kuncogások közepette ügyesen ki is borították. A tornateremben a játékos küzdelmek terítőszakadásig folytatódtak, melyet megszakított a meglepetés palacsinta a Nyugdíjas nénik jóvoltából. A nap befejése előtt vidám kívánság-zenék kíséretében még fagyizásra is sor került, melyről szintén nem tudtak előre a gyerekek. A programok jutalmazását a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is támogatta.

Rosszabb GYEREKNAPUNK sose legyen…

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Újraélesztési oktatás

2021. május 14-én a hetedik osztályos tanulók újraélesztési oktatásban részesültek. A két órás tanfolyam az Országos Mentőszolgálat szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg. Iskolánkban Gyürki Zoltán, a Vaszary János Általános Iskola igazgatóhelyettese tartotta a foglalkozásokat, amelyeken a diákok megismerték és elsajátították az újraélesztés lépéseit, a defibrillátor használatának szabályait és a stabil oldalfekvést.

Fenntarthatósági Témahét

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 2021. április 19-23. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A 2021. évi Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái (az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek) közül főtémának az erdőt választottuk.

Az alsó tagozatos tanulók jelenléti oktatásban, míg a felső tagozatosok digitális munkarendjükbe illeszkedve vettek részt a programokon, vetélkedőkön és azokon a tanórákon, ahol hasznos ismeretekkel és tudással gazdagodtak.

A hét során keresztrejtvény-fejtés, fa-felismerő verseny, ismeretterjesztő filmek nézése, fa rajzolása volt a közös feladat. A kicsik virágot ültettek, csinosították az iskolaudvart és az iskola előtti kertet. A folyosói faliújságra projektmunka keretében készült az erdő papírból – origami rókákkal, madarakkal, szarvasokkal, gombákkal gazdagítva azt. Robotika szakköröseink szelektív hulladékgyűjtő kukásautót építettek és programoztak.

A természettudományos órákon az adott tananyaghoz kapcsolódóan mutattuk be a fák, erdők életműködését, a fenntartható fejlődésben játszott szerepüket. Történelemórán az ókori mezőgazdaságtól egészen a világháborúk utáni idők környezetépítő tevékenységéig foglalkoztak a tanulóink a témával. Informatikaórán prezentációt és szöveges dokumentumot szerkesztettek a diákok kedvenc fáikról. A nagyokhoz matematikaórán százalék-számítási feladatokon, képes egyenleteken, tizedes törtekkel való műveleteken és a bolti termékeken megjelenő logók szimmetriájának vizsgálatán keresztül jutottak el fontos információk a környezetvédelemről, a magyarországi erdőállományról. Az idegen nyelvű (angol, német, szlovák) szövegértési feladatoknak is az erdő, a fák volt a témája. Fizikaórán az akkumulátorok és a használt elemek újrahasznosításáról tanulhattak a hetedik osztályosok. Online szabadulószobán vettek részt tanítványaink a győri Mobility szervezésében. Honismeret-órán a Gerecse fáit vették górcső alá, a fákkal kapcsolatos dalokat, verseket, közmondásokat ismertek meg.

A programok sikeresek voltak, hozzájárultak ahhoz, hogy a tardosi iskolába járó gyerekek még jobban odafigyeljenek az őket körülvevő csodálatos környezet, természet, erdők védelmére, és körültekintőbben dobják ki a szemetet a megfelelő szelektív kukába.

A témahétről megjelent újságcikk elolvasható ide kattintva.

Március 15.-ei megemlékezés

Az idei évben kicsit rendhagyó módon emlékeztünk meg az 1848-as forradalom március 15.-ei évfordulójáról. Mivel élőben nem volt lehetőség előadni, felvettük a műsort és az iskola honlapján közzétettük, hogy minden tanuló láthassa. Úgy gondoltuk, hogy így emlékezetessé tudjuk tenni nem csak a szereplőknek, hanem a közönségnek is.

A műsort Vékony Erika tanárnő rendezte és a 6. osztályosok közreműködésével készült el. Mindenki nagy lelkesedéssel vett részt a munkában. A sok mozgás, színpadi és szöveges jelenetek betanulása sok energiába került, de a gyerekek nagyon élvezték a közös munkát és azt, ahogy összeállnak a jelenetek és próbáról-próbára kirajzolódnak előttük a forradalom és a szabadságharc eseményei. A tánccal, énekléssel, több féle zenei stílussal próbáltuk élvezetesebbé tenni és közelebb hozni a műsort a fiatalokhoz.

Reméljük, hogy akik megnézték, ugyanolyan emlékezetesnek és egyben méltónak találták, hogy így fejeztük ki tiszteletünket a márciusi ifjak, Petőfi, Kossuth és a haza nagyjai előtt.

Pénzügyi témahét

 

„Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra.”- olvashatjuk a rendezvény hivatalos weboldalán.

Iskolánkban is már hagyománnyá volt, hogy március első hetében csatlakozva ehhez a kezdeményezéshez, pénzügyi témahetet tartunk. Így 2021. március 1-5. között pedagógusaink több olyan programot szerveztek, melynek középpontjában az idei fő téma, a családi költségvetés állt.

A Pénziránytű Alapítványtól kapott segédanyagokkal, feladatlapokkal és tananyagokkal az osztályfőnökök a tudatos pénzkezelésről tartottak tanórákat a diákoknak Tokaji Sára banki önkéntes segítségével. Szakmai segítőnk ezúttal online jelentkezett és videó beszélgetésben válaszolt a diákok felmerülő kérdéseire.

A szaktárgyi órákon is előtérbe kerültek a pénzügyi ismeretek: a tanulók etikaórán a pénz negatív hatásáról beszélgettek, történelemórán régi pénzérméket tanulmányoztak, illetve a mai bankjegyeken szereplő történelmi alakokról tanultak, technikaórán tablót készítettek a pénzről, nyelvi órákon szövegértési feladatokat oldottak meg, míg matematikaórán online szabaduló szobában „gyűjtötték” a pénzt a családi nyaralásra. Földrajzórán gazdasági ismeretekkel gazdagodtak a 7. osztályosok, fizikaórán a nyolcadikosok a rezsiszámlákat értelmezték. Több osztályban is elkerült a „Gazdálkodj okosan!„ és a „Monopoly társasjáték”.

Három versenyt szerveztünk. Az iskolai szintű prezentációkészítő versenyen a családi költségvetésről, a megtakarításokról és a pénzről készítettek multimédiás prezentációt a felső tagozatosok. A rajzversenyünkön családi bankjegyet terveztek a gyerekek. A rejtvényfejtő bajnokságon képrejtvényeket, logikai feladatokat, szókeresőt és találós kérdéseket oldottak meg a diákok.

A témahéten készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

2021. március 1-8. között lesz a PÉNZ7. Ezen a héten a tanítási órákon mindenki kiemelten foglalkozik a tudatos gazdálkodás, családi költségvetés, pénz története témákkal. Tervezett programjaink:

20210224_123354 plakát1 plakát2 plakát3 plakát4

Geocaching túra a Vértesben

Iskolánkban 2020 szeptemberétől az „Informatikával a tehetségesekért” Alapítvány szervezésében Hédi Katalin tanárnő vezetésével egy komplex tehetséggondozó program valósul meg az NTP-KNI-20-0049 számon nyilvántartásba vett, „Robotika kicsikkel-nagyokkal a tehetségesekért” című pályázat keretében.

Tehetséggondozó programunk részeként a tanulóknak a digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló, élmény- és felfedezés központú szabadidős elfoglaltságokat is szervezünk. Ennek részeként 20 tanuló és két kísérő tanár 2021. február 20-án, szombaton geoládát keresett a Tatabánya közelében lévő Vitányvárnál.

Informatikai eszközekeinket hívtuk segítségül, hogy megismerjük a https://www.geocaching.hu/ oldalon található leírást az elrejtett kincsesláda helyszínéről. Az okos eszközök applikációival tájékozódtunk az erdőben, sikeresen megtaláltuk a várromot, majd a közelben elrejtett ládát a megadott GPS-koordináták alapján. A túra során a tanulók csodálatos fényképeket készítettek a tavasz hírnökeiről, a hóvirágokról és a régészeti feltárás alatt álló romokról. Digitális eszközeinket még egy okos dologra használtuk: megtudtuk, hogy 7,42 kilométert gyalogoltunk 2 óra 52 perces túra alatt 577 méter szintkülönbséggel.

Igazán hasznosan és kellemesen telt ez a délelőtt. Élményekben és digitális ismeretekben gazdagon tértünk haza.

20210220_115832 20210220_105545

Pályaorientációs nap

2021. február 15-én, tanítás nélküli napon tartottuk a pályaorientációs napot. 15 perces iskolarádiós adásban ismerhették meg a tanulók ennek a napnak a feladatát és célját.  Majd 12 óráig az osztályfőnökök tartottak az osztályoknak foglalkozásokat. A tanulók beszélgettek régi mesterségekről és újszerű szakmákról egyaránt. „Amerikából jöttem” és akasztófás játékkal találták ki a cédulára felírt foglalkozásokat. Készítettek plakátokat, prezentációkat a különböző szakmákról. A nagyobbak összegyűjtötték egy foglalkozás feladatait, előnyeit, hátrányait és az iskolákat, melyekben megfelelő képesítés szerezhető. Több osztály használata a digitális eszközöket és az internetet, különösen a  Nemzeti Pályaorientációs Portál anyagait. Hasznosan telt a délelőttünk.

20210215_10202920210215_110808IMG_20210215_083934151076756_1062164920970159_1778833899180001946_n (1)

Farsang

2021. február 11-én, csütörtök délután rendeztük meg az iskolai farsangot. A járványügyi előírásokat betartva az alsós osztályok saját termükben mulatoztak: jelmezbemutató, vidám vetélkedők és játékok tették színessé a programot. A felső tagozatos osztályok a tornateremben tartották farsangi vetélkedőjüket. Először minden osztály bemutatta azt a zenés műsorát, amivel készült erre a délutánra. Azután az osztályfőnökök által kitalált vicces feladatokat hajtották végre. Végül egy össztánccal zárták a napot. Farsang alkalmából minden tanulót vendégül látott a DÖK egy fánkra és üdítőre. A viharos szél miatt a kiszebáb-égetés ezen a délutánon elmaradt, de egy későbbi időpontban megtartottuk és elűztük a telet.

IMG_20210211_150240 IMG_20210211_153300 IMG_20210211_150800 IMG_0883 IMG_0898 IMG_20210211_140837

További fotók ide kattintva megtekinthetők

Biztonságos Internet Napja

Safer Internet Day

Minden év második hónapjának második hetének második napján tartják világszerte a biztonságos internet napját. Ez a nap idén 2021. február 9-ére, keddre esett.

A Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül közel 170 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire.  A Safer Internet Day idén 18. alkalommal kerül megrendezésre szinte a világ minden országában.

Iskolánk negyedik alkalommal csatlakozott ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez. Mi is fontosnak tartjuk, hogy tanulóink felfedezzék azokat a pozitív tartalmakat az interneten, melyeket a családban, iskolában, barátokkal majd később a munkájuk során is tudnak használni. Ezen a napon nagy hangsúlyt kapott az internet biztonságos használata és a virtuális világ viselkedési szabályai.

Tanulóink közül ketten (Szalczinger Anna és Radis Arstotelis) részt vettek a Gyermekmentő Szolgálat által meghirdetett országos MÉMKÉSZÍTŐ versenyen.

A nap elején minden osztályterem faliújságján figyelemfelhívó és tájékoztató plakátokat helyeztünk el, a nagyszünetben 15 perces iskolarádiós adás hangzott el, melyben Hédi Katalin tanárnő beszélt az internet előnyeiről és veszélyeiről.

Minden tanuló kapott egy rejtvényt, melynek megoldását 15 óráig kellett leadni. A rejtvény 16 állítást tartalmazott, melyekről el kellett dönteni, hogy igazak-e. Az állítások melletti betűk helyes bekarikázásával kapták meg a rejtvény megoldását.

33 hibátlan megfejtés érkezett be, az ügyes rejtvényfejtők között apró ajándékokat sorsoltunk ki.

A nap üzentét két társasjátékon keresztül is próbáltuk közvetíteni a diákok felé. A nagyobbak a „Lájkvadász” társasjátékkal, a kisebbek a „Mássz fel és csússz le!” társasjátékkal játszottak.

Ennek az eseménynek mottója: „Együtt egy jobb internetért!”. Nem biztos, hogy iskolánkban mindenki profi internetfelhasználó, de az biztos, hogy ma már mindenki tud az internet előnyeiről és veszélyeiről.

149326872_416702509622567_8311515790169829125_n149326863_419767645909446_8114847125459514497_n149303568_275615820592617_1145111815997886356_n148830709_412955926440472_1023367471757373749_n148558025_244951400468300_5504755943580533812_n

Karácsonyi műsor

2020. december 18-án, a téli szünet előtti utolsó tanítási napon reggel 8 órakor az iskolarádión keresztül hallgatták meg iskolánk diákjai és tanárai a karácsonyi műsort. A műsorban szerepeltek:

Szalczinger Anna (zongora)

2. osztályosok (vers)

3. osztályos lányok (ének)

Nagy Anna (mese)

Árendás Máté, Kovács Ákos, Nagy József, Varga Bernát (ének)

Szlovák szakkörösök (ének)

Szalczinger Péter (konferálás)

A műsort Juhász Krisztina tagintézmény-vezető ünnepi köszöntőjével zárult.

Ünnepi műsorunk itt is meghallgatható.

Ezt követően az udvaron ünnepélyes iskolagyűlés keretében átadtuk a karácsonyi rajzverseny, osztályterem-dekorációs verseny és a téli kvíz díjazottjainak jutalmát, majd élő karácsonyfát alkotva közösen énekeltünk.

IMG_0185 IMG_0188 IMG_0192 IMG_0199 IMG_0202 IMG_0206 IMG_0220

Szlovák karácsonyozás

Az Országos Szlovák Önkormányzat kézműves foglalkozásra „hívta” az iskola minden tanulóját. Az önkormányzat a kreatív angyal elkészítéséhez az alapanyagokat biztosította. Emellett szaloncukorral is kedveskedtek tanulóinknak.

IMG_20201218_110329 IMG_20201216_084854 IMG_20201216_094154 IMG_20201217_084914 IMG_20201217_112508 IMG_20201217_123536

Adventi programok

Ez az időszak a várakozásé. Idén is ünneplőbe öltöztetjük szívünket, csak kicsit „csendesebben”, mint az előző években.

A DÖK szervezésében közös adventi naptárt készítettünk. December 1-jén a faliújságon 18 számozott kör volt a zöld fenyőn. A téli szünetig minden nap egy-egy osztály karácsonyfadíszre cseréli a napi dátumnak megfelelő lapot, így születik meg a téli szünet előtti utolsó napra a különleges, feldíszített karácsonyfánk.

IMG_0159

Az osztályok saját adventi naptárjaiban is nyílnak az ablakok. Az osztályfőnökök kis ajándékokkal lepik meg tanítványaikat. Van, ahol csoki, játék, írószer, de a negyedik osztályban például versek, a hetedik osztályban viccek lapulnak a sorszámozott dobozkákban.

130274029_431822187853684_6398256830770867619_n

Osztályterem-dekorációs versenyt is rendezünk. A tanulók nem csak az ablakokat díszítik szebbnél szebb hópelyhekkel és ablakdíszekkel, hanem ajtajukra, a termek falaira is karácsonyi dekorációk kerülnek. Néhol adventi koszorú, karácsonyfa és grincsfa is készült. A diákönkormányzatnak köszönhetően az iskola előtti fenyőfák is ünnepi díszben pompáznak.

130872001_156320446233631_783444341827809865_n

130411045_3512181475525333_2945538579910101536_n IMG_0157 IMG_0179

Rajzversenyünkre rengeteg pályamunka érkezett. A „Karácsonyi ünnepkör” téma sok gyermeket megihletett. Kézzel készített rajzok és számítógépes grafikák is vannak a pályamunkák között. Az elkészült művekből kiállítást rendeztünk az első emeleti folyosón.

20210105_124307

Nyelvi csoportjaink projektmunka keretében tablót készítenek a szlovák, angol, német és magyar karácsonyi hagyományokról.

Mikulás-hét

November 30-december 6. között Mikulásváró programokkal tettük színessé az iskola életét. Ugyan hagyományos Mikulás-futásunk és Mikulás-túránk elmaradt, de volt helyettük Mikulás-hétpróba. A gyerekeknek testnevelésórán 7 sportos feladatot kellett végrehajtaniuk. Az osztályok legjobbjait egy-egy csomaggal és csokival jutalmaztuk.

IMG_0140

IMG_0145

A nyelvórákon szlovák, angol, német és magyar nyelvű szövegértési feladatokkal, versekkel, mesékkel találkozhattak a tanulók. Matematikaórán segítettünk megfejteni a Télapónak a szuper biztonságos jelszót, mellyel ajándékraktárjának ajtaját ki tudta nyitni a „Mentsük meg a Mikulást!” digitális szabadulószobában.

20201204_080645 20201204_100516 20201204_124214

A robotika szakkörön robotméhecskéink segítségével manókat rajzoltunk, és összegyűjtöttük a Mikulásvárás legfontosabb kellékeit.

20201201_145611 20201201_143647 20201201_143812

Az egész heti várakozás után pénteken megérkezett hozzánk a Mikulás. Már reggel zeneszóval vártuk, és nem hiába: teli puttonyából minden tanulót megajándékozott a nagyszakállú.

130231340_170557304778951_7690409023842121803_n 130043325_2757632601232791_8518623331093137206_n

Márton napi lámpás készítése

Idén is készítettek osztályaink lámpásokat Márton napja alkalmából. A technikaórán elkészült lámpásokban meggyújtották a mécseseket, és elénekelték azokat a dalokat, melyekkel a Templom téren szoktunk felvonulni.

130286810_1056524811480288_2800613814670504162_n 130318564_1038463419954595_1796557568562694863_n 130565298_759635654902516_3692453824265721722_n

Kódolás Hete

2020. október 10. és 25. között került megszervezésre a nyolcadik nemzetközi Code Week, amikor ismét a kódolásé volt a főszerep. Iskolánkban ötödik alkalommal szerveztük meg a Kódolás Hetét, amelynek az volt a célja, hogy minél többen kipróbálhassák a programozás alapjait.

A témahéten bemutatkozott iskolánk új padlórobotja: E.a.R.L az egyszemű űrrobot. Minden osztály megismerte a robot működését és segítségével teljesítették a (z)űrös utazás egy-egy kihívását. Emellett megrendeztük a népszerű kódfejtő versenyünket, volt iskolarádiós adás a kódokról, a gyerekek bemutathatták saját robotjukat a szakkörön és társasjátékoztak az algoritmikus gondolkodást segítő játékokkal.

A témahétről megjelent újságcikk:

Ide kattintva.

20201030_193539

További részletek a CodeWeek menüpontban olvashatók.

Fenntarthatósági témahét

A rendkívüli helyzetre való tekintettel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2020. április 20-24. közötti időpontra meghirdetett Fenntarthatósági Témahetet elhalasztotta, ezért a tavaszra szervezett programok ősszel kerültek megrendezésre a mi iskolánkban is.

A 2020. október 5-11. között zajló témahét négy kiemelt témája az ENERGIA, a KLÍMAVÁLTOZÁS, az EGÉSZSÉGNEVELÉS és a SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS volt. Ezekkel a témakörökkel foglalkoztak tanáraink és diákjaink a tanórákon. A természettudományos tanórákon, etikaórákon és az osztályfőnöki órákon beszélgettünk a klímaváltozásról és a környezettudatos magatartás formálására fektettünk nagy hangsúlyt. Technikaórán az egészséges étkezésre, a megújuló energiákra és az újrahasznosításra hívták fel a figyelmet a pedagógusok. Nagyobb diákjaink fát ültettek, a kisebbek a cserepes növényeket. Matematikaórákon szöveges feladatokat oldottak meg, diagramokat elemeztek a gyerekek, míg magyar és idegen nyelvi órákon szövegértési feladatokon keresztül foglalkoztak a fenntarthatósággal. Rajzórákon ökoházakat terveztek, rajzoltak a hetedikesek. A robotika-szakkörösök pedig szelektív hulladékgyűjtő robotokat programoztak. Ezen a héten természetesen az iskolarádiós adások is a környezetvédelemről és az állatokról szóltak.

A hatodik osztályosok testnevelésórán túráztak a Bánya-hegyre, a túraklubosok kicsit hosszabb túrára vállalkoztak szombaton: megkeresték a több mint 150 éves famatuzselemet, az öreg tölgyet és a lombkorona-tanösvényt. Emellett még volt internetes kereső verseny, ahol a felső tagozatos tanulóknak 45 perc alatt kellett a világhálóról különböző a klímaváltozással, a természetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre választ találniuk. Fotópályázatot hirdettünk természetfotózás témakörben és online vetélkedőt „Ki tud többet a fenntarthatóságról?” címmel.

A programsorozatot a papírgyűjtés zárta, amely ebben az évben különösen sikeresnek mondható, hiszen a gyűjtött 7295,5 kg papírral ismét rekordot döntöttünk.

A témahéten készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

Alsó tagozatosok online vetélkedője ide kattintva kitölthető.

Felső tagozatosok online vetélkedője ide kattintva kitölthető.

Tanévnyitó

2020. szeptember 1-én 98 tanulóval elkezdődött az új tanév. Reggel 8 órakor tartottuk az iskola udvarán az ünnepélyes tanévnyitót.

További fényképek ide kattintva megtekinthetők.

2019/20-as tanév


BIZONYÍTVÁNYOSZTÁS

2020. június 23-án iskolánk tanulói -a járványügyi előírásokat betartva- osztályfőnöküktől vehették át a bizonyítványt, miután az iskolarádión keresztül meghallgatták Juhász Krisztina tagintézmény-vezető ünnepi beszédét.

„Szeretettel köszöntöm pedagógus kollégáimat és tanítványainkat iskolánk 2019/2020. évi tanévzárója, bizonyítványosztása alkalmából.

Különleges, különös tanéven vagyunk túl, hiszen szeptemberben még nem gondoltuk volna, hogy 7 hónap után csak virtuális találkozásaink lesznek, s 3 hónapon keresztül a digitális oktatás platformjain tanítunk-tanulunk. A hagyományos módszereket, házi feladat adást, számonkérést kényszerűségből újszerűekre cseréltük, s a szülőket is bevontuk a közös munkába. Köszönjétek meg nekik áldozatkészségüket! Mondhatom, valamennyien nagyon elfáradtunk. Azonban hiszem, hogy a rengeteg színes, értékes programunk, a szép eredmények feledtetik velünk a nehézségeket, s hogy az otthoni karantén idején megértettétek, miért is fontos az iskola, a tanárok-osztályfőnökök személyisége, az osztályközösség összetartó ereje, a barátok közelsége.

Diákönkormányzatunk is sok sikeres akciót, változatos, színvonalas élményt adó rendezvényt szervezett a tanév első felében. Nevelőink számos iskolán kívüli programot bonyolítottak le veletek.

Köszönetemet fejezem ki tantestületünk tanítóinak, tanárainak, az iskolatitkárnak és technikai dolgozóinknak egész éves értékes munkájukért. Köszönöm azoknak a tanulóknak a munkáját, akik szorgalommal, kitartással érték el eredményeiket – ezt a hamarosan kézhez kapó bizonyítványok is tanúsítják: iskolánk 87 diákja közül 12-en értek el kitűnő, 14-én jeles tanulmányi eredményt, s csupán egyetlen tanuló bizonyítványába került elégtelen osztályzat. Az iskola tanulmányi átlag: 4,2.

Kedves Diákok! Vár benneteket a pihenés, a nyaralás. A kíváncsiság, a tanulni vágyás a megismerés lehetősége azonban nyáron is adott. Ha tehetitek, vegyetek részt a sokféle tábor életében. Használjátok ki az időt pihenésre, járjatok múzeumokba, olvassatok sokat, kiránduljatok hazánk gyönyörű vidékein, gyakoroljátok a nyelveket. A nyár végén lélekben készüljetek a következő tanév kihívásaira. MI is ezt tesszük: már kész a jövő évi tantárgyfelosztás, megvannak az elmenők helyett az új pedagógusjelöltek, írjuk a helyi tanterveket.

Kedves Kollégák! Kedves Gyerekek! Kérünk benneteket, hogy a nyári szünetben vigyázzatok magatokra! Jó pihenést, nagyon szép nyarat kívánok minden családnak!

A 2019/2020-as tanévet – balesetektől mentes, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt pihentető nyári vakációt, kellemes kikapcsolódást, feltöltődést kívánva – bezárom.”

tanévzáró tanévzáró2

ONLINE GYERMEKNAP

A digitális munkarend iskolánk életében nemcsak a tanórákra hat ki, hanem a tanításon kívüli foglalkozásokra és a tanítás nélküli munkanapokra is. Így történt, hogy a hagyományosan gyereknapkor tartandó diáknapunk igazán különleges módon zajlott 2020. június 2-án.

Diákjaink az elmúlt két és fél hónapban már hozzászoktak, hogy telefonjuk csipogása jelzi, ha újabb feladatot kapnak tanáraiktól. Ez a nap is így indult, de most nem matekpéldák, szövegértési feladatok, gyakorló tankockák voltak az üzenetekben, hanem csupa vidám és mókás online és offline feladat. A legnépszerűbb a Ki tud többet a tardosi iskoláról? online kvíz volt. Melyben a tanárok gyerekkori fotóit kellett felismerni, de például olyan kérdésekre is tudni kellett a választ, hogy hány ablaka van az iskolának. Volt olyan tanító, akitől zsonglőrködni tanultak a gyerekek, de volt tánctanulás és közös Ország, város digitális társasjátékozás is. A kisebbek ajándékba kaptak mesefilmeket és zenés videóklipeket, a nagyobbak vicces humormorzsákat olvashattak. Természetesen a színes programkínálatban szerepeltek olyanok is, amikor kimozdulhattak a szabadba a gyerekek. Például: aszfaltrajzolás, de most otthon, árnyképkészítése a teraszon, vicces szelfi a kedvenc falubeli helyükön.

A hagyományos, de nem szokványos gyereknap a körülményekhez képest jól sikerült. Bízunk benne, hogy jövőre ismét együtt ünnepelhetjük tanulónkkal a nemzetközi gyereknapot.

MEGEMLÉKEZÉS MÁRCIUS 15-RŐL

2020. március 13-án, pénteken az iskolaudvaron emlékeztünk meg az 1848-as eseményekről. Az osztályok kokárdával, nemzeti színű zászlókkal, csákóval érkeztek az ünnepségre. A 7. osztályosok Juhász Krisztina tanárnő vezetésével „eljátszották” az akkori eseményeket, az iskola diáksága pedig aktívan közreműködött az előadásban.

március1 március2 március3 március4

FARSANG

2020. február 21-én tartottuk a hagyományos iskolai farsangot a falu művelődési házában. Köszönjük a tombolafelajánlásokat a szülőknek és az önkormányzatnak, a zenét Recsák Kristófnak, a szervezést a diákönkormányzatnak és Sárközi Hajnalkának, a büfét a szülői munkaközösség tagjainak (Hornyák Attiláné, Hámori Ildikó, Fenyvesi Csabáné, Heidler Ferencné, Nagyné Elekes Réka, Nagy Barbara, Mesterné Csik Adrienn, Árendásné Kovács Hedvig, Király Zsuzsanna), és fánkot a tardosi nyugdíjasklubnak.
Díjazottak:
A csoportos produkciók: 1. Régi korok tornaművészei (5. osztály) 2. Múmiák az X-faktorban (6. osztály) 3. Hajótöröttek (7. osztály)
Egyéni jelmez: 1. sajtreszelő (Bíró Zoé) 2. toi toi wc (Árendás Emma) 3. Rubik-kocka (Varga Alexa)
Különdíj: Leia hercegnő Yodával (Zhorela Jázmin), a saláta (Nagy Júlia) és a robot (Viszkocsil Martin).

87018367_3548169208589773_5268563096976228352_o

87259933_3548170048589689_486523608844206080_o

87032682_3548170741922953_2776832945413947392_o

Adventi programok

Tanulóink szerepeltek a 2019. december 20-án, 17 órakor kezdődő Falukarácsonyon és advent utolsó vasárnapján a plébániai kórussal a templomi hangversenyen.

Iskolai karácsonyi ünnepséget tartottunk 2019. december 20-án, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap. Az iskolai tanulói egy szép hagyományt ápolnak ezzel a rendezvénnyel: egymást, tanáraikat, nyugdíjas tanárokat és a szülőket ajándékozzák meg egy kis műsorral a szeretetünnepén. A 11 órakor kezdődő ünnepség programja: zeneiskolások (Szalczinger Péter gitár, Varga Bernát zongora, Szalczinger Anna zongora, Kiss Dorina hegedű), szlovák szakkörösök magyar és szlovák karácsonyi dalokkal, 1. osztályosok tánca, 4. osztályosok előadása a különböző nemzetek karácsonyi szokásairól, 5. osztályosok dala, 3. osztályosok betlehemes játéka, 6. osztályosok fényjátéka, 7. osztályosok színdarabja a karácsonyról.

79600611_2524511681149149_7229151131421638656_o

80254085_2524511847815799_1361190666427695104_o

79422616_2524513614482289_5809309237708324864_o

Karácsony a hegyekben címmel bábelőadást néztek meg a Palánta Misszió előadásában az alsó tagozatosaink a Közösség házban 2019. december 19-én.

Mosolymanó programhoz csatlakozott iskolánk. A gyerekek használt, de jó állapotú játékaikat adhatták le dobozba csomagolva, amit aztán a szervezők jutattak el rászoruló gyerekeknek. Szép számban gyűltek össze az ajándékok.

2019. december 13-án, Luca napján adventi kézműves vásár volt a falu szervezésében. Diákjaink a saját készítésű karácsonyfadíszeiket, asztaldíszeket árultak, és mézsekalácsot, karácsonyi sütiket, teát és forrócsokit kínáltak. Tanáraink kézmőves foglalkozással várták az érdeklődőket: Luca napi búzának készíthettek decopage-kaspót, s karácsonyi selyemképet ablkdísznek, és spatulából ajtódíszt. A rendezvényt a szlovák nemzetiségi önkormányzat is támogatta.

2019. november 29-én, pénteken délután a DÖK szervezésében kicsik és nagyok együtt készítettek asztaldíszt, melyen a négy gyertya a négy adventi vasárnapot jelképezte.

Mikulásváró programok:

2019. december 6-án délután az általános iskola szervezésében Mikulásfutás volt a falu főutcáján. Erre a rendezvényre a Mikulás is ellátogatott, és minden résztvevőt megjutalmazott. A mikulássapkában vagy egyéb kiegészítőben futók külön jutalmat kaptak, a dobogós helyezést elérők csokimikulást, és az abszolút győztes kupát vehetett át a nagyszakállútól. A kihívást nem a távolság, hanem a nagy hideg és a havas, jeges terepviszonyok nehezítették. A szervező tanárok meleg teával és vidám zenével segítették a versenyzőket.

Eredmények:

1-2. osztályosok: I. hely: Árendás Emma II. hely Bancsók Viktória III. hely Kurcsenka Noel

3-4. osztályosok: I. hely Mester Milán II. hely Bancsók Ferenc III. hely Tury Csanád

Felső tagozatosok: I. hely Radobiczki Richárd II. hely Radobiczki Szilárd III. hely Varga Bernát

mikulásfutás1

mikulásfutás2

A tardosi túraklub főként gyerekekből álló csapata 2019. december 7-én szombaton felkereste az alsóvadácsi vadászházban pihenő télapót. A közel 7 kilométeres gyalogút a havas erdőn át vezetett. Útba ejtettük lombkorona-tanösvényt, és még egy kis hógolyózásra is maradt időnk és energiánk. A célállomásunkon forró teával, süteményekkel vártak minket, és a kicsi túrázók nagy örömére a Mikulás is megjelent. Persze nem üres kézzel érkezett, ezt köszönjük a Budai-Trans Kft.-nek.

mikulástúra1

Érzékenyítő foglalkozások:

2019. december 10-én, kedden a 3-4. osztályosok és a felső tagozatosok vettek részt azokon az Esélyórákon, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezett számukra. Hallássérült és látássérült vendégeink meséltek életükről. Az interaktív előadások nagyon érdekesek voltak.

 78847996_2515055215428129_5204386604717703168_o 79779361_2515055242094793_7287641439167578112_o

Laborgyakorlat

2019. november 26-án a 7. osztályosok Hédi Katalin tanárnővel laborgyakorlaton voltak Tatán az Öveges-laborban. Az Eötvös József Gimnáziumban található laborban a gimnázium tanárai tartottak fizika illetve kémiaórát a tanulóknak. A rendkívüli tanórákon a diákok sokat kísérleteztek. Kémiából a halmazállapot-vátozásokat és a tojás kémiáját ismerték meg, míg fizikából az egyenes vonalú egyenletes mozgást vizsgálták Mikola-csővel és a forgatónyomatékról tanultak.

77406159_2504312619835722_4896296505947717632_o 77252717_2504313086502342_7171122816127860736_o

Szlovák nemzetiségi hét

2019. november 11-15. között zajlott a hagyományos nemzetiségi hetünk, mely ezúttal digitális témahét volt. Ezért a részletek a Digitális témahét menüpont alatt olvashatók.

Tudományos játszóház

Az UNESCO november 10-ét A TUDOMÁNY VILÁGNAPJÁ-vá nyilvánította. E nap célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány fontosságára és szorgalmazza a szakadék csökkentését e terület és a társadalom között. Ebből az alkalomból 2019. november 8-án, pénteken délután tudományos játszóházat tartottunk az rédeklödő gyerekeknek.

Elöszőr kémia kísérleteket mutattak be a 7. osztályosok, majd kaleidoszkópot, forgó papírkígyót készítettek a gyerekek. Egyensúlyoztunk a szögekkel, légpárnás CD-kel játszottunk, 3D-s prizmával hologramot csodáltunk, optikai csalódásokat próbáltunk, programoztunk Nap, Föld és Hold modellt, amit a WeDo Lego robot készletből építettünk.

A foglalkozásokat Juhász Péterné Edit néni, Hédi Katalin, Beró Attiláné Gyöngyi néni, Nasser Vivien és Jakab-Kelemen László vezették.

tudomany3

tudomany2

tudomany1

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Rajzverseny

Iskolánkban hagyomány, hogy különböző témákban rajzversenyt rendezünk. Ebben az évben ” Itt van az ősz, itt van újra…” címmel hirdetett Sára néni versenyt. A  rajzokon az őszi erdőt, kerti munkákat, kirándulást, őszi hangulatot ábrázolták a gyerekek. Minden osztályból érkeztek munkák, az iskola kb. egyharmada, 29 gyerek adott be értékelhető munkát, melyet a faliújságon mindenki megcsodálhat. Az értékelésben az iskola tanárai vettek részt, mindenki kiválasztotta a neki legjobban tetsző három-három művet.

Ez alapján a következő eredmények születtek:
Felső tagozat:  1. Tury Léna 5.osztály
                         2. Szalczinger Anna 6.osztály
                         3. Kiss Dorina 6.osztály
Alsó tagozat: 1. Viszkocsil Martin 4.osztály
                      2. Árendás Patrik 2.osztály
                      3. Szalczinger Péter 4.osztály
Külön díj:  Recsák Norbert 7.osztály
csoportkép

ŐSZI BARKÁCSOLÓ DÉLUTÁN

2019. október 22-én délután vidám, zsibongó társaság gyűlt össze a tízórais teremben. Készítettünk HALLOWEEN-es ajtódíszt, TEXTILTÖKÖCSKÉT és papírhengerből DENEVÉRT. A programra 37-en jelentkeztek és az ügyes kezeknek köszönhetően alig 1 óra alatt készen is lettünk! A program sikeréhez nagyban hozzájárultak segítő diákjaink, akiknek nagyon-nagyon köszönöm, hogy kiszolgálták a gyerekeket és folyamatosan gyűjtötték a papírhulladékot. Nélkülük sokkal később végeztünk volna, máskor is számítok segítségükre !!! Név szerint: Mészáros Panna, Kiss Dorina, Zhorela Csenge, Hidasi Liliána és Tóth Panka.

Találkozunk november 11-én a lámpáskészítésen!

Sárközi Hajnalka

DÖK vezető

barkács1

barkács2

További képek ide kattintva megtekinthetők

Őszi túrák

2019. október 19.:  Csodálatos idő, gyönyörű őszi erdő, jó társaság. Ez volt a Tardosi túraklub második túrája ebben a tanévben. A Hideg-kút forrást érintve a piros túraúton gyalogoltunk a templomromhoz. Visszafelé rókavadászatot rendeztünk.20191019_104640

2019. szeptember 28.: A túraklub tanévnyitó túráján az úti cél a Látóhegy volt. A túra során megcsodáltuk az őszi erdő szépségét, megfigyeltük a vadetetést. A Malomvölgybe visszaérkezve szalonnát sütöttünk. Köszönjük Zámbó Zoli bácsinak a túravezetést.

túraA túrákról további képek ide kattintva megtekinthetők.

Tisztelet és törődés napja

2019. október 4-én a község vezetősége köszöntötte az időseket. Iskolánk 5. osztálya Sárköz Hajnalka vezetésével, és a felső tagozatos szlovák szakkörösök Kissné Török Erika vezetésével műsort adtak ezen a rendezvényen.

71351790_3114287025311329_5079020130004893696_o 71866091_3114285508644814_8309482182578012160_o 71830162_3114288188644546_716951288629166080_o 71385125_3114286478644717_7053490499478355968_o

Könyvtári foglalkozások

2019. október 3. Könyvtárak az emberért, felelősség a Földért-Országos Könyvtári Napok keretén belül az Állatok világnapja alkalmából délelőtt könyvtár-informatika órán voltunk, délután kézműveskedtünk újrahasznosított tojástartóból, WC-papírgurigából állatokat.

könyvtár1 könyvtár2

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Papírgyűjtés

Iskolánk idén 6630 kg papírt gyűjtött össze, két púpozottra pakolt autóra alig fért a tömérdek mennyiség, amiért összesen 99.450 -Ft-ot kaptunk. A pénzt a behozott mennyiséggel arányosan elosztottuk az osztályok között, ezzel gazdagodott az osztály-kasszájuk. A legtöbb papírt gyűjtő diákok oklevéljutalomban részesültek: Szalczinger Ádám, Hornyák Mihály, Vad Boglárka, Harsányi Hanna, Tury Csanád, Heidler Ferenc, Somogyi Balázs, Viszkocsil Martin, Szalczinger Péter, Szalados Botond, Heidler Bernadett, Németh Ábel, Kiss Dorina, Mészáros Panna, Szalczinger Anna, Hidasi Liliána. A csúcstartó FENYVESI BÁLINT426 kg papírral. Ő különdíjban részesült.

Köszönöm a segítő diákok munkáját: Balogh Rajmond, Horváth Róbert, Recsák Norbert, Hegyesi Dániel, Szabó Levente tanulóknak. Egész délutános segítségnyújtásáért oztályfőnöki dicséretet kapott Árendás Dániel és Stofa Kornél.

Köszönet a pedagógus kollégáknak valamint a SZÜLŐKNEK a kitartó gyűjtő-és segítő munkáért. Jövőre megismételjük !!!!

20190930_145322

Pákozdi emléktúra és akadályverseny

Hagyományos akadályversenyünkkel emlékeztünk a pákozdi csatára 2019. szeptember 30-án. Három tanítási óra után 11 órakor közösen mentünk ki a községi sportpályára, ahol az osztályok 7 különböző állomáson gyűjthettek nyomdákat. Volt: LÖVÉSZET, ÍJÁSZAT, MESE-ASZTAL, ZENE-SZIGET, SPORTOS-ÜGYESSÉGI JÁTÉKOK egyénileg és csoportosan is, kézügyességüket is megmutathatták a LABIRINTUS – TOLOGATÓVAL illetve a HUSZÁR-SZÍNEZŐKKEL.
Az akadályverseny eredménye:
Alsó tagozat: 4.helyen-4. osztály
3.helyen-3. osztály
2. helyen-2. osztály
1.helyen az 1. osztály végzett.

GRATULÁLUNK a legkisebb nebulóknak !!!

Felsősök: 3. helyet – 7. osztály
2. helyet – 5.osztály
1. helyet – 6.osztály szerezte meg.
A vidám, játékos délelőttöt / nehogy mozgás nélkül maradjunk !!!/ 13.00-órától PAPÍRGYŰJTÉSSEL folytattuk.

pakozdi2

pakozdi1

További fényképek ide kattintva megtekinthetők.

Erdei iskola Szlovákiában

Iskolánk 10 tanulója ismételten erdei iskolában vehetett részt szeptember 22-29-ig. Az erdei iskola helyszíne az Alacsony- Tátrában volt, Jasenie-Jecenye településen. Diákjaink délelőtt tanórákon vettek részt majd délután izgalmas kirándulások, sportprogramok várták őket. Szombaton egész napos kiránduláson vettünk részt a Magas-Tátrában, a lombkorona tanösvényen. Mindenki sok-sok szép élménnyel térhetett haza az egy hét után. Órai aktivitásáért, szorgalmáért oklevélben és jutalomban részesült Vad Viktor Bendegúz, Recsák Norbert, Zhorela Csenge Anna, Tóth Anna Lídia és Kiss Dorina.

erdeiiskola2019

Tanévnyitó ünnepség

2019. szeptember 2-án reggel 8 órakor tartottuk iskolánk tanévnyitó ünnepségét. A tanulók osztályfőnökük vezetésével vonultak fel a Közösség Ház színháztermében, ahol Juhász Krisztina tagintézmény-vezető és Csabán Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepségen Szalczinger Anna zongorázott, Árendás Emma 2. osztályos tanuló és Sárközi Benjamin, Árendás Máté 5. osztályos tanulók szavaltak. Hagyományainkhoz híven az iskola legidősebb tanulói kis ajándékkal köszöntötték az első osztályosokat.

69908884_2428465597420425_7867863406001258496_o


2018/19-es tanév


Erzsébet-Túratábor és Informatikatábor

Sikeres pályázatunknak köszönhetően két Erzsébet tábor volt az iskolában az idei nyáron. A túratáborban 31, az infotáborban 37 tanuló vett részt.

2019. június 17 és 21. között a gyerekek Hédi Katalin, Sárközi Hajnalka és Nasser Vivien vezetésvel több túrán vettek részt. Felkeresték a közeli vízesét, a tardosi régi bányákat és az új bányát, kirándultak Neszmélyre a hajóskanzenbe, a süttői Prindl-forráshoz, a tatabányai Szelim-barlanghoz. Volt játékos sorverseny, helytörténeti akadályverseny, kőfaragás, kézműveskedés és számháború is.

64878506_2378143802452605_1286446961188143104_o

64716460_2378143792452606_2831754594898411520_o

A túratáborban készült képek ide kattintva megtekinthetők.

2019. augusztus 26. és 30. között a gyerekek Hédi Katalin, Kissné Török Erika, Nasser Vivien és Jakab-Kelemen László vezetésvel robotika, számítógépes képregény, animáció, videó és hangfelvétel-szerkesztő foglalkozásokon vettek részt. Kirándultunk Budapestre a Csodák Palotájába és a Kockaparkba, Tatára a csillagvizsgálóba és Eötvös gimnáziumba. Volt dottózás, szabadulószoba, társasjátékozás, QR-kódos kincskeresés, tartásjavító torna, környzeteszépítés, ablakdekorációs készítése használt CD-ből.

69522538_2424837287783256_7319494711931043840_o 69147253_2424837347783250_6741380904024801280_o

Tábori képek ide kattintva megtekinthetők.

Gyermeknap

2019. május 31-én, pénteken volt a hagyományos gyermeknap, amit a Diákönkormányzat Sárközi Hajnalka tanárnő irányításával szervezett. A gyerekeket kisállatbemutató, arcfestés, csillámtetoválás, sminkelés, körömfestés várta. Az alkotnivágyók papírsárkányt készítettek és aszfaltrajzokat csinálhattak. Volt tűzoltó és rendőrautó-bemutató. Nagyon jó hangulatú focimeccsek és kidobós játékok. Természetesen tanár-diák mérkőzés is. Egész nap szólt zene, az udvaron élő kívánságműsor volt. A tardosi nagyik szuper finom palacsintája és a szülők ajándék fagyija sem maradhatott el. Köszönjük a támogatást, a segítséget a tűzoltóknak, a rendőröknek, a nyugdíjasklubnak, a szülőknek.

gyereknap1 gyereknap2 gyermeknap3

A gyermeknapon készült további képek ide kattintva megtekinthetők.

Fekete Lajos Nap

Iskolánk névadójára emlékeztünk 2019. május 16-án. Az iskola összes diákja megtekintette Fekete Lajos emléktáblájának koszorúzását. A koszorúzás után az iskolában játékos feladatokkal idéztük fel Fekete Lajos életútját, munkásságát és az unokaöccsének munkásságát, akit szintén Fekete Lajosnak hívtak.

koszorúzás feladat

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Játék6árok nélkül

2019. május 6-án, hétfőn Ácson került sor a megyei kistelepülések játékos vetélkedőjére. Tardos községet az iskolásokból álló csapat képviselte. Csapattagok: Tury Léna, Heidler Bernadett, Dancsák Barbara, Sárköz Benjamin, Kölcsei Zsófia, Mészáros Panna, Tóth Anna, Mészáros Renáta, Németh Ábel, Szalados Botond. Felkészítő tanárok: Juhász Krisztina és Sárközi Hajnalka

A gyerekek készültek egy bemutatkozó műsorral. Totót töltöttek ki a játékban résztvevő településekről, majd ügyességi feladatokban mérték össze tudásukat.

A nagyon jó hangulatú versenyt a dunaalmási csapat nyerte meg. Mind a hét játékban résztvevő csoport élmény alapú díjakkal és csodás tortával gazdagodott.

játék6árok

Ide kattintva még több kép tekinthető meg.

Tavaszi túrák:

2019. április 28-án kis csapattal a vértestolnai kilátónál és a Bunchu-kútnál jártunk. Szalonnasütés és rókavadászat tette izgalmassá a programot. A túraklubosok kihasználtak a munkaszüneti napot és a jó időt, és így május 1-én is túráztak. 18 gyermek és 4 felnőtt együtt indult Tardosról Héreg felé a Királykúthoz. Itt szalonnasütés, geoláda-keresés volt a program.

királykút

A túrákról további képek ide kattintva megtekinthetők.

Húsvétváró programok

2019. április 16-án, kedden 15 órától tojáskereső nyuszifutásra, április 17-én szerdán húsvéti kézműveskedésre várta a gyerekeket a DÖK. A tojáskeresésre idén a focipályán került sor. Sárközi Hajni néni és a DÖK-ös gyerekek elrejtették a különböző színű papírtojásokat. A megtalált papírtojásokat csokikra válthatták be a gyerekek. A program végén nyuszisimogatásra is volt lehetőség.

A kézműves délutánon a kicsik a felsős tanulók segítségével színes tojásokat és ajtódíszt készítettek.

Iskolánk 10 tanulója tett eleget a Vértesszőlősi Általános Iskola meghívásának: a tatabányai Jókai-iskola diákjaival együtt részt vettek a közös „húsvétolásban” – a vendéglátók előadásában zenés szlovák nyelvű műsort hallgattak meg, majd különböző kézművestechnikákkal készítettek húsvéti díszeket.

nyuszifutás

kézműves

Húsvéti képek ide kattintva megtekinthetők.

Szlovákiai vendégszereplés

Tardoskeddi testvériskolánk meghívására 2019. április 15-én a Csalogány énekversenyen szerepelt Szalczinger Anna és Kiss Dorina. Az 5. osztályos tanulók szlovák népdalokat énekeltek, Dorina hegedűn kísérte az énekeket. Pedagógusaink, Kissné Török Erika és Sárközi Hajnalka a zsűri munkáját segítették. Köszönjük vendéglátóinknak a lehetőséget és a kellemes délutánt!

 Szlovákiai énekverseny

Magyar Költészet Napja

2019. április 11-én a Magyar Költészet Napja alkalmából az iskola tanulói és tanárai magyar költők verseit szavalták a falu közösségi házában. Volt csoportos versmondás, volt egyéni szavalat, minden tanuló aktívan részt vett és a tanár nénik, tanár bácsik is előadták kedvenc költeményüket. Hallhattunk remekművet klasszikustól, kortárs szerzőtől, és saját alkotás is volt. A hatodik osztályosok megzenésített verseket énekeltek, az ötödik osztályosok „rajzoló” mondókákat is mondtak. Kellemes hangulatú, József Attila emlékéhez méltó programon vehettünk részt.

költészet

Az ünnepségről további képek ide kattintva megtekinthetők.

Március 15-ei megemlékezés

2019. március 14-én, csütörtökön reggel 8 órakor 1848. március 15-ére emlékeztünk. Az iskolai tanulói ünnepi ruhában, kokárdával a ruhájukon felvonultak a közösségi ház színháztermében, ahol a 3. osztály műsorát tekintették meg. A műsor a ’48-as forradalom minden fontos pillanatát felidézte. A szép megemlékezést a harmadik osztály tanítója, Jakab-Kelemen László rendezte.

március15

Iskolahívogató programok:

Óvodások látogatása az iskolában

Nagy izgalommal várták az elsősök és a negyedik osztályosok a leendő iskolások látogatását 2019. március 13-án. Először régi ovis társaikat, az első osztályosokat látogatták meg a kicsik. Itt Zsolt bácsi vezényletével szlovák versek, dalok hangzottak el. A közös reggeli után sétáltak át a negyedikesekhez. Az olvasás órán március 15. volt téma. Közösen elevenítették fel az eseményeket, énekeltek, verseltek. Huszáros memóriajáték, színezés után kartonból kis huszárlovat készítettek a gyerekek. Vidáman telt el ez a közös délelőtt.

Játékos tornafoglalkozás

Játékos tornafoglalkozásra hívtuk az ovisokat egy szép áprilisi délutánon. A foglalkozást Laci bácsi és Sári néni tartotta. A délutánt egy vidám, medvevadászós játékkal kezdtük. A medvevadászat során „eltévedtünk az őserdőben” és csak úgy lehetett kiszabadulni, ha teljesítik a kicsik a Laci bácsi által kitalált próbákat. A nagyon változatos, nehéz akadályok legyőzésében a negyedik osztályosok segítettek az ovisoknak. Mindenki ügyesen mászott a bordásfalra, csúszott le a padon, kúszott át az alagúton. Így, szerencsére kitaláltunk az Őserdőből és egy kis csemegézés után jöhetett a játék. Szabadulj a labdától! és Répahúzogatos volt a két játék, amit Laci bácsitól tanultak a kicsik. A délután végén kimelegedve, kipirulva, ajándékkal a kezükben, jókedvűen indultak haza. Viszontlátásra szeptemberben!

ovis

Fenntarthatósági Témahét

2019. március 18. és 22. között zajlik a Fenntarthatósági Témahét iskolánkban.  Hétfőn az országos Te szedd! akció keretében tanulóink szemetet szedtek az iskola környékén. Kedden a Fenntartható közlekedés volt a főtéma. A gyerekek biciklivel érkeztek az iskolába. Ügyességi verseny és rejtvény volt még.A 6. osztályosok a növénytermesztéssel foglalkoztak. Szerdán a természetvédők munkájával ismerkedtek tanulóink. Felkeresték a Malomvölgyi békaterelőket, ahol Bátky Gellért tartott előadást a békamentésről. Ma az ötödik osztályosok vetették el a magokat, hogy aztán palántákat neveljenek. Csütörtökön a Költészet Napja alkalmából olyan versekkel ismerkedtek a gyerekek, melyek a természetről szólnak. Pénteken egészségnap és a víz világnapja is volt. Fogápolási előadáson vettek részt a gyerekek, melyet Kiss Edina egyetemi hallgató tartott. A szünetben kötélhúzó verseny zajlott. Készültek társasjátékok és teknősbékák újrahasznosított CD-lemezekből.

te szeddbicikli

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Szelfizz a hóvirágokkal!

Csodálatos tavaszi időben zajlott a Tardosi Túraklub első tavaszi túrája 2019. március 9-én. A falu határában fekvő Gorba-hegy tetejére kapaszkodtunk fel 23 gyermekkel és az őket kísérő szülőkkel és sporttársakkal. Gyönyörű hóvirágokat láttunk, megtekintettük a népszerű egyházi emlékhelyet, a volt barlangászházat és a paplanernyősök kiugróhelyéről az elénk táruló panorámát.

hóvirágos túra

Farsang

2019. március 1-én tartottuk a hagyományos iskolai farsangi bálunkat, ahová a leendő elsősöket, a nagycsoportos ovisokat is meghívtuk. Jelmezverseny, csoportos táncok, táncverseny, vidám játékok, tombola és farsangi fánk várta a gyerekeket. Köszönjük a Diákönkormányzatnak a szervezést, a Szülői Munkaközösségnek a büfét, és a nyugdíjasklubnak a finom fánkot.

farsang20191 farsang20192

További képek itt megtekinthetők

Farsangi álarcfestő délután

A tardosi közösségi házban voltak tanulóink, hogy az önkormányzat által szervezett maszkfestésen vegyenek részt. Temperával festették meg a gipszből készült álarcokat a gyerekek. Kreatív, szép álarcok készültek.

Pénz7

2019. február 25. és március 1. között volt a Pénz7. A nemzetközi szervezésű programhoz csatlakozva iskolánkban tanórákon ismerkednek a gyerekek a pénzzel, a családi költségvetéssel, a megtakarítással. Hétfőn zajlott a prezentáció-készítő verseny, kedden volt iskolarádiós adás is ebben a témában. Gazdálkodj okosan! társasjátékóra volt a 4. osztályban. Osztályfőnöki óra a családi költségvetésről az 5. osztályban, és elkészült a faliújságunk is, amin szorgos méhecskék gyűjtik a pénzt. Készültek perselyek, társasjátékozunk és sokat beszélgetünk az okos gazdálkodásról osztályfőnöki órákon. Pénteken  a 3. osztályosokkal rövid kis videókat néztünk, és Monopoly társasjátékoztunk. Az 1. osztályosok perselyt készítettek. A 6. osztályosok pénztárca szabásmintáját szerkesztették meg matematikaórán. Az 5. osztályosokkal szöveges feladatokat oldottunk meg.

perselyek

További képek itt megtekinthetők.

Túra a Turul-szoborhoz

2019. február 23-án a tatabányai Turul-szoborhoz kirándultunk. Tatabányáig busszal utaztunk, majd gyalogosan vágtunk neki a hegynek. A szobor megtekintése utána, a Szelim-barlanghoz mentünk, és a tanösvényen végigsétálva az aknatoronyból készült kilátót másztuk meg. A hegyről leereszkedve a János-forrást kerestük fel. Köszönjük a szuper túravezetést Vereszki Pista bácsinak.

turul

Könyvtári kézműveskedés

2019. február 22-én a könyvtárba jártak napköziseink és az érdeklödő tanulók, hogy csodaszép álarcokat készítsenek papírból.

Pályaorientációs nap

2019. február 6-án, szerdán pályaorientációs napot tartottunk. A kicsik a könyvtárosok, a postások és a pékek munkáival ismerkedtek meg. A felsősök Győrbe utaztak a Mobility központba, ahol a programozók, informatikusok munkájába „kóstolhattak” bele. Nagyszerűen és hasznosan telt a napunk.

mobility

pékség

Biztonságos Internet Napja

2019. február 5én volt a a Biztonságos Internet Napja, melynek jelmondata: „Együtt egy jobb internetért!”. Ennek keretében zajlottak ma rendkívüli foglalkozások az iskolánkban, volt iskolarádiós adás, faliújság és rejtvényfejtő verseny. A kicsik meséket néztek, a nagyok társasjátékoztak a Lájkvadász társasjátékkal és az internet veszélyeire felhívó karikatúrákat raktak ki az interneten. Sokat beszélgettünk a biztonságos internet használatról, igazán tanulságos nap volt. Köszönjük www.saferinternet.hu !

Újévi túra

Újévi túrán voltunk ma a tardosi Bányahegyen. Zámbó Zoli bácsi vezetésével csodáltuk a téli erdőt. Köszönjük az érdekes történeteket, a finom teát, kalácsot az önkéntes tűzoltóknak és az önkormányzat támogatását.

Karácsonyi ünnepségek

2018. december 21-én 11 órakor tartottuk az iskolai karácsonyi ünnepséget. A műsorban szerepelt: népitánc, 1. osztályosok éneke, 2. osztályosok verses műsora, 3. osztályosok mesejelenete, 4. osztályosok tánca, 6. osztályosok meséje, 5. osztályosok tánca, zongoristák és a kórus, majd díjátadók következtek. Először Hédi Katalin tanárnő vehette át azt a robotot, amit a Code Week pályázatával nyert az iskolának. Azután Csiszár Sára tanárnő hirdette ki a karácsonyi rajzpályázat eredményeit.

karácsony2

karácsony12018. december 16-án volt a Falukarácsony. Iskolánk tanulói is szerepeletek ezen a rendezvényen: Varga Bernát és Szalczinger Anna zongorázott, és az alkalmi kórus karácsonyi dalokat énekelt. A gyerekeket felkészítette: Sárköz Hajnalka (ének) és Tóth Gabriella (zongora)

kórus

Karácsonyi ünnepségeinkről készült további képek ide kattintva megtekinthetők.

Fusson Schirillával Tardoson!

2018. december 11-én, kedden Tardoson járt Schirilla György, az ismert sportoló. Tanulóink ajándékpólóban futottak a hírességgel, majd egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokat hallhattak tőle.

47685057_726914471021549_441613884609003520_n

Mikulásváró programok

2018. december 1-én rendeztük meg a hagyományos iskolai Mikulásfutást. Az idő nekünk kedvezett ezen a szombati délelőttön. Iskolánk minden tanulója részt vett a programon. A zeneszó és a Mikulás meghozta a gyerek jókedvét. Így a számukra kitalált, játékos feladatokat nagy örömmel, jó hangulatban hajtották végre – futva. Köszönjük Pista bácsinak a balesetmentes, jó hangulatú versenyt.

mikulásfutás

2018. december 6-án a tardosi óvodában jártak tanulóink. A Pillangó csoporttal közösen mikulásoztak az iskola 4. osztályos gyermekei és tanítójuk Csiszár Sára néni.

2018. december 8-án, szombaton iskolánk adott otthont a művészi teremkerékpárosok évadzáró kupájának. A tardosi Hegylakók SE versenyzői, a baji, tatabányai és bokodi gyerekek egy jóhangulatú versenyen vehettek részt, ahova szintén ellátogatott a Mikulás. Dobogós sportolók, akik iskolánk tanulói:
B(U13): 2. hely Czirják Dóra és 3. hely Mészáros Panna Tímea
C(U11): 1. hely Mészáros Kármen és 2. hely Sárközi Benjámin
D(U9): 2. hely Nagy Júlia Mária

2018. december 9-én, vasárnap került sor a hagyományos Mikulás-túrára. Az időjárás nem igazán kedvezett nekünk, de ennek ellenére nagy lelkesedéssel gyalogoltunk a gyerekekkel, szülőkkel az alsóvadácsi vadászházhoz a régi kisvasút nyomvonalán. Köszönet a túravezetésért Barabás Miklós bácsinak, aki nyugdíjas erdészként sokat mesélt a téli erdőről és érdekességeket mutatott nekünk. Az alsóvadácsi vendéglátás és meglepetés szervezéséért a Budai-családnak tartozunk hálával.

A programokon készült képek ide kattintva megtekinthetők.

Adventi programok

2018. november 30-án, pénteken 15 órától adventi asztali dísz készítése volt a DÖK szervezésében. A gyerekek fenyőágra helyezték el a négy gyertyát, amit szalaggal, szárazvirággal, karácsonyi díszekkel díszítettek.

2018. december 11-én, délután a falu „apraja” díszítette a falu karácsonyfáját. Az esős idő sem akadályozta meg, legfeljebb – kicsit – a hangulatát rontotta el az eseménynek. A díszítés után a Retro Pizzéria – a hivatali dolgozók segítségével – zsíros kenyérrel, teával várta a „dekoratőröket”. Hajni nénivel (Sárközi Hajnalka) a napközisek segítettek, hogy idén is szép legyen a falu karácsonyfája.

December 13-án délután mézeskalácsot sütöttünk a Derűs Alkony Nyugdíjasklub tagjaival. Köszönjük a lehetőséget, hogy együtt készülhettünk a legszebb ünnepre!

December 14-én volt a tardosi adventi vásár. Iskolánk tanulói és pedagógusai is ott voltak a hangulatos falurendezvényen. Tanítványaink saját készítésű karácsonyfadíszeket, karácsonyi illatosított gyertyát, mézeskalácsokat, sütiket kínáltak. Pedagógusaink kézműves foglalkozást tartottak, ahol asztaldíszt, csuhéangyalkát, méhviasz-gyertyát lehetett készíteni.

Szlovák nemzetiségi hét

Szlovák nemzetiségi témahét zajlott iskolánkban 2018. november 9. és 15. között. Márton-napi hagyományokat elevenítettünk fel, majd iskolai szintű szavalóverseny és műveltségi vetélkedő zajlott „Ki tud többet Szlovákiáról?” címmel november 10-én, szombaton. Technikaórákon mákos guba készült, és a nagy érdeklődésre való tekintettel két délután is számítógépes rajz- és szövegszerkesztő verseny volt. Az elkészült versenyműveket a héten zajló rajzverseny pályaműveivel együtt kiállítottuk az I. emeleti folyosón. 2018. november 14-én iskolánk adott otthont – immár 13. alkalommal – a megyei szlovák versenynek, ahol az alsó tagozatosok szavaltak, a felsősök írásbeli feladatokat oldottak meg. A vendégeket büfé és kézműves-foglalkozás várta, míg a zsűri dolgozott. Ünnepélyes eredményhirdetés zárta a napot. November 15-én szlovák hagyományőrző délután volt nálunk. Hagyományos ételeket ismertek meg a gyerekek, kóstoltak krumpligombócot, mákos és káposztás nudlit, burgonyapogácsát. Táncház és játékos totó várta még a tanulókat. A szlovák nemzetiségi hét zárásaként november 16-án tartottuk az eredményhirdetéseket. Jutalmat és oklevelet kaptak a szavaló verseny, a műveltségi vetélkedő, a rajzverseny, a számítógépes rajz- és szövegszerkesztő verseny dobogós helyezettjei. Csokit kaptak a legjobb totót kitöltők közül a szerencsések.

csoportkép_díjazottak plakát internetre

A héten készült képek ide kattintva megtekinthetők.

Tudomány világnapja

Az UNESCO november 10-ét A TUDOMÁNY VILÁGNAPJÁ – vá nyilvánította. E nap célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány fontosságára és szorgalmazza a szakadék csökkentését e terület és a társadalom között.
Ebből az alkalomból minden szünetben mini tudományos előadást tartott és érdekes kísérleteket mutatott be a gyerekeknek pedagógusunk, Jakab-Kelemen László.

felfedezők napja

Márton napi program

2018. november 9-én 15 órától vártuk a Művelődési Házba a Márton-napi lámpáskészítésre és felvonulásra a nagycsoportos óvodás gyerekeket, szülőket és minden iskolást. A gyerekek a tanító nénik segítségével lámpásokat készítettek. Az elkészített lámpásokkal több mint százan a templomhoz vonultunk. Ott libás dalokat énekelve jártuk körbe a Templom-teret, és a Plébánia vendégeként zsíroskenyeret és meleg teát fogyaszthattunkk. A napot Márton-napi tűzzel zártuk.

mártonnap

Képek ide kattintva megtekinthetők.

Színházlátogatás

Iskolánk 20 tanulója színházbérletet vásárolt az idei évadra a tatabányai Jászai Mari Színházba. Kísérőikkel 2018. november 8-án, csütörtökön a nagy sikerű „Valahol Európában” című musicalt nézték meg.

Őszi túra a TV-toronyhoz

Az EFOP-1.5.2-16-2017-00043– „Humán szolgáltatások fejlesztése Magyary Zoltán mintajárásában” című projekthez kapcsolódó „Négy évszak” program keretén belül egy őszi túrára került sor 2018. október 27-én, szombaton.

Falunk két hegy között terül el. Nyugatról a Gorba, és keletről a Gerecse határolja. Ezen a szombati reggelen azért gyülekezettek a falu gyermekei és pár kísérő szülő a Bányahegyi út végén, hogy a nyugati fekvésű Gerecsét megmásszák. Kissé hűvös, igazi őszi időjárás volt ezen a napon. A köd és a közelgő esőfelhők mégsem riasztották el a túrázókat. A hegyen található bányáig erdei autóúton gyalogoltunk, majd a bánya előtti tisztásnál letértünk a kijelölt túraútvonalról, és északnak fordulva a Gerecse tetején álló TV-toronyt kerestük meg. Utunk során megfigyelhettük az őszi erdő gyönyörű lombkoronáját, a lehulló avarban különböző gombafajokat fedeztünk fel. A Gerecsére jellemző fafajtákat és az állatok lábnyomait is megvizsgáltuk. Sajnos többször is eleredt az eső, de csapatunk nem csüggedt. A szemerkélő eső ellenére kis kerülővel indultunk haza, Útba ejtettük a Serédi Kastélyt, melynek közelében egy információs táblán olvashattunk az erdészet munkájáról. Csipkebokrok, lehullott makkok, gombaillat, zizegő avar és az őszi eső tette emlékezetessé ezt a túrát.

Túránk során megvizsgálhattuk az őszi erdőt és ismét felfedezhettük lakóhelyünk természeti kincseit.

Őszi barkácsolás

2018. október 26-án délután őszi barkácsolásra hívta a tanulókat a DÖK. Hajni néni segítségével a gyerekek ajtódíszt, őszanyót és papírtököcskét készítettek. Az őszi szünet előtti utolsó délutánt nagyon kellemes hangulatban töltötték a gyerekek, és csodaszép díszek készültek.

őszi barkácsolás

Iskolai ünnepség

2018. október 19-én 11 órakor tartottuk iskolai ünnepségünket, melyen 1956. október 23-ára emlékeztünk. A műsort a 4. osztályosok adták, a műsort betanította Csiszár Sára tanítónő.

okt23

Az ünnepségen készült további képek ide kattintva megtekinthető

Programozás Hete

(2018. október 6-16.)

Iskolánk 3. alkalommal szervezi meg a programozás témahete. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy tanulóinkhoz eljussanak a modern kor vívmányai, és tanulóink tájékozottak és nyitottak legyenek a robotikában. Ezért csatlakoztunk idén is az európai Code Week eseménysorozathoz, és felkerültünk 12 eseménnyel az európai térképre. Iskolánkban a sportoló robotok kerültek a középpontba. Így volt Lego Robot szumóbajnokság, focizó és tornázó Edbot robotok bemutatója, pingpongozó robot bemutató. Testnevelés órán tornáztak és pingpongoztak is a robottal. Távirányítású és programozható helikoptermodell, drón bemutatót tartott nekünk a többszörös országos bajnok. Nagyon várták a gyerekek a már hagyományos kódfejtő versenyt, rajzoló versenyt, és az iskolarádiós adást a robotokról. Nyílt óra keretében többen bemutatták saját kis irányítható robotjukat. Részt vettünk az országos flashmob-ban és magunk is elkészítettük a robotok flashmobját. A témahéten minden tanárunk igyekezett a tanórákon is népszerűsíteni a kódolást, így még történelemórán is, ahol a gyerekek egyiptomi hieroglifákkal írták le a nevüket. Az a másfél hetes programsorozatunk rendkívül sikeres volt, kicsik és nagyok együtt, élményszerűen sajátították el a programozás alapjait, ismerkedtek a kódolás fontos szerepével.

Részletesebb beszámolót a Code Week menüpont alatt találnak.

kicsikszumó

Idősek napja

2018. október 5.

A művelődési házban gyűltek össze településünk idősebb lakói. A Tisztelet és Törődés Napján a tardosi időseket köszöntötték az iskolások egy kis műsorral. A 3. és 4. osztályosokból összeállt csoport tánccal, énekkel és verssel kedveskedett a nagymamáknak és nagypapáknak, a meghívott összes vendégnek. (Felkészítő: Sárközi Hajnalka)

idősek napja

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Könyvtári kreatívkodás

2018. október 1 és 7. között rendezték meg az őszi könyvtári napokat. A József Attila Megyei Könyvtár tardosi fiókkönyvtára könyvtári kreatívkodásra hívta a gyerekeket. Napközis tanulóink egy mese meghallgatása után papírból elkészítették a mese szereplőit. Felső tagozatosaink könyvtárinformatika órán vettek részt.

könyvtár

A könyvtári héten készült képek itt megtekinthetők.

Őszi túrák

Idei első, tanévnyitó túránkra szeptember 16-án került sor. Gyönyörű időben kirándult a Túraklub a Gorbára ezen a szombati napon. A barlangászház érintésével, a paplanenyősök kigróhelyének megtekintésével a régi fehér mészkő bányába vezetett az útunk. Kakukkfűillatú, galagonyaszínű, gombaleső, somízű, ásványgyűjtő, bogárvizsgáló, vidám tanévnyitó túránk volt a Gorbán.

Tökvásárban jártunk 2018. szeptember  22-én a túraklubbal. Gyalog mentünk Tarjánba, útközben megcsodáltuk az ősz színeit: a piros csipkebogyót, a barna makkot, gesztenyét, diót és a sárguló faleveleket, a lila kikericseket. Biztos, hogy már minden családban készülnek a faragott tökök, ajtódíszek, asztaldíszek.

2018. október 14-én, vasárnap a Code Week, hetedik napján a túraklubosokkal kigyalogoltunk a közeli halastóhoz, ahol Vasas Iván repülőgépmodellező tartott bemutatót. Láttunk távirányítású helikoptert, és hidroplán repülőgépet illetve egy programozható drónt. Köszönjük a különleges sportág többszörös magyar bajnokának, hogy ellátogatott hozzánk.

A túrákon készült képek ide kattintva megtekinthetők.

Erdei iskola Szlovákiában

2018. szeptember 23-30.

Iskolánk nyolc tanulója ismét erdei iskolában vehet részt a szlovákiai Hronec településen. A délelőtti tanítási órák után izgalmas programok várták a gyermekeket. Szerda délután a Fekete-Garam völgyében vonatoztunk és kirándultunk. Az erdei iskolások pénteken a Magas- Tátrában túráztak. A Kőpataki tótól mentünk a Tarajkára. Hatalmas élmény volt és idén mi már hógolyóztunk is. (Kissné Török Erika kísérő)

erdei iskol

Erdei iskolában készült képek itt megtekinthetők.

Pákozdi akadályverseny és emléktúra

2018. szeptember 28.

1848. szeptember 29-én vívták Pákozd mellett az 1848-49-es magyar szabadságharc első jelentős ütközetét. Erre a csatára emlékezünk minden évben a pákozdi akadályversennyel. Idén az akadályverseny kiegészült a tatai Honvédség bemutatójával és a közelgő zenei világnap miatt zenés feladatokkal. Csodálatos időben nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk a focipályán.

pákozdi

A pákozdi versenyen készült további képek itt megtalálhatók.

Papírgyűjtés

2018. október 20.

Rendkívül sikeres volt a papírgyűjtés. A konténer hamar megtelt. Köszönjük a sok papírt és a segítséget a szülőknek. A papírgyűjtésen nyújtott kimagasló teljesítményükért díjaztuk a legtöbb papírt hozó osztályt, és a legtöbb papírt hozó tanulókat is.

papírgyűjtés

Tardosi szlovákok napja

2018. szeptember 15.

Sok szeretettel vártunk minden kedves érdeklődőt a Tardosi Szlovákok napján, 2018. szeptember 15-én 10 órától a falumúzeumba, ahol kézművesfoglalkozások (csuhévirág, madárijesztő báb és hűtőmágnes készítése) voltak. A falumúzeumba keresztrejtvényt tölthettek ki a gyerekek, a jó megoldásért kis ajándékot kaptak. A délutáni programokon is résztvettünk a művelődési házban. A Tardosi Szlovákok Napján megrendezett néptánc-fesztiválon iskolánk tanulói is szerepeltek a gyermek-tánccsoporttal. Büszkék vagyunk Rátok!

néptánc

Szakkörök, sportkörök

Iskolánkban 2018. szeptember 17-től indultak a korrepetálások, szakkörök, sportkörök. Van matematika szakkör 4-6. osztályosoknak, német szakkör 5-6. osztályosoknak, informatika szakkör 2-6. osztályosoknak és kosárlabda minden korosztálynak.

Iskolánk csatlakozott a Kiss Lenke Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémiához, amit tanulóink nagy lelkesedéssel fogadtak és szép számmal jelentkeztek az iskola sportcsarnokában működő kosárlabda edzésre. A budapesti kosarasok október 4-i bemutatója nagyon tetszett a diákoknak. Hosszú távú célunk, hogy a Vaszary János Általános Iskola Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézménye a Kiss Lenke Kosárakadémia hasznos bázisiskolájává válhasson, miközben növendékeink oktatását, nevelését még színesebbé teszi a kosárlabda kínálta testmozgás öröme.

Edzések időpontja: kedd – 16:00-18:00 és csütörtök – 14:00-15:30

Edzés helyszíne: Tardosi Sportcsarnok

Edző: Jakab-Kelemen László, az iskola pedagógusa

A kosárlabda bemutatón készült további képek.

Úszásoktatás indul a 3-4. osztályosoknak Bán István tanárúr vezetésével a tatai tanuszodában az első félévben.

úszás

Úszásoktatáson készült további képek.

Gólyatábor

2018. szeptember 7-8.

Mini gólyatábor: „Kis” ötödikeseink kiállták a próbát. Bátran viselkedtek a kétnapos sátortáborban, főztek, sütöttek maguknak, készítettek mécsest és pólót. A kincskeresést is sikeresen végrehajtották. Így mindenki átesett a gólyaavatáson, letette az esküt, és hétfőtől igazi felsős lesz.

IMAG1071

 Tanévnyitó ünnepség
2018. szeptember 3-án reggel volt iskolánk tanévnyitója, ahol az első osztályosok szavalata után Juhász Krisztina tagintézmény-vezető köszöntője következett. Iskolánk legidősebb diákjai hagyományosan kis ajándékkal köszöntötték a legfiatalabbakat. A 2018/19. tanévet 79 diák 6 évfolyamon 11 pedagógussal kezdte meg 2018. szeptember 3-án.
tanévnyitó

A tanévnyitón készült további képek itt megtekinthetők.


2017/18-as tanév


Erzsébettábor

Az Erzsébet Alapítvány támogatásával zajlott 2018. június 18-22. között a II. Tardosi Túratábor a Malolmvölgyben. 23 kisgyermek táborozott 5 napon át Hédi Katalin és Sárközi Hajnalka tanárnők vezetésével. Hétfőn volt a tábornyitó, ismerkedés, csapatépítés, majd honismereti akadályversenyen és sportdélutánon vettek részt a gyerekek. Kedden busszal utaztunk az agostyáni arborétumba, ahol szakvezetésével bejártuk az arborétumot, a mezítlábas tanösvényt. Bogarakat vizsgáltunk, lepkéket gyűjtöttünk, azonosítottunk és megfigyeltünk. A növényekről lenyomatok készültek. Ebéd után számháború és környezetszépítés, szemétgyűjtés volt a gyerekeknek. A szerdai program geoládás kincskereső túra a Gorbára, majd kézművesfoglalkozás, ahol bőrből kitűzőket és CD-lemezből madaras ablakdíszeket készítettünk. Csütörtökön busszal kirándultunk Tatára, ahol a fényestanösvény és a kalandpark adott izgalmas foglalkozásokat. Pénteken a süttői önkéntes tűzoltó egyesület vendégei voltunk: helytörténeti kiállítást tekintetünk meg a malomban, megismertük a tűzoltók munkáját, íjászkodtunk, és kézműveskedtünk. A táborban a kirándulásokon kívül persze játékok, vetélkedők is voltak. Köszönjük az önkormányzat támogatását és a szülők segítségét.

túratábor

A táborban készült többi kép ide kattintva megtekinthető.

Gyermeknap és Három Ország Találkozó

logo felirattal

3 ország találkozója: cseh, szlovák és magyar gyerekek találkoztak idén Tardoson. Vendéglátók voltunk 2018. június 7-9. között. Csütörtökön bemutatkozó kulturális műsort adtak a csoportok, ismerkedtünk. Pénteken gyermeknapi programok várták a gyerekeket a focipályán, Tatára mentünk kirándulni, discoval zártuk a napot. Szombaton sportdélelőtt volt, kézművesfoglalkozás. Jövőre Szlovákiában, Tardoskedden találkozunk.

csoportkép

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Játék 6árok nélkül

2018. május 9-én délután az almásfüzitői római táborban, Azaumban Vértesszőlős, Baj, Ács, Dunaalmás, Neszmély, Almásfüzitő diákjaival vetélkedett 10 fős csapatunk a második alkalommal megrendezésre kerülő Játék 6árok nélkül programban. Négyféle versenyszámban mérték össze tudásukat a csapatok: először a településeket mutattuk be egymásnak 3 perces performance-szal – mi a tardosi és az iskolai himnuszt énekeltük, szlovák táncot táncoltunk, a település nevezetességeit említettük meg, Vízvári Kati néni loksáját és képeslapokat osztogattunk; aztán videofilmeket néztünk meg a települések közösségi tereiről, közösségeiről; 40 perces kvízversenyben adtunk számot egymás lakóhelyéről, végül az akadályversenyen puzzle kirakása, célba dobás, futás, és a római kultúra alapismerete szerepelt. Bár helyezést nem értünk el, élményt nyertünk és íjazásra lehetőséget.

csoportkép

További képek a vetélkedőről itt.

Örökzöldek a Gerecse Natúrparkos vetélkedőn

A 10 magyarországi natúrpark egyike a Gerecse Natúrpark, ezért is tartottuk fontosnak, hogy részt vegyünk a „Gerecse Natúrparkos vetélkedő”-n. 4 fős, felső tagozatos diákokból álló csapatunk (Vad Viktor Bendegúz, Recsák Norbert, Hornyák Kevin és Árendás Dániel) a feladatlap kérdéseire az internetet böngészve talált választ, illetve 2 perces videót készített a Tardosról.

I. Tardos Kupa

A Hegylakó SE sportolói, tanulóink és edzőjük, iskolánk tanárnője Mezei Mária, Méri néni 2018. május 5-én az I. Tardos Kupa művészi teremkerékpár verseny házigazdái voltak. A versenynek iskolánk adott otthont. Nagyon büszkék vagyunk a kiváló szervezésre, a szép sikerekre és a jó hangulatra. Gratulálunk Nektek! Köszönjük Méri néni!

csoportkép

A versenyen készült képek itt megtekinthetők.

XI. Kistérségi Szövegértési Verseny

2018. április 19-én ismét megszervezte iskolánk a kistérségi alsó tagozatosai számára a szövegértési versenyt. 79 kisdiák versenyzett, 45 percen át töltötték ki a feladatlapokat. Május 3-án tartottuk az ünnepélyes eredményhirdetést, ahol évfolyamonként az első három helyezett vehetett át oklevelet és könyvjutalmat. Minden résztvevőnek és az őket felkészítő tanároknak gratulálunk a sikeres versenyzéshez.

csoportképTovábbi képek itt megtalálhatók.

XXVII. Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál

Iskolánk színjátszói 2018. április 27-én Tatabányán mutatták be darabjaikat a Vértes Agora színpadán a XXVII. Országos Gyermek Színjátszó Találkozón. A Tardosi Tavirózsák színjátszócsoport kicsi színjátszói (1-3. osztály) a Csomótündér című mesét játszották el, míg a nagyok (4-6. osztály) a Mi szemüvegesek című regényből írt Vakegér darabot adták elő. Csoportvezetőjük Nagy Gábor tanárúr.

színjátszók nagyok színjátszókkicsik

A főpróbán készült felvételek ide kattintva megtekinthetők.

Túraklub hírei

A téli időszakban, február 11-én egy egészségvédő sétát szerveztünk a faluban. A gyerekek egy-egy képrészletet kaptak a malomnál, a vízműnél, a kiskerteknél, a boltnál és a tűzoltószertárnál. Minden állomáson beszélgettünk az egészséges táplálkozás összetevőiről, végül a képrészletekből kialakult a táplálékpiramis. Gyümölcs-turmixozással zártuk a túrát. 2018. március 17-én hóvirágkereső túrára mentünk, és április 5-én a Malomvölgyben segítettünk a békamentésben a természetvédőknek. Minden túráért jár a nyomda a túraigazolványba. Ne feledjétek, legalább 4 túrán részt kell venni, hogy jöhessetek a táborba, ami június 18 és 22. között lesz a Malomvölgyben. Figyeljétek a plakátokat és a híreket az iskola Facebook-oldalán. Várunk minden természetkedvelő családot a Tardosi Túraklubba!

békamentés

További fényképek a békamentésről

Katonai bemutató

201. január 18-án a Don-kanyari csata emlékére rendezett emléktúrán iskolánk is koszorúzott az emlékműnél. A résztvevő hagyományőrző katonák előadást tartottak tanulóinknak a háborús katonai felszerelésekről, a katonai rádiózásról.

Sí tábor

Iskolánk négy tanulója február 11-18-ig ingyenesen sítáborozott a szlovákiai Donovalyban. A program fő támogatója a Szlovák Köztársaság és az Országos Szlovák Önkormányzat.

Robotika-szakkör

Alapítványi támogatással robotika szakkör indult. Két Lego-robottal lettünk gazdagabbak, és már is elkészült az első kis projektünk: Milo, a tudományos vándorrobot.

Pénz7

2018. március 5. és 10. között került megrendezésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Pénzügyi és Gazdálkodási témahét. A témahét alaptémája: „Hitelekről okosan!”. A felső tagozatos tanulók osztályfőnökük, matematika- és történelemtanáruk irányításával oldották meg az ehhez kapcsolódó feladatokat, kvízeket. Alsós tanulóink perselyeket készítettek. A témahét vállalkozói mottója: „Üzleti ötlet és együttműködés”. Ennek keretében helyi vállalkozók munkájával ismerkedtek felsős tanulóink.

A témahéten igyekeztünk minden tanórán pénzügyi ismereteket közvetíteni. Például németül vásároltak a gyerekek a büfében, és euróval fizettek. Pénzérme feldobási kísérletek és valószínűség- számítás volt matekórán.

Pályaorientációs nap

2018. március 9-én, pénteken 8-12 óra között pályaorientációs napot szerveztünk. A felsős osztályok tardosi üzemeket, vállalkozókat látogattak meg, majd az iskolában tablót készítettek. Az alsósok az iskolában foglalkozásokon vettek részt.

Egészséghét

Iskolánkban 2018. február 5 és 11. között kiemelt figyelmet szenteltek a tanulók és tanárok a testi és lelki egészség védelmének.

A tanítási órákon és délutáni foglalkozásokon a főtéma egészségünk megőrzése volt az élet minden területén. Az órarendi szerinti órákon is előkerült a téma: Például fizikaórán az elektromos eszközök egészségünkre gyakorolt hatását vizsgáltuk, környezetismeret órán az egészséges táplálkozással foglalkoztak a gyerekek és matekórán szöveges feladatokat oldottunk meg az élelmiszerek tápanyagaival kapcsolatban. Az egészséghét harmadik napján több osztályban is vidám, egészséges szendvicsek, finom gyümölcssaláták készültek technikaórán. Voltak német, angol, szlovák és magyar nyelvű betűrejtvények, keresztrejtvények és szövegértési feladatok a nyelvórákon az egészséges életmóddal kapcsolatban és történelemórán az ókori olimpiák történetével ismerkedtek a felsős tanulók. Két versenyt is hirdettünk: az iskola minden tanulója készíthetett plakátokat és számítógépes prezentációkat.

A legnépszerűbbek a meghívott vendégelőadók által tartott előadások voltak arc- és bőrápolásról Recsákné Hermann Andrea kozmetikus, a káros szenvedélyekről Balogh Tamás családsegítő, a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésről Tóth Árpád rendőr főtörzsmester, a fogak védelméről és a szájhigiénéről Kiss Edina fogorvostan-hallgató tartottak előadást. Láthattak bemutatót diákjainak a Hegylakók SE művészi teremkerékpárosaitól és a Vörösmárvány Táncegyüttestől.

A hét zárásaként vasárnapi egészségvédő sétára hívtuk a falu lakosait, amit gyümölcsturmixozással zárunk majd.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

egészséghét

BIZTONSÁGOS INTERNET VILÁGNAPJA

2018. február 6-án volt a nemzetközi SAFERINTERNET-DAY (BIZTONSÁGOS INTERNET VILÁGNAPJA), amikor az internetfüggőségről, az internetezés egészségkárosító hatásairól beszélgetünk. Tavaly rendeztük meg először nagy sikerrel ezt a napot, akkor 10 jó tanácsot kaptak a gyerekek, hogy mit tegyenek azért, hogy számukra biztonságosabb és jobb legyen az internet világa. Idén beépítettük az éppen zajló egészséghét programjában, ezért az internetezés-gépezés egészségre ártalmas hatásairól tartottam a gyerekeknek foglalkozást. Akasztófáztunk, kirakóztunk, szófelhőztünk, beszélgettünk, rejtvényt fejtettünk internet nélkül. Nagyon tanulságos volt nekem is a sok-sok testi és lelki betegséget összegyűjteni és ehhez karikatúrákat keresni, hogy a kicsi gyermekek is megértsék ezeknek a betegségeknek a súlyosságát. (pl.: gerincferdülés, elhízás, rövidlátás, magány, kommunikációs zavarok, antiszociális jellem, kóros hazudozás, játékszenvedély stb.) Majd a gyerekekkel együtt megfogalmaztuk a jó tanácsokat a számítógép helytelen használata okozta betegségek megelőzésére: helyes testtartás, megfelelő asztal és szék, szemtorna, ujjtorna, tartásjavító torna és a legfontosabb a mértéktartás.

biztonságos internet napja

Iskolai Farsang

Az iskolai farsangi bál 2018. február 2-án, pénteken 15-20 óráig tartott. A Diákönkormányzat szervezésében a hagyományos egyéni és csoportos jelmezesverseny, tombolasorsolás, büfé várta az érdeklödő iskolásokat, ovisokat, rokonokat. Köszönjük a tombola felajánlásokat.

Jelmezverseny helyezettjei:
Ovisok: 1. Szőlő (Vad Boglárka) 2. Kisegér (Nagy Bendegúz) 3. Madárijesztő (Hegyesi Tamás)
Iskolások: 1. Ősmagyar lovas ijász (Árendás Máté) 2. Transzformer (Varga Bernát) 3. Házikó (Viszkocsil Martin) 4. Mosdó (Kiss Dorina) 5. Szemétkupac (Szalczinger Anna) 6. Gagyimami (Hornyák Kevin) 7. Újságárus (Somogyi Balázs) 8. Erőművész (Kovács Ákos)
Csoportos jelmezesek 1. Törpék (5. osztály) 2. Kannibálok (Visnyovszki Szabolcs és Zoltán és Baudentisztl Krisztofer) 3. Die Farben (4-5. o. németes csoport 4. Smilek (6-7. osztály)

farsang2018

További farsangi képek ide kattintva elérhetők.

Adventi programok

Adventi koszorúkészítés

2017. december 1-jén gyönyörű adventi koszorúk készültek iskolánkban. A kézműves délutánt a DÖK-nek köszönjük.

Koszorúkészítés

Képgaléria ide kattintva elérhető.

Falu karácsonyfája

Az iskolások Hajni nénivel (Sárközi Hajnalka) a falu karácsonyfáját díszítették a Templom téren. Örülünk, hogy részt vehettünk ebben a programban is.

Szlovák gyermektalálkozó

Adventi találkozóra hívták iskolánkat Pilisszentkeresztre december 1-én. Sárközi Hajnalka, Major Lea és nagy Patrícia képviselték iskolánkat. Megtekinthették „A fából faragott királyfi” c. bábjátékot, a tótkomlósi evangélikus ifjúsági közösség betlehemes játékát és vendéglátásban is részesültek.

Mézeskalácsozás

A nyugdíjasklub tagjai ismét meghívtak minket mézeskalácsot sütni és díszíteni. December 11-én délután sok kis szorgos kéz segédkezett a Művelődéi Házban.

Luca-napi vásár

2017. december 13-án mi is részt vettünk a vásáron. A gyerekek és tanárok által készített kézműves termékek mellett foglalkozások is várták a gyerekeket és szülőket a Művelődési Házban 15 órától. Készíthettek méhviaszgyertyát, asztaldíszt, fabetlehemet, és Luca-napi búzát ültethettek saját készítésű kaspóba az érdeklődők.

Vásár

Képgaléria ide kattintva elérhető.

Falukarácsony

2017. december 16-án a Falukarácsonyon iskolánk diákjai (4-8. osztályig) Karácsonyi utazás címmel árnyjátékot adtak elő négy nyelven: magyarul, szlovákul, angolul és németül. A nyelvi órákon megismert népszokások, karácsonyi dalok és mondókák ihlették a darabot, amiben két kisgyermek beszélget a különböző országok hagyományairól.

falukarácsony

Képgaléria ide kattintva elérhető.

Advent a templomban

Advent harmadik vasárnapján a Tardosi Plébánia vegyes kara adott koncertet a templomban. Iskolánk diákjai is és tanárai is énekeltek. Köszönjük nekik és hitoktatójuknak, Recsákné Hermann Andreának a csodálatos estét. A koncert után közösen meggyújtottuk a Templom téren álló adventi koszorú három gyertyáját.

Fenyőünnepély

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon iskolai ünnepség keretében adhatják elő osztályaink karácsonyi műsorukat és zeneiskolás tanulónk hangszeres darabjaikat.

Mikulásváró programok

2017. december 5-én DÖK-szervezésben mesefilm-nézés és rénszarvas-kereső játék volt a gyerekeknek. Ezen a délutánon tartottuk hagyományos futóversenyünket is. A nagy sikerű Mikulás-futás mellett puttony cipelő, rénszarvas futtatás és rosszcsontok futása is zajlott.

mikulásfutás

Képgaléria ide kattintva elérhető.

Színházlátogatás

A Mikulás különleges ajándékot hozott a harmadik és negyedik osztályosoknak: színházi előadásra kaptak jegyet, amit pályázaton nyert az iskola. Az utazást a Vörösmárvány Alapítványnak köszönjük.

Tatabányán, a Jászai Mari Színházban nézhették meg a Gőgös Gúnár Gedeon koncertet. Gőgös Gúnár mindannyiónk kedvenc olvasmánya volt. Most a könyvben szereplő verseket az írónő, Varga Katalin unokája, Tarján Veronika és együttese zenésítette meg és adta elő. A vidám zenéket mesehősöket megszemélyesítő táncosok tették érdekesebbé.

A nagy izgalommal várt délutánon mindenki nagyon jól érezte magát, szép élménnyel gazdagodott.

Mikulás az óvodában

Iskolánk 1. és 2. osztályosai idén is együtt ünnepelték a Mikulást az óvodásokkal. Izgatottan készültek a gyerekek a találkozásra, melyen láthattunk bábjátékot az óvó nénik előadásában, együtt énekeltük, szavaltuk a télapós dalokat, verseket. Vidáman telt a délelőtt, melynek végén apró meglepetéssel ajándékozták meg egymást a gyerekek.

Számítógépes tanfolyam

Községünk nyugdíjasai számára szerveztünk internet-használati számítógépes tanfolyamot. A kedves tanfolyami résztvevők tíz órán át ismerkedtek az internetes információkereséssel és az e-mail küldéssel. 2017. december 6-án volt a zárófoglalkozás. A tanfolyamot Tardos Község Önkormányzata és az iskola támogatta.

nyugdíjas tanfolyam

Túraklub hírei

A kedvező időjárásnak és sok lelkes klubtagnak köszönhetően már hét túrán, összesen 54,7 kilométeren vagyunk túl. Novemberben a Süttői Erdészet őszi kisvasút-túráján voltunk, majd a Tatai Vadlúd Sokadalomba is ellátogattunk. Kicsit félve vágtunk neki 2017. december 9-én a túrának, de megérte. Fantasztikus volt a téli erdő, csodaszép a vízesés. Lipóczky Dani túravezetése, az Alsóvadácsi Vadászház vendégszeretete, Budai Attila és családjának támogatása, a Mikulás kedvessége mind hozzájárult a II. Mikulás-túra sikeréhez. Várunk minden természetkedvelő családot a Tardosi Túraklubba!

mikulástúra

Túráinkról képek ide kattintva megtekinthetők

Néptáncfesztivál

2017. december 2-án, szombaton ünnepelte 45. születésnapját a Tardosi Vörösmárvány Táncegyüttes, melynek gyerekcsoportját iskolánk tanulói alkotják. A jubileumi fesztiválon a gyerekek mellett a felnőtt-tánccsoport, és a „régi” táncosok is felléptek. Volt tanítványainkra és az anyukákra, apukákra is büszkék vagyunk.

néptánc

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Laborgyakorlat

A tatai Eötvös József Gimnáziumban működő Öveges-laborba mindig nagy örömmel megyünk. Ebben a tanévben először 2017. november 28-án látogattunk oda a 7-8. osztályosokkal, négy tanítási órát töltöttünk el a gimnázium falai közt.

A tanulók fizikai és kémiai kísérleteket hajtottak végre a korszerű természettudományos laborban.

laborgyakorlat

További képek ide kattintva megtekinthetők

Szlovák nemzetiségi hét

Tanulóink számára sok izgalmas, újszerű és hagyományos programot szerveztünk 2017. november 13. és 17. között a délelőtti tanórákon és a délutáni fogalakozások idején. Például hon- és népismeret órán QR-kód vadászaton vettek részt a gyerekek, matematikaórán Szlovákiában „vásároltak” euróért, rajzórán népviseletbe öltöztetett babákat rajzoltak.

Hétfőn az iskolai szintű szlovák szavalóversenyt szerveztük meg. A zsűri döntése szerint Molnár Tamás, Mester Milán, Sárközi Benjamin, Varga Bernát, Tury Léna, Mészáros Panna, Szalczinger Anna és Kiss Dorina képviselték iskolánkat a megyei versenyen.

Kedden szlovák nyelvű zenék szóltak az iskolarádióban, szlovák mesedélután, szókereső futás volt, és elkészültek a faliújságok is. 8. osztályos tanulóink a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Gimnáziumba utaztak nyílt napra.

Szerdán iskolánk szervezésében megyei szavalóverseny és tanulmányi versenyt tartottunk. Amíg a javító tanárok és a zsűri dolgozott, a versenyző gyerekeknek kézművesfoglalkozást tartottak pedagógusaink.

Csütörtökön hagyományápoló délutánon vettek részt tanulóink: a nyugdíjasklub tagjaival kukoricafosztásra és kukoricaprósza sütésre került sor.

kukoricafosztás

Pénteken iskolai számítógépes versenyeken jeleskedtek tanulóink (2-5. osztály): szlovák rajzfilmekről, mesehősökről készítettek számítógépes rajzot, illetve a nagyobbak (6-8. osztály) Szlovákia világörökségeiről szöveges dokumentumot. Eredmények a rajzversenyen:

I. Zhorela Csenge Anna

II. Czirják Dóra

III. Major Lea

Szövegszerkesztés:

I. Viszkocsil Vanessza

II. Visnyovszki Nikolett és Vad Bendegúz

III. Major Lea

A héten készült képek ide kattintva megtekinthetők.

Márton-nap

2017. november 10-én, péntek délután 15 órától Márton-napi lámpáskészítés, felvonulás és zsíros kenyér evés volt a hagyományos program isko-lánkban. Vendégül láttuk a nagycsoportos óvodásokat, leendő elsőseinket is.

bty

Képgaléria itt elérthető

Iskolai ünnepség

2017. október 20-án 9 órától tartottuk az iskolai megemlékezést az 1956-os eseményekről. A polgármester úr beszéde után a felső tagozatosok ünnepi műsora következett. A műsort Nagy Gábor tanár úr tanította be.

Okt23

Pákozdi emléktúra

Október 2-án a 8. osztályosok főszervezésében ismét megrendeztük a pákozdi emléknapot. Diákjaink akadályversenyen vehettek részt, melynek állomásait a falu több pontján állítottuk fel.

A verseny eredménye a következő:

Alsó tagozat:

1. 1. osztály

 1. 3. osztály
 2. 4. osztály
 3. 2. osztály

Felső tagozat:

1. 6-7. osztály

 1. 5. osztály

 22221662_1988131998120456_4047529918928924319_n

Képgaléria ide kattintva megtekinthető.

Állatok világnapja

 Október 4-én az Állatok világnapja alkalmából a diákönkormányzat tagjai játékos feladatokkal készültek. Állatokkal kapcsolatos találós kérdések, képrejtvények és műveltségi feladatok színesítették az óraközi szüneteket. Az ebédszünetben több diák behozta házi kedvencét is. Az iskolaudvaron volt ékszerteknős, papagáj, több kutyus, több nyuszi, tengerimalac és fürjek is. Köszönjük az állatbemutatókat, mindannyian örültünk a lehetőségnek. A világnapon beszéltünk a felelős állattartásról is.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél.”

22308876_1988194651447524_8191769533748818470_n

Képgaléria ide kattintva megtekinthető.

Papírgyűjtés

Október 5-én délután tartottuk az iskolai papírgyűjtést. Az idei évben összesen 6.155 kg papír gyűlt össze. Az osztályok közötti verseny eredménye a következő:

 1. 3. osztály 1059,3 kg
 2. 2. osztály 1058 kg
 3. 4. osztály 777 kg

Az egyéni eredményeket is értékeltük. Minden tanuló aki 100 kg fölött gyűjtött elismerő oklevélben részesült. Elismerő oklevelet kapott: Kempf Cintia, Szalczinger Péter, Bélik Kamilla, Viszkocsil Martin, Szalados Botond, Sárközi Benjamin, Budai Attia, Kiss Dorina, Mészáros Panna, Balogh Rajmond, Zhorela Csenge, Hornyák Kevin, Kölcsei Zsófia, Vad Viktor Bendegúz, Burgermeiszter Benjamin és Viszkocsil Vanessza.

Az egyénileg leadott mennyiség alapján az első három helyezettet díjaztuk:

 1. Szalados Botond 409,5 kg
 2. Vad Viktor Bendegúz 341,5 kg
 3. Kiss Dorina 324 kg

Képgaléria ide kattintva megtekinthető.

Tisztelet és törődés napja

Községünkben október 6-án tartották a Tisztelet és törődés napját, ahol a szépkorú tardosiakat köszöntötték tartalmas műsorral és egy finom vacsorával. A műsoron iskolánk tanulói is felléptek, dalokkal, verssel és tánccal köszöntötték a nagymamákat és nagypapákat.

Csabán Tibor képei ide kattintva megtekinthető.

Csak tiszta forrásból!

Csak tiszta
Tardos Község Fiókkönyvtára is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok „Csak tiszta forrásból” rendezvénysorozathoz. 2017. október 3-án, kedden 15 órakor a Közösségi Házban, a könyvtárban „Könyvtári információforrások, azonosítható netes források” címmel előadás volt, ami után információkeresési versenyen vehettek részt a gyerekek. A gyerekek segítségül hívhattak egy felnőtt mentort.

eredményhirdetés

2017. október 4-én, szerdán délután napközis tanulóink vettek részt Magyarország vadvilága című film vetítésén a Könyvtármoziban Nász János közreműködésével. A film megtekintése után beszélgetés volt környezetünk védelméről.

2017. október 7-én, szombaton „A természet forrásai (Mozdulj ki!)” program keretében túrát szerveztünk a Hideg-kút forráshoz. Reggel 8:40-kor járatos busszal mentünk a Gorbára, megtisztítottuk a forrást, és gyalogosan sétáltunk vissza a Gorba-tetőn a faluba.

forrás tisztítás

A programok szervezői: a tatabányai József Attila Megyei Könyvtár, Zichóné Kernya Zsuzsa könyvtáros és Hédi Katalin tanárnő

ELSŐ LÉPÉSEK A DIGITÁLIS VILÁGBA

Iskolánk helyet adott a Ginop612. ELSŐ LÉPÉSEK A DIGITÁLIS VILÁGBA, IKER 1. szintű képzésnek. 2017. szeptember 29-én 15 felnőtt sikeres vizsgát tett. Gratulálunk!

csoportkép

Tardosi Szlovákok Napja

2017. szeptember 23-án a Tardosi Szlovákok Napján tanáraink kézműves-foglalkozásokkal várták a gyerekeket, és délután a kulturális műsoron iskolánk 2. osztálya szlovák nyelvű énekes, mondókás előadást adott.

Szlovák-Nap

A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.

Ismerd meg gyökereidet!

Erdei iskola Hronecben

A tardosi iskolások szeptember 24-től október 1-ig ismételten részt vehettek a szlovákiai Hronecben megrendezett erdei iskolában. Idén nyolc fő képviselte a tardosi iskolát. A délelőtti órákban öt tanítási órát tartottak a besztercebányai tanárok a gyermekeknek. Délutánonként animátorok kínáltak izgalmas sport- és szabadidős programokat diákjaink számára. Több alkalommal kiránduláson is részt vehettünk. Elmentünk a Király-vízeséshez és megtekintettük Besztercebánya nevezetességeit is. Szombaton egész napos kiránduláson voltunk a Magas-Tátrában. A Csorba-tótól lanovkával mentünk fel a Solisko csúcsra, ahonnan egy kisebb gyalogtúra várt minket. a gyalogtúra során gyönyörű természeti környezetben megismerhettük a Magas-Tátra növényvilágát. A túra után lanovkával jöttünk vissza a Csorba-tóhoz.

A tábor nagymértékben hozzájárul diákjaink szlovák nyelvi ismereteinek bővítéséhez és a nyelvgyakorláshoz. Kiváló lehetőség a nemzetiségi általános iskolák számára. A tábor anyagi támogatója a szlovák állam, főszervezője a Magyarországi Szlovákok Szövetsége. Köszönjük a lehetőséget, hogy ott lehettünk az erdei iskolában, és reméljük jövőre ismét elmehetünk! A Budapestre utazás és az onnan hazafele utazás költségeit a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fizette, amit ezúton is nagyon köszönünk!

21764718_1983488038584852_6420329659800667727_n

Képgaléria ide kattintva megtekinthető.

Te szedd!

Intézményünk is csatlakozott a „TeSzedd” országos szemétgyűjtési akcióhoz. Diákjaink és pedagógusaink vállalták, hogy Tardoson az összes utcában összeszedik az eldobott szemetet. Szeptember 15-én, pénteken mentek ki az osztályok a számukra kijelölt utcákba. Kesztyűt, szemeteszsákot mindenkinek biztosítottunk.
Az akciónk jelmondata: „Közösen tisztábbá varázsoljuk a környezetünket!”

Te szedd21752461_1982165632050426_8175244321415319089_n

Képgaléria ide kattintva megtekinthető.

Tardosiak tábora Tátralomnicon

Iskolánk 15 tanulója szeptember 8-12-ig Szlovákiában táborozott a Magas-Tátrában. A tábor fő célja Szlovákia nevezetességeinek megismerése. Szállásunk a Magas-Tátra lábainál, gyönyörű környezetben volt. Az első napon megtekintettük a bajmóci várkastélyt, a csicsmányi skanzent és a szlovák betlehemet Rajecká lesná falucskában.
A tábor második napján a TANAP-múzeumban tanulmányoztuk a Magas-Tátra növény- és állatvilágát. A múzeumban emellett egy gazdag, népszokásokkal kapcsolatos tárlatot is megtekinthettünk, melyet a honismeret órákon hasznosíthatunk. A múzeumból Lőcsére mentünk, ahol a városházát tekintettük meg. Itt „ találkozhattunk” a Lőcsei fehér asszonnyal is. Lőcséről a Szepesi várba vezetett utunk. A Szepesi vár Közép-Európa legnagyobb vára.
Harmadik nap a lengyel határhoz utaztunk, és tutajoztunk a Dunajec folyón.
A tábor negyedik napján is tartalmas programban volt részünk. Lanovkával felmentünk a Kő-pataki tóhoz. Megcsodáltuk a gyönyörű kilátást a tótól, onnan viszont gyalogtúrával jöttünk vissza.
A tábor ötödik napján a Dobsinai jégbarlangot néztük meg.

Tartalmas és nagyon értékes táborozáson vagyunk túl, ami nem valósulhatott volna meg támogatók nélkül. A tábor költségeihez pályázati úton 1 millió forintot nyertünk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. Emellett a belépőjegyek megvásárlásához anyagi támogatást nyújtott a Tardosi Vörösmárvány Alapítvány, a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a VÁI Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézményének diákönkormányzata. A támogatásoknak köszönhetően a 15 tanuló ingyenesen vehetett részt a táborban. Támogatóinknak ezúton is köszönjük az anyagi támogatásukat!

minisztérium21430056_1977191872547802_3156288748847731566_n

Képgaléria ide kattintva elérhető

Tanévnyitó ünnepség

Tanévnyitó ünnepélyünk 2017. szeptember 1-jén, reggel 8 órakor tartottuk a Közösségi Házban. A gyerekek ünneplő öltözékben gyülekeztek az iskola udvarán, majd osztályfőnökükkel felvonultak a Közösségi Házba. Az ünnepségen Juhász Krisztina tagintézmény-vezető köszöntötte a tanulókat, a szülőket. Bemutatta iskolánk új tanárait és az első osztályosokat. Az ünnepségen a második osztályosok és Kölcsei Zsófia (5. o.) verset mondtak.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

tanévnyitó2017

Első Malom-völgyi erdei túratábor

2017. áprilisában a Tesco- „Ön választ, mi segítünk!” pályázatán a tardosi Vörösmárvány Alapítvány nevében Hédi Katalin, tanárnő egy erdei iskolai programmal indult. A pályázat sajnos sikertelen volt, de a helyi önkormányzatok, a falu alapítványa és a helyi vállalkozók támogatásával 2017. június 18-22-ig a Malom-völgyben megvalósult az erdei tábori programunk 22 túraklubos tanuló és 2 tanár részvételével. (A jelentkezés feltétele volt, hogy a hétvégi túrák közül a gyerekek legalább 4 túrát teljesítsenek.)
beolvasás0006Hédi Katalin tanárnő beszámolója:

 1. nap: Vasárnap reggel 9 órakor találkoztunk a tardosi Malom-völgyi tó partján. A szobabeosztás megbeszélése után, táborgyűlést tartottunk, ahol mindenki megkapta egyen piros sapkáját. 11 órakor érkezett Bajról Rózsika néni (Farkasné Mann Rózsa), és elindultunk a tanösvényen, hogy gyógynövényeket keressünk. Rózsika néni minden egyes gyógynövénynek (21-et találtunk) elmondta a nevét, és hogy mire használják. A Szél-hegyen át a tűzoltó szertárba vezetett az utunk, ahol paprikás krumplival, buktával és sok-sok játékkal vártak minket a tardosi önkéntes tűzoltók. A táborba visszaérve repülő madarat készítettünk papírból, vacsora után pedig a Malom-völgyi játszótéren töltöttük az időt. Éjszaka megcsodálhattuk a Szent János bogarakat, és bátorságpróbán bizonyították táborozóink, hogy a sötét erdőben a fehér szellemmel megküzdve milyen bátrak.

12. nap: Hétfőn reggel a nagyon finom bundás kenyér után egy igazi kincskereső túrára, geocachingre indultunk. A Budai Transz Kft. busza vitt minket a Gorba-hegyi szénégetőkig. Onnan gyalogoltunk a Hideg-kúti forráshoz, ahol megismerkedtünk a turistajelzésekkel, a térkép és az iránytű használatával. Innen a baji vadászházhoz vezetett utunk, ahol a gyerekek által nagyon kedvelt rókavadászatot tartottuk. Utána a Kovács-hegyi Szent Péter templomromot kerestük fel, itt elfogyasztottuk ebédünket, és a GPS-koordináták segítségével, okostelefonos applikációval megkerestük a geoládát. Túránk után busszal mentünk vissza a táborba, ahol növények lenyomataiból gipszképeket készítettünk. Vacsora után táncverseny, karaoke, just dance és disco volt a program.

bty

3. nap: Kedden járatos busszal utaztunk az agostyáni ökofaluba, ahol Labancz Györgyi néni bevezetett minket az ökogazdálkodás rejtelmeibe, megnézhettük az épülő középkori templom mását és Ki lakik a patakban? Ökológiai játék az édesvizek védelmében címmel foglalkozáson vettünk részt. Kellemesen telt az idő a faluban, de a menetrendszerinti buszhoz sietnünk kellett. Az uzsonnát már a Malom-völgyi büfénél ettük meg, és a vendégház hűs ebédlőjében kifestettük a gipszképeket. Vacsora után Ki tud többet a Gerecséről? csapatversenyben mérték össze tudásukat táborozók. Volt képfelismerés, plakát készítés, activity játék, „békamentés” ügyességi feladat, turistajel-ismeret.

bty

4. nap:  Szerdán a nagy hőség igazán komoly kihívás elé állított minket, de a falu kedves lakói segítettek nekünk. A délelőttöt a sziklamászók gyakorlóhelyén töltöttük, ahol Kiss Gábor sziklamászó tartott bemutatót, és a vállalkozó kedvű gyerekek ki is próbálhatták ezt az extrém sportot. Ebédre a vörösmárvány bányába voltunk hivatalosak, ahol Budai Attila bányatulajdonos és Mészáros József bányavezető mindent megtettek azért, hogy a gyerekek számára elviselhető legyen a nagy meleg. Előadást hallgatunk a bányatörténetéről, a tardosi vörösmárványról, az ammoniteszekről és –a fiúk nagy örömére- a munkagépekről. A táborhelyre visszatérve már vártak minket a „loksa-mamák”, a tardosi Derűs Alkony Nyugdíjas Klub tagjai, akik szlovák estet rendeztek nekünk. Vacsora előtt még számháborúztunk, majd a gulyásleves és a hagyományos szlovák káposztás és lekváros loksa (tészta) elfogyasztása után szlovák dalokat tanultunk. A tábortűznél folytattuk a dalolást takarodóig.

bty

5. nap:  Csütörtökön, az utolsó napon a falu határában lévő halastóhoz kirándultunk, ahonnan lovaskocsival tértünk vissza a fogadóba. Az ebéd elfogyasztása után tábori Leg-leg-leg versenyt rendeztünk. Uzsonna, eredményhirdetés és táborzárás, ez volt az utolsó délután programja.
Ez a rengeteg program, élmény nem valósulhatott volna meg az iskola, a kollégák és a szülők támogatása és segítsége nélkül. Sikeresnek és hagyományteremtőnek mondható a tábor.

bty

Fényképgaléria a túratáborról.

Gyermeknap az iskolában

2017. május 26-án fagyival kezdtük a napot, a művészi teremkerékpárosok és a néptáncosok bemutatója után focibajnokság, asztalitenisz és kerékpáros ügyességi verseny volt. Lovagolni, kézműveskedni, zenét kérni és játszani, játszani, játszani is lehetett délelőtt. Délután tűzoltó és rendőr bemutató, íjászat, ugrálóvár, arcfestés, csillámtetko, evő és ivóverseny, sakkverseny várta a gyerekeket a Malom-völgyben. A nagyon finom ebédet (gulyásleves és palacsinta) a nyugdíjasklubnak és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönjük. 2017. május 29-én a gyermeknaphoz kapcsolódva a tatabányai Árpád Gimnázium színjátszói egy mesejelenetet mutattak be a tanulóknak A macskaherceg 9 élete címmel.

gyereknap1 gyereknap2 gyereknap3

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Idegen nyelvi kompetenciamérés

2017. május 17-én került sor az országos idegenyelvi kompetenciamérésre a 6. és a 8. évfolyamon. Az Oktatási Hivatal szervezésében a tanulóknak a mérés során először olvasás utáni szövegértési feladatokat kellett megoldani, majd kis pihenő után a hallási utáni szövegértési feladatok következtek. A tanulók által elért eredményeket tartalmazó táblázat itt megtekinthető.

Fekete Lajos Nap

Május 16-án névadónkra, Fekete Lajosra emlékeztünk. Az emlékháznál koszorúztak az osztályképviselők, majd a Malom-völgyben akadályversenyen mérték össze tudásukat az osztályok. Ez alkalommal ünnepeltük a Madarak és fák napját is.

Fekete Lajos nap

Ezen a napon készült további képek itt megtekinthetők.

Föld napja

Április 22-én van a Föld napja. Ebből az alkalomból a szünet utáni első tanítási napra „nagy takarítást” hirdettünk. Az időjárás kegyes volt hozzánk, és április 24-én a 6. órában szemétszedéssel, virágültetéssel, gereblyézéssel, sepréssel tettük széppé az iskola környékét. Ezen a napon indult az internetes házi kereső verseny, mely egy hétig tartott. A tanulók informatika szakkörön, otthon és a könyvtárban is kereshették az interneten a feladatlapokon szereplő kérdésekre a a válaszokat.

plakát

A 25 éves nyugdíjasklubot köszöntöttük

Tardoson a Derűs Alkony Nyugdíjasklub 25 éve működik. Tagjai nem csak szórakozni járnak össze, hanem nagyon sok falusi és iskolai programon is segítenek a sikeres megvalósulásban. Az iskola tanulói Sárközi Hajnalka tanítónő és Juhász Krisztina tagintézményvezető vezetésével kis műsorral kedveskedtek a szülinapi ünnepségen. Az iskolainduló dallamára egy köszöntő dalocskát írtak, amit nagy sikerrel adtak elő műsoruk végén.

nyugdíjasklub

Az ünnepségen készült képek és videófelvétel itt megtekinthető.

Teremkerékpárosok sikerei

A művészi teremkerékpárosok április 22-én Tatán a TAC versenyén vettek részt: Viszkocsil Vanessza az U15-ös korcsoportban 2., Árendás Kincső az U13-as korcsoportban 3. helyezést ért el. Április 29-30-án Wormsban jártunk az ottani egyesület meghívására. Viszkocsil Vanessza, Árendás Kincső és Farkas Lili vehetett részt a két napos megmérettetésen. A nívós nemzetközi mezőnyben nagyszerűen helyt álltak, mindhárman sokat javítottak korábbi eredményükön. Vendéglátóinktól egy kis biciklit kaptunk ajándékba, melyet ünnepélyesen adtak át az első napon rendezett gálaműsor keretében. Május 6-án Szlovákiában, Kolárovóban versenyeztek a lányok: Kiss Dorina, Mészáros Kármen, Árendás Kincső, Hidasi Liliána, Ott Nikoletta és Viszkocsil Vanessza. A legjobb eredményt Vanessza érte el, 5. lett.

20170422_TAC_7IMG_0228

XXVI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

megyei fordulóján vettek részt színjátszóink 2017. április 21-én. Délelőtt a tatabányai Puskin Művelődési Házban mutatták be színdarabjaikat, majd a Vértes Agorában kaptak szendvicsebédet és ajándékként egy bábszínházi előadáson vehettek részt. Tanítványaink csoportvezetője, Nagy Gábor nem kért minősítést, emléklapot kaptak a fesztiválon való szereplésükért.

További képek itt megtekinthetők.

szinjatszok

Színjátszók főpróbája:

2017 április 21-én Tatabányára utaznak az iskola színjátszó szakkörösei, hogy két darabjukkal szerepeljenek a XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón. A tavaszi szünet előtti utólsó napon a főpróbájukat az iskola diákságja és tanárikara előtt tartották. Az alsósok Lázár Ervin: Hapci király című meséjét, a felsősök Huawei p8 lite (4 jelenet a csoport ötleteiből) címmel saját darabot adtak elő.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

weblapraszínjátszók1 weblapraszínjátszók2

Húsvétváró programok:

Április 7-én, pénteken 15-17 óráig vártuk a gyerekeket húsvéti kézműves foglalkozásra, ahol festettünk tojást, készült tojástartó, ajtódísz, képeslap. Április 12-én, szerdán 15-16:30-ig a hagyományos tojáskereső nyuszifutásra került sor. A falu szélén lévő nagyréten különböző mintájú papírtojásokat kellett keresni a gyerekeknek, amit csokira válthattak be a verseny végén. A programokat a DÖK szervezte.

Fényképek itt megtekinthetők.

weblapranyuszi1 weblapranyuszi2

Víz világnapja

Március 22-én a Víz világnapján iskolarádiós adással hívtuk fel a gyerekek figyelmét az egyik legértékesebb természeti kincsünkre. Délután Tatára kirándultunk az Ökoturisztikai Központba. Az utazást segítette, hogy a falu kisbuszát kölcsön kaptuk. Köszönjük!

További képek ide kattintva megtekinthetők.

kiállítás

Békamentés a Malom-völgyben

Csodálatos napot töltöttünk ma a Malom-völgyben. A Száz Völgy Természetvédő Egyesület két tagjával: Szabó Jenővel és fiával békákat mentettünk, majd madárgyűrűzést is láttunk. Utána bográcsoztunk, békás vetélkedő és rókavadászat is volt. Köszönjük Nagyné Elekes Rékának, hogy támogatásodnak köszönhetően mindenkit megvendégelhettünk paprikás krumpliból.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

béka1 béka2

Pénz7

A Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete – 2017-ben március 6. és 10. között került megrendezésre Magyarországon. A Pénz7 témája 2017-ben: „Bankoljunk okosan!”. A tanórákba építve ismerkedtünk a pénz történetével, a netbank használatával, a pénzérmékkel és a bankjegyekkel, valamint egyéb pénzzel kapcsolatos tudnivalókkal. Külső előadók is színesítették a témahét programjait. Köszönjük dr. Nagy Barbarának és Vámos Lászlónak, hogy elfogadták meghívásunkat.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

jelvény

Farsang

farsang1Február 17-én 16 órától 21 óráig tartott a hagyományos iskolai farsangi bálunk. A népszerű büfék mellett volt tombola, jelmez-, tánc- és videoklip-verseny is.

A legötletesebb videoklippel Nagy Péter (8. osztály) nyerte az iskolai zenés prezentáció készítő versenyt.

Az ovisok kategóriájában:

I. hely: Csingiling és Pán Péter (Vad Boglárka és Vad Bendegúz)
II. hely: Hupikék törpike (Ekő Laura)
III. hely: Pillangó (Tóth Flóra)

Iskolások egyéni jelmezes kategóriája:

I. hely: Asterix és Obelix (Papp Olivér és Benjamin)
II. hely: Gólya (Recsák Norbert) és Mignon (Kiss Dorina)
III. hely: Pizzaszelet (Nagy Júlia) és Szőlő (Kőlcsei Zsófia)
IV. hely: Múmia (Ekő Zsanna) és Kertész (Sárközi Benjamin)
V. hely: Teafilter (Mészáros Panna)

Csoportos tánc+jelmez kategóriában:

I. hely: Egy szoknya, egy nadrág (5. osztály)

Fényképek és videofelvételek itt elérhetők.

farsang2

Újabb délutáni foglalkozások

A tanév második félévében újabb délutáni foglalkozások indultak. A 4. és 6. évfolyamosok úszásoktatáson vesznek részt minden hétfőn Tatán. Az érdeklődő tanulók számára néptáncot tanít Nagy Imréné Ibolya néni a Vörösmárvány Táncegyüttes vezetője minden pénteken 14 és 15 óra között a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával.

Fényképalbum az úszásról és a táncról.

táncúszás

KönyvtárMozi

A 3. és 4. osztályos tanulóink a megyei József Attila Könyvtár szervezésében a tardosi könyvtárban megtekinthették Mosonyi Aliz: Boltosmesék című rajzfilmjét. A filmvetítés előtt Mikolasek Zsófia tartott foglalkozást. A foglalkozáson készült képek ide kattintva megtekinthetők.

mozi

Biztonságos Internet Nap

Minden év második hónapjának második hetének második napján van a Safer Internet Day, vagyis Biztonságos Internet Nap. Idén, 2017-ben február 7-én rendezzük meg a hazánkban a Biztonságos Internet Napot, amely eseménnyel a világ több mint 120 országához csatlakozunk.(www.saferinternet.hu) A mi iskolánkban is voltak programok: iskolarádiós adás, tanmesék nézése kicsikkel, ötletvadászat, beszélgetések, rejtvények, képregénykészítés.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Fenyőünnepély

2016. december 20-án tartottuk a hagyományos iskolai ünnepségünket. Az ünnepség az informatika-szakkörösök által készített fényképes adventi diavetítéssel kezdődött, majd Juhász Krisztina tagintézmény-vezető ünnepi beszédjét hallgatták meg az összegyűlt diákok, szülők, nagyszülők és nyugdíjas tanárnénik. Minden osztály egy kis ajándékműsorral szerepelt, és a zeneiskolás tanulóink kis hangversenyt adtak.

fenyounnepely2016

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Adventi programok

November 25-én a Diákönkormányzat szervezésében adventi koszorú készítés volt a tanulóinknak.

adventi-koszoru

December 8-án diákjaink mézeskalácsot sütöttek a Derűs Alkony Nyugdíjasklub tagjaival. Köszönjük a szervezőknek, hogy részt vehettünk ezen a kellemes, karácsonyváró rendezvényen. A programot Tardos Község Önkormányzata és a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatta.

Iskolánk csatlakozott a Cipősdoboz akcióhoz. December 16-ig gyűjtöttük az ajándékokat, melyeket a Baptista Szertetszolgálat Tatai képviselői osztottak szét a rászoruló gyerekek közt.

December 16-án a Művelődési Házban adventi kézműveskedésre várunk mindenkit szeretettel. Lesz például gyertyakészítés és karácsonyi asztaldísz készítése. A program 14 órától 19 óráig tart.

adventi-vasar

Karácsonyváró rajzpályázatot hirdettünk. Az elkészült rajzok az első emeleti faliújságon megtekinthetők.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Mikulás-programok

2016. december 5-én Mikulás-futással indult a hét. Minden beérkező ajándékot kapott, a mikulássapkában vagy mikulásjelmezben futók külön díjat kaptak és a helyezetteknek is ajándékkal kedvestünk. Az eredmények a Versenyek menüpont alatt olvashatók.

mikulasfutas

December 6-án az ovisokhoz látogattak az 1. és 2. osztályosok Mikulás napja alkalmából. Kis műsorral és ajándékkal kedveskedtek a kicsiknek. Délután a diákönkormányzat egy Mikulásváró programra hívta a gyerekeket, ahol Mikulásos rajzfilmeket néztünk közösen. pl. Pom-Pom meséiből Gombóc Artúr a Télapó, Pumukli, Ho-ho-ho horgász és még sok-sok szép mese várta a kicsiket.

ovismikulas

A december 11-ei Mikulástúrán sajnos hó nem volt, gyönyörű napsütésben gyalogoltunk Barabás Miklós bácsi vezetésével az Alsóvadácsi Vadászházba, ahol Budai Attilának köszönhetően teával és süteménnyel vártak minket a vadászok. A gyerekeknek a Mikulás is küldött egy kis édességet Attila bácsival. Köszönjük a vendéglátást, és köszönjük az önkormányzatnak, hogy a megfáradt gyerekeket haza tudtuk fuvarozni.

mikulastura

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Egészségnevelési délután

2016. november 28-án volt a hagyományos egészségnevelési délutánunk. Salátát készítettünk és játékos sorversenyek voltak.

salata

Szlovák nemzetiségi hét

November 14-18-ig nemzetiségi hét volt az iskolánkban. A nemzetiségi hét keretén belül minden délután programmal várjuk diákjainkat. November 14-én hétfőn iskolai szavalóverseny volt a művelődési házban, melyre szeretettel vártuk a kedves szülőket, érdeklődőket is.

A sok ügyes szavaló közül a zsűri a következő tanulókat jutalmazta:
1. osztály: I. Mester Milán II. Visnyovszki Zoltán
2. osztály: I. Heidler Bernadett II. Varga Bernát III. Németh Ábel
3. osztály: I. Kiss Dorina II. Mészáros Kármen
4. osztály: I. Recsák Norbert II. Zhorela Csenge III. Hornyák Kevin

November 15-én kedden a szlovákiai Vágsellye diákjai látogattak el iskolánkba. Megmutattuk iskolánkat, településünk fő nevezetességeit, a vörösmárványbányát és a falumúzeumot, szlovák hagyományokat ápoló csoportjainkat valamint ízelítőt adtunk a helyi szlovák konyha specialitásából, a loksából. Délután táncoltunk, énekeltünk a vendégekkel közösen. Az alsósok szlovák mesefilmeket is néztek. Ezen a napon az iskolarádió adása szlovák nyelvű volt.

November 16-án szerdán rendeztük iskolánkban a megyei szintű szlovák versmondó és tanulmányi versenyt, melyre szeretettel vártuk megyénk szlovák általános iskoláinak diákjait. A megye hét iskolájából érkeztek csoportok. A tanulókkal közösen kézműveskedtünk és énekeltünk, míg a zsűri dolgozott. Köszönjük a vendégeknek, hogy elfogadták meghívásunkat. Gratulálunk a helyezetteknek!

Csütörtökön, november 17-én számítógépes rajzoló és szövegszerkesztő versenyt rendeztünk.  A gyerekeknek megadott képelemeket kellett felhasználni rajzaikban, melynek témája a szlovák hagyományok vagy Pozsony nevezetességei. A másik kategóriában szlovák ételek receptjét szerkesztették meg a tanulók.

Iskolai számítógépes verseny eredményei:
Szlovák ételreceptről készített szöveges plakátok:
1. Viszkocsil Vanessza
2. Sebestyén Zoltán
3. Sztanek Máté
Szlovák hagyományokról készített rajz:
1. Király-Vogel Gréta
2. Mészáros Panna
3. Szalados Botond
Pozsonyról készített rajz:
1. Farkas Lili
2. Szalczinger Anna
3. Sárköz Benjámin
4. Árendás Dániel

November 18-án, pénteken pozsonyi kiflit sütöttünk a felsős tanulókkal közösen a tankonyhán, és táncház, népi játékok várták a gyermekeket a művelődési házban.

hetfopentekkeddszerda

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Márton napi lámpás készítés

November 11-én, Márton napján, pénteken tartja az iskola első iskolacsalogató foglalkozását. A 15 órakor kezdődő foglalkozásra szeretettel várjuk településünk óvodásait valamint az érdeklődő általános iskolásokat. Márton napi lámpást készítünk, melyet közösen a faluban tett séta során ki is próbálunk. A séta után hagymás zsíros kenyér, savanyúkáposzta és meleg tea várja a résztvevőket. A program támogatói: az általános iskola diákönkormányzata és a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.

Képek ide kattintva megtekinthetők.

Túra a Gyaloglás Világnapján

A Gyaloglás Világnapja programsorozathoz csatlakozva hirdettük meg túraklubunk következő gyalogtúráját. 2016. október 22-én az Agostyáni Arborétumhoz autókkal érkeztünk. Köszönjük a szülői segítséget. A belépőjegy megváltása után a gyerekek csapatokat alkottak, és egy-egy Kérdezz-felelek tesztlapot kaptak. (Ezt az Arborétumban dolgozó erdészek készítették nekünk.) A 4,5 km hosszú sétát együtt tettük meg. A tájékoztató tábláknál, a bemutatóhelyeknél megálltunk. Gyönyörködtünk az őszi erdőben, beszélgettünk, és megosztottuk egymással megfigyeléseinket. A hideg, párás, őszi időjárás ellenére a gyerekek és a felnőttek is nagyon jól érezték magukat. A gyerekek szerintem több mint 5 km-t is gyalogoltak. A tesztlapokat a kijáratnál az erdészbácsival átnéztük, és a meg nem talált válaszokat tőle megtudtuk. A gyerekek jutalmul kekszet és a túraigazolványukba nyomdát kaptak.

tura20161022

További képek ide kattintva megtekinthetők


CodeWeek

Október 17-21-ig részt vettünk a nemzetközi szervezésű kódolás hetén a „Robotok Iskolája” programmal. Iskolánkba beköltöztek a robotok. Hétfőn titkosírással megírt, kódolt meghívót kaptak az osztályok a szerdai robotos foglalkozásokra. A meghívót egy robot jelmezbe öltözött gyerek kézbesítette. Minirobot.készítő versenyt hirdettünk, és robotokat rajzoltunk az informatika szakkörön.

weblapra1

Kedden belebújtak a robotok az iskolarádióba, és rendkívüli adást készítettek (zene, érdekes történetek stb.).

weblapra4

Szerdán a tatabányai Edutus Főiskola LEGO Mindstorms robotjait hívták vendégségbe. Nagyné Csóti Beáta tartott bemutatót és foglalkozást a diákoknak.

weblapra2

Csütörtökön kódfejtő verseny volt. (A rejtvények egy része saját készítésű, de van amit az informatika tankönyvből másoltam.) A helyes megfejtők között a záróeseményen nyereménysorsolás lesz, egy olyan JavaScript programmal, amit a szakkörösökkel írtunk csütörtök délután.

Pénteken programunk zárónapján „Legyél Te is informatikus!” címmel pályaorientációs előadást hallgattak meg a felső tagozatosok. Az előadó Ivák Eszter volt a TSystems-Magyarország képviseletében. Elkészült a Minirobotok kiállítás, a technikaterem ablakában csodálhatók meg a pályamunkák. A legötletesebb robotok boldog tulajdonosait (Radis Aristotelis, Kiss Dorina és Mészáros Kármen, Zhorela Csenge és Farkas Lili) a Tardos Község Önkormányzata által felajánlott ajándékokkal jutalmaztuk. A kódfejtő versenyünk zárásaként a jó megfejtők között ajándékokat sorsoltunk. És minden résztvevő emlékül egy könyvjelzőt kapott.

weblapra3

Részletes program: codeweek

A már elkészült képek ide kattintva megtekinthetők.


Szlovák Gyermektalálkozó:

2016.10.12-én kisbusszal indultunk Tatabányára 11 gyerekkel Beró Attiláné tanárnővel a Szlovák Gyermektalálkozóra. A Bányászati és Ipari Skanzenben a többi gyerekkel együtt megnéztük az iskolamúzeumot, bányászati kiállítást és a kovácsműhelyt.Uzsonnára kaptunk zsíros kenyeret és üdítőt. Bár nagyon hideg volt, de sok érdekeset láttunk. (Major Lea 5.osztály)

weblap1 weblap2 weblap3


Tisztelet és Törődés Napja

2016. október 7-én a Tardosi Önkormányzat vendégül látta a falu idős lakóit. A kulturális műsoron szerepeltek az 1. osztályosok, énekeltek a 3. osztályosok és verset mondtak az 4. és 5. osztályosok.

1osztalyosok 5osztalyosok 3osztalyosok


Papírgyűjtés

2016. október 3-án volt a papírgyűjtés iskolánkban, ahol összesen 5281.5 kg papír gyűlt össze. A legtöbb papírt a 2. osztályosok hozták. Köszönjük a szorgalmas szülők, tanárok és tanulók munkáját. Kiemelkedően nagy mennyiségű papírhulladékot hoztak: Viszkocsil Martin, Szalados Botond, Hegyesi Dániel, Sárközi Benjámin, Dancsák Barbara, Mészáros Panna, Kiss Dorina, Stofa Kornél, Árendás Kincső, Hornyák Kevin, Vad Viktor Bendegúz, Sztanek Máté, Sebestyén Zoltán, Recsák Kristóf, Zhorela Petra. Teljesítményüket oklevéllel jutalmazzuk. Gratulálunk nekik!

veblapra3 veboldalra-1 veboldalra2


Hétvégi Túraklub

Vasárnap, október 2-án a Látó Hegyre túráztunk Marics Matyi bácsi vezetésével. A túrák célja elsősorban az, hogy hétvégén kellemes perceket töltsünk együtt a családokkal, és a gyerekekkel. Ezen a túrán egy nyugdíjas erdész vezetett minket a Látó Hegyre, nagyon sok érdekességet mesélt. Családias hangulatban gyalogoltunk közel 10 km-t, majd a Malom völgyben sütöttünk szalonnát.  Két hét múlva újra megyünk.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

tura1002


Tardosi Szlovákok Napja

2016. szeptember 30-án diákjaink népi gyermekjátékokat játszhattak, táncházat és kézműves foglalkozást szervezett számukra a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Október 1-én kulturális műsor résztvevői voltak az első, harmadik és negyedik osztályosok. Köszönjük a sok programot és az ajándék pólót a nemzetiségi önkormányzatnak.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

kulturalis


Kutatók Éjszakája

Kutatók Éjszakája volt 2016. szeptember 30-án. 9 tanulóval a tatabányai Edutus Főiskolán jártunk, ahol két regiszrált foglalkozáson vettük részt: alsósoknak és felsősöknek is Lego Robot programozás számítógéppel illetve okostelefon alkalmazással és a Passzív Ház (megújuló energia hasznosítása, modern épitészet stb.) látogatása. Nagyon lelkesek voltak a gyerekek, több szabadon választható érdekes programon is részt vettek: légpárnás CD, pneumatikus táblajáték, kézműves foglalkozások, Boccia bemutató, beszélgetés a főiskola olimpikon hallgatójával, Decker Ádámmal, pneumobil autó kipróbálása. Jól éreztük magunkat!

pmobil

Pákozdi akadályverseny

2016. szeptember 29-én rendeztük meg a Pákozdi Csata emlékére hagyományos akadályversenyünket. A feladatok kitalálói és az állomásvezetők a 8. osztályosok voltak osztályfőnökük Mezei Mária vezetésével. Köszönjük az ötletes és sokszínű feladatokat.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

akadalyverseny


Tanévnyitó ünnepség

2016. szeptember 1-én 8 órakor volt iskolánkban a tanévnyitó ünnepség. Az új tagintézmény-vezető bemutatkozása után a polgármester köszöntötte a megjelent 83 tanulót, és az őket kísérő tanárokat és szülőket. Kiss Dorina szavalata, Barina Emília zongorajátéka és a kis elsősök vidám verse színesítette az ünnepséget. A tagintézmény-vezető emléklappal köszönte meg az iskolaudvar felújításában segítő szülők és diákok munkáját.

tanévnyitó

További képek ide kattintva megtekinthetők.


Tanítványaink szereplése

Több tanítványunk is szerepelt 2016. augusztus 20-án a II. Szent István napi Nemzetiségi Fesztiválon a tardosi Vörösmárvány Táncegyüttes tagjaként. Büszkék vagyunk rájuk.

weboldalraTovábbi képek itt megtekinthetők.

Tanévzáró ünnepség

A 2015/16-os tanév június 17-én hivatalosan véget ért. Az ünnepséget az első osztályosok szavalata nyitotta meg. Rabi Judit tagintézményvezető beszéde után kiosztásra kerültek a jutalomkönyvek és oklevelek. Elköszöntünk Pintér Gyuláné, Icu nénitől és Krüplné Marton Annamária, Anna nénitől, akik szeptember 1-től más iskolában folytatják munkájukat. Az ünnepség végén bemutatásra került az iskola diákjai által készített film. Az ünnepség után minden tanulónk megkapta évvégi bizonyítványát. (A fényképeket az informatika szakkörös diákok készítették: Roxána Fejér és Vanessza Viszkocsil)

Fényképek ide kattintva megtekinthetők.

Fekete Lajos Nap

Június 13-án tartottuk iskolánkban a Fekete Lajos napot és a gyermeknapot egyben. Az akadályverseny mellett tűzoltó bemutató, vadász kiállítás és hadtörténeti bemutató várta diákjainkat. Köszönet a Derűs Alkony Nyugdíjasklub tagjainak a finom ebédért, Budai Attilának és Szantner Gábornak a kiállításért és a tűzoltóknak, Árendás Ottónak és Póta Márknak a bemutatóért!

Ezen a napon készült ide kattintva megtekinthetők.

Ballagás

Iskolánkban 2016 június 10-én volt a 8. osztályosok bolondballagása. A ballagási ünnepély június 11-én, 11 órakor kezdődött az iskolában a „belső” ballagással, majd a művelődési házban a műsorral. Beszédet mondott Ruttner Csaba igazgató úr, Mészáros Renáta 7. osztályos tanuló, és Radis Agapi búcsúzott a 8. osztályosok nevében. Rabi Judit átadta a Fekete Lajos Díjat Radis Agapinak és Sárközi Gábornak.

Fényképek ide kattintva megtekinthetők.

Színjátszók bemutatója Tardoson

Május 31-én, este 7 órakor bemutatta a színjátszó szakkör a szülőknek azt a két darabot, amivel szerepeltek az országos színjátszó találkozón. És a nyolcadik osztályosok még egy vicces színdarabot szlovákul és magyarul is Popoluska (Hamupipőke) címmel. További képek itt elérhetők.

IMG_0633

Negyedik gyalogtúra

2016. május 21-én a túránk a régi és az új bányába vezetett. Közben bográcsoztunk is. Köszönjük a sziklamászó bemutatót Kiss Gábornak. Azt hiszem, feledhetetlen pillanatok voltak mindenkinek.

DSCN0848DSCF2010DSCF2001

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Színjátszó találkozó

2016. április 22-én iskolánk színjátszó szakköre a Tardosi Tavirózsák részt vett a XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó, Komárom-Esztergom megyei bemutatóján Tatabányán. Az alsó tagozatosok Lakatos Menyhért: Az öreg fazék titka című darabot, a felsősök Az élet értelme című saját improvizációs játékukat adták elő.

színjátszók1 színjátszók2 színjátszók3

További képek ide kattintva megtekinthetők.


Kirándulás

2016. április 23-án gyalogtúrán voltunk Vértestolnán. Felmásztunk a 4Tono kilátóba, szalonnát sütöttünk a Bundschu-kútnál, megláttogatunk egy fafaragó műhelyt és simogattunk özeket is.

túra

A kiránduláson készült további fényképek ide kattintva megtekinthetők.


Digitális témahét

jelvény 4osztály 6osztály 8osztály DSCN0253

Iskolánk 35 diákja egy projekt keretében elkészítette a Tudóspalánták társasjátékát. A projektben a 4-8. osztályosok vettek részt. A projekt vezetője Hédi Katalin, informatika tanárnő volt. A projekt megvalósításában Mezei Mária és Nagy Gábor vettek még részt.

A gyerekek saját tervük alapján elkészítették a játéktáblát, a játéhoz tartozó szabályleírást. Feladatokat fogalmaztak meg, és kérdéskártyákat készítettek biológia, fizika, kémia órákon. A számítógépes formázásokat informatikaórákon végezték. A társasjáték megvalósításán technikaórákon is dolgoztak. A gyerekek által szerkesztett bábukat támogatónk a Craftunique Kft. nyomtatja ki 3d-s nyomtatóval.

A munkát nagyon élveztük.

A héten készült további képek ide kattintva megtekinthetők.

A részletes projetterv, leírás és projekt naptár ide kattintva olvasható.


Húsvéti programok

Húsvéti barkácsolással és nyuszifutással készülünk a Húsvétra. Hétfő délután tojást festünk különböző technikákkal, húsvéti dekorációkat és ajándéktárgyakat készítünk. Kedden a szlovák nemzetiségi önkormányzat meghívására 12 tanuló vendégeskedik Vértesszőlősön, ahol húsvétváró programokon vesznek részt.  Majd szerdán, a tojáskereső nyuszifutáson a feladat a lehető legtöbb hímes tojás megkeresése, melyek nyereményekre válthatók. Köszönjük a programot a DÖK-nek!

nyuszifutás

További képek ide kattintva megtekinthetők


Iskolahívogató

2016. március 8-án, délután vendégeink voltak a nagycsoportos óvodások. Kipróbálhatták az interaktív táblát, és kézműveskedtek a tanítónénikkel. Legközelebb sportdélutánra várjuk őket!
Nyílt nap volt iskolánkban 2016. március 17-én. Az érdeklődők az első öt tanítási órát tekinthették meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy nem csak szülők és nagyszülők, hanem a leendő első osztályosok is ellátogattak hozzánk.


Március 15-ei megemlékezés

1848. március 15-ére emlékeztünk egy „Hangos film”-vetítéssel. Az iskolai ünnepségen, ami március 11-én volt, a nyolcadik osztályosok egy rendhagyó műsort készítettek. A kivetített képekhez narrátorszöveget olvastak fel. A műsort Nagy Gábor tanárúr állította össze.

További képek ide kattintva megtekinthetők


Színházlátogatás

2016. március 2-án a budapesti Madách Színházban a Mary Poppins előadást tekintették meg iskolánk diákjai. Nagyszerű élményben volt részük azoknak, akik színházjegyet vásároltak.
2016. március 21-én a Palánta Misszió bábelőadásán voltak iskolánk alsós tanulói. A gyerekek a Közösségi Házban a „Húsvét nagyinál” című előadást nézhették meg.


Iskolai farsang

2016. február 12-én, pénteken délután 16 órától 21 óráig volt a hagyományos iskolai farsang.

A farsangi jelmezverseny eredményei:

Ovisok: I. Telefon (Viszkocsil Martin) II. Méhecske (Tóth Flóra) III. Nyuszi (Vad Boglárka) IV. Miniegér (Nagy Júlia)

Csoportos műsor: I. Cowboy-tánc (2. osztály) II. Cowboy-tánc (6. osztály) III. Hófehérke és a törpék (8. osztály)

Különdíj: Indián család (Szalczinger Anna, Péter, Ádám és Hédi Katalin)

Iskolások: I. Búsó (Vad Bendegúz) és Házikó (Viszkocsil Vanessza) II. Olaf-Hóember (Mészáros Panna) és Négerlány (Farkas Lili) III. R2D2-Robot (Kiss Dorina) és Szellemírtó (Varga Bernát)

Különdíj: Madárijesztő (Szűcs Rebeka) és a Nagy Ho-ho-ho és a csali (Papp Benjamin és Olivér)

farsang1

További képek ide kattintva megtekinthetők


Ki mit tud?

A Közösségi Ház rendezésében KI MIT TUD? volt 2016. január 29-én.

Iskolánk diákjai szép számmal képviseltették magukat. Volt, aki táncolt, volt, aki énekelt és szavaló, zongorázó, klarinétozó gyermek is akadt a szereplők között.

A helyezetteknek gratulálunk!

kimittud

További képek ide kattintva megtekinthetők


Advent

Karácsonyvárás az iskolában
November 26-án a Diákönkormányzat szervezésében adventi koszorúkat készítettek a gyerekek. A népszerű program jó hangulatban telt, és minden résztvevő egy gyönyörű koszorúval térhetett haza.
December 4-én járt iskolánkban a Tardosi Szlovák Nem. Ök. mikulása, és mindenkit megajándékozott egy kis csomaggal. Első és második osztályos diákjaink az óvodába látogattak, ahol kis műsort adtak az ovisoknak és mikulásajándékot vittek a gyerekeknek. Ezen a napon két felsős tanulónk részt vett a pilisszentkereszti országos szlovák karácsonyi ünnepségen, ahol a Vertigo Színház bábelőadását és betlehemes műsort néztek meg.
December 7-én a Derűs Alkony Nyugdíjasklub mézeskalácssütést szervezett a Közösségi Házba, ahova tanulóinkat is meghívták. Köszönjük a meghívást.
December 11-én részt vettünk a tardosi adventi vásáron. A tanulók által készített szaloncukrot, habkarikát, mézeskalácsot, karácsonyfadíszeket, mécsestartókat, asztaldíszeket és hűtőmágneseket árultunk nagy sikerrel.
December 12-én, szombaton karácsonyi kézműves foglalkozások és Mikulás-futás is volt iskolánkban. Futás első helyezettjei:
Rénszarvasfutás:
1-2. osztály: Stofa Kornél- Radobiczki Richárd
3-4. osztály: Major Lea- Barina Emília
Felső tagozat: Kempf Róbert- Mészáros Zoltán
Mikulás futam:
1-2. osztály: Mészáros Kármen, Stofa Kornél
3-4. osztály: Major Lea, Vad Bendegúz
Felső tagozat: Viszkocsil Vanessza, Mészáros Zoltán

advent

További képek ide kattintva megtekinthetők


2015. november 18-án egészségnap volt iskolánkban.

Salátakészítés és sorverseny volt a program.

További képek ide kattintva megtekinthetők


Nemzetiségi hét

Intézményünkben a múlt héten, rendeztük a nemzetiségi hetet. Programjaink a következők voltak:
November 9. hétfő – Iskolai szintű alsós szlovák versmondó verseny
November 10. kedd – Számítógépes szövegszerkesztő és rajzverseny
November 11. szerda – Megyei szintű szlovák versmondó és tanulmányi verseny
November 12. csütörtök – 14-15 Alsós játékos nyelvi vetélkedő
15-16 Iskolai felső tagozatos műveltségi vetélkedő:
„Ki tud többet Szlovákiáról?”
November 13. péntek- Látogatás a falumúzeumban
Múzeumi órák, totó kitöltése

További képek ide kattintva megtekinthetők


Márton napi lámpás készítés

2015. november 7.

Márton napi lámpáskészítés volt az iskolában 2015. november 6-án délután 15 órától.

Vendégeink volt az óvodások is. Az elkészült lámpásokat kipróbáltuk a faluban.

A séta után egy kis vacsora várt mindenkit az iskolában.

Köszönjük a programot a DÖK-nek, és a segítséget az óvó néniknek.

További képek ide kattintva megtekinthetők


Megemlékezés az 1956-os forradalomról

2015. október 22-én délelőtt volt az iskolai megemlékezés az 1956-os forradalomról.

A polgármester úr is beszédet mondott, mivel ez volt a községi ünnepség is.

További képek ide kattintva megtekinthetők


Közlekedési vetélkedő

2015. október 7-én közlekedési vetélkedő volt a Közösségi Házban. Tanulóink az alábbi eredményeket érték el:

2-3. osztályosok: Farkas Lili (1. hely)

4-5-6. osztályosok: Király-Vogel Gréta (1. hely)

7-8. osztályosok: Tarcsa Krisztián (1. hely)

További képek ide kattintva megtekinthetők


Pákozdi-akadályverseny

2015. október 2-án rendeztük meg a hagyományos Pákozdi-akadályversenyt.

Gyönyörű napsütésben, vidám hangulatban túráztak a csapatok a Malomvölgyi-tóig.

Útközben nyolc állomáson kellett történelmi és vicces feladatokat egyaránt végrehajtani.

Eredményhirdetés a jövő héten lesz.

További képek ide kattintva megtekinthetők


Természettudományos vetélkedő

Idén is megrendezésre került a Ma TATA túra nevű természettudományos vetélkedő Tatán.

A 4. osztályosok csapata (Király-Vogel Gréta, Major Lea, Szűcs Rebeka, Vad Bendegúz) második helyezést ért el.

A 6. osztályosok csapata (Hornyák Fanni, Salánki Sarolta, Viszkocsil Vanessza, Nagy Patrícia) harmadik helyezést ért el.

Gratulálunk a csapatoknak és felkészítő tanáraiknak: Margit néninek és Gabi néninek!


Tricepsz Triatlon Váltó

2015. szeptember 18-án, pénteken 12 diákunk vett részt a Tricepsz Triatlon Váltón Tatabányán.

A legjobb helyezést a III. korcsoportos lányok érték el, ők harmadikok lettek. Gratulálunk Széplaki Laurának, Mészáros Renátának és Viszkocsil Vanesszának!


Tardosi Szlovákok Napja

A Tardosi Szlovákok Napján, szeptember 19-én népi játékokkal ismerkedtek tanulóink.

És kézműveskedtek az ősz jegyében.

Köszönjük a programokat a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak.


Papírgyűjtés

PAPÍRGYŰJTÉS 2015. szeptember 25-én, pénteken 12-17 óráig a focipályával szembeni parkolóban.

Az újságpapírt és a kartont kérjük külön csomagolni. A papírhulladékért 20 Ft/kg-ot kapnak az osztályok.2017. október 20-án 9 órától tartottuk az iskolai megemlékezést az 1956-os eseményekről. A polgármester ünnepi beszéde után a felső tagozatosok ünnepi műsora következett. A műsort Nagy Gábor tanította be.